jméno a příjmení | Ivana Mařáková |
znamení | štír |
koníčky |
Můj muž tvrdí, že žádné nemám. Mám ráda čas trávený s rodinou a přáteli u dobrého jídla nebo v přírodě. |
sny a cíle | Jako malá jsem chtěla být pták, v pubertě bylo mým snem mít hodného, hezkého, milujícího manžela a vytvořit s ním šťastnou rodinu. 50% mám zatím splněno. |
Blog | Jak se bavím na mateřské |
Ahoj,
jsem Ivča, táhne mi na 30, mám doma skoro 18m prcka a aby těch chlapů nebylo na jednu domácnost málo, za 2m přibude ještě jedna mini mimi mužská posila.
U nás v rodině paradoxně vládnou u plotny pánové a já od malinka koukala dědovi i tátovi pod ruce, když čarovali v kuchyni. Není se tedy čemu divit, že mě to k vaření a pečení táhne. Zdědila jsem po nich chuť experimentovat, a proto se pokaždé těším na nějakou rodinnou oslavu, kde spolu „soupeříme“ o nejlepší gastronomický zážitek.
Ač jsem odchovaná na české poctivé klasice a za nejzdravější jídlo u nás byl považovaný chleba se sádlem, do své kuchyně se snažím vnést zdravější pokrmy a potlačit heslo: Co je zdravé, není chutné! A mám pocit, že se mi to i daří.
Po hodně dlouhé době se mi naskytla příležitost upatlat zase nějaký raw dortík.
A protože moc času na experimenty nebylo a chtěla jsem něco, co bude zaručeně chutnat, inspirovala jsem se v receptech od osvědčených raw odborníků.
Na tomto koláči doma momentálně ujíždíme. V různých obměnách ho snídáme skoro denně. Nejlepší na něm je jeho vláčnost, za kterou může právě jogurt.
Babička, od které recept mám, ho tradičně peče s rybízem ze zahrádky. Moji kluci milují borůvkový, mým favoritem je právě meruňková verze.
A s čím ho vyzkoušíte vy?
Že růžová je jen pro holky? To zkuste vykládat mým klukům. Dnešní oběd přivítali s jásotem. A cože bylo dobrého? V hlavní roli řepa a parmazán.
Naše dnešní večeře na přání tatínka. A udělala radost i těm našim dvěma vybíravým capartům.
Matýsek mě o víkendu prosil, že by chtěl koprovou polívečku. Ráda ji vařím podle receptu mojí babičky, ale také vím, že manželovým favoritem zrovna není.
A tak jsem udělala kompromis, aby si pochutnali oba. A u večeře se kluci předháněli ve chválení.
Vím, zase sladké, když ale ony jsou prostě tak dobré, že by bylo nefér nechat si recept pro sebe. Navíc, když se jedná o rodinný recept v upravené "zdravější" verzi.
Další z řady mých oblíbených "fofr" koláčů. Tentokrát těsto obohaceno o kakao, které se spolu s tvarohem k malinám perfektně hodí. Určitě si tuto kombinaci zamilujete.
Asi jsme se doma zbláznili! Úterý večer, dítě spí, doma uklizeno, pohoda a m s manželem hodinu fotíme zítřejší polévku. Tato polévka je nejlepší druhý den, kdy je krásně rozleželá a voňavá.
Bez špetky skromnosti si troufám říct, že tohle jsou moje nejlepší bezlepkové muffiny. Nepoznáte rozdíl!
Když jsem úspěšně zvládla výrobu domácího čerstvého sýru, balkán byl další na řadě. A je to úplně easy. V podstatě uděláte várku čerstvého sýru a pak ho naložíte do slaného nálevu. Už se těším na první "šopák".
Tuhle kombinace máme doma úplně nejraději. Pokud s námi nestolují děti, tvarůžky vyměníme za nivu.
Za chvíli to bude vypadat, jakože se cpeme doma jen sladkým, ale když dítě zavelí: "Maminko, jdeme péct dort.", tak prostě jdeme. A já měla konečně možnost vyzkoušet nedávno koupený lemon curd.
Jak už jsem tu psala dříve, snažím se, aby v našem jídelníčku nechyběly ryby.
Ale připravovat je pořád na jedno brdo, to není nic pro mě. Jenže kde pořád brát nápady na nové variace chutí?
Na tento recept mě přivedla moje manikérka paní Jiřinka a musím uznat, že kombinace jogurtu a kopru rybám opravdu sluší.
Ač je po Vánocích a mohlo by se zdát, že sladkého máme po krk a že začneme jako většina plnit svá novoroční předsevzetí o štíhlejší linii, u nás tohle neplatí.
Díky mojí kamarádce Marcy (facebookové stránky Fit s Marcelou) jsem totiž zjistila, že můžu mlsat bez výčitek.
A tak si na snídaně s dětmi dopřáváme lívance, wafle, banana bread, perník a zítra se můžeme těšit na tyhle krasavce.
Naskytla se mi příležitost koupit čerstvé bio hovězí maso od kamaráda. Tak jsem si nadiktovala seznam jak pro celé království a samozřejmě jsem chtěla jazyk, protože můj muž ho miluje.
Jenže mi nedošlo, že normálně kupuji u řezníka uzený. Moje nadšení tedy při pohledu na cosi nevábně vypadajícího kleslo pod bod mrazu.
Ale to bych zase nebyla já, abych se s touto výzvou nepoprala. A tak si dnes pomlaskávali nejenom moji kluci, ale i babi s dědou a chvály bylo ažaž.
Tahle pruhovaná dobrota nás prostě baví. Že ji ještě neznáte? Nejvyšší čas ji vyzkoušet!
Skvělý tip na vynikající oběd od mojí kamarádky Marcy z jejích facebookových stránek Fit s Marcelou. Vyzkoušejte!
Upgrade na jogurtové tyčinky. Kombinace nivy a schwarzwaldské šunky je famózní. Pro menší děti nahraďte kvalitní vysokoprocentní šunkou a nivu vyměňte třeba za mozzarellu, goudu, chedar, parmazán apod.
Znáte sušenky Rej vytvořené podle receptury výživového poradce Petra Havlíčka?
Už nějakou dobu je kupuji a využívám jako rychlou svačinku na cesty nebo když zkrátka není čas něco "máznout". Ale přiznejme si, skoro třicet korun za 6 sušenek a ještě k tomu benzín, protože je nemají v každém obchodě (a u nás ve městě jsem na ně nenarazila), je trochu pálka.
Tak jsem zkusila svou domácí verzi. Rozložením makroživin odpovídají těm kupovaným, tak uvidíme, co na ně odpoledně řeknou moji kluci.
Dnes přináším jeden tip na pochoutku pro dospělé. Máme teď "přehrše" návštěv a tohle je vždy trefa do černého. Recept je z časopisu Albert, malé úpravy povoleny. Vyzkoušejte a zamilujete se!
Ve středu čekáme veganskou návštěvu, která projevila zájem o mrkvánky. Zapátrala jsem na internetu a vybrala recept podle Brýdové. A aby nebyla ostuda, zadělala jsem rovnou na zkušební várku. Děti mi tentokrát vehementně pomáhaly, takže když pominu moukou zasněženou kuchyň, bylo to téměř bez práce. Celý byt krásně voní a my si cpeme bříška touhle ještě teplou dobrotou.
Dozrál jsem, dozrál... Ano, to je hláška z pohádky Krtek a kalhotky. U nás doma nemáme len, ale pěkně uležený bezinkový likér.
Není to sice zrovna výkvět zdravé výživy, nicméně prospěšné vlastnosti bezinek jsou v něm jistě zastoupeny, takže dá tělu něco víc než třeba pudingové varianty likérů.
Na internetu najdete spousty receptů, jak na něj. Zkuste tento a udělejte radost třeba babičkám k Vánocům. Uvidíte, jak jim zazáří oči, až si vzpomenou na doby, kdy ho samy vyráběly.
Dnes vám nesu tip na super svačinku nebo snídani, ale klidně i zákusek po dobrém nedělním obědě.
Rybu s citronem všichni známe, co ji vyzkoušet s pomerančem a zjemnit smetanou?
Tahle pomazánka vznikla jednoho krásného večera, kdy jsme se se známými sešli na společný sushi večer. Bylo mi líto vyhodit odkrojky, a tak jsem z nich udělala dětem pomazánku. A cpali se, až měli boule za ušima.
Kamarád pěstuje topinambury a obdaroval nás plnou taškou. Vzhledem k tomu, jak moc jsou zdravé, rozhodla jsem se této vzhledově "podezřelé" potravině dát šanci. A v polévce krásně vynikla jejich (a)typická chuť.
Naše oblíbená rychlá večeře v novém kabátku, vhodná i při protikvasinkové dietě.
Úkol zněl jasně, dostat do dětí zelenou zeleninu, nejlépe pět porcí denně. Takže snídaňové kaše potají nastavuji cuketou, ke všemu nabízím okurku a na svačinky volím smoothie. Děti mají radost z nových skleniček, a tak vzali moje zeleninovo-ovocné kreace na milost.
Na smoothie je nelepší, že si je vyladíte podle sebe. Baví mě ta možnost neomezených kombinací.
Nečekejte tedy ode mě seznam variací s přesnými gramážemi. Vše dělám od oka, podle momentální nálady a zásob surovin.
Do každého dám něco zeleného - polníček, listový špenát (ten mám v mrazáku), avokádo, okurku, pro manžela a mě dávám občas syrovou brokolici nebo listový salát. Teď ještě dětem přidávám porci matcha tea v prášku.
Nejchutnější základ je pro nás banán. Ale ten teď dětem odpírám a místo něj volím jablka, hrušky nebo mošty bez přidaného cukru.
Milujeme pomerančovou šťávu, kterou ale také momentálně omezuji.
Ráda přidávám kousek červené řepy (kupuji již vařenou) a bobulovité ovoce.
Čím méně druhů, tím více vynikne chuť jednotlivých ingrediencí.
Konzistenci si upravte podle sebe případným přidáním studené vody, u nás frčí hodně husté šťávy, na které je super brčko.
Kvůli dietě teď kluci nemůžou mléčné výrobky, a tak u nás frčí domácí rostlinná mléka.
Za těch pár dní se mi doma nahromadilo velké množství zbytkové kokosové a mandlové drtě. Sušenky jsem tentokrát péct nechtěla, pokukovala jsem po nějaké buchtě k snídani, eventuálně svačince.
Přes všechna ta stravovací omezení jsem nakonec našla jeden recept a zkusila ho. A chlebíček je super, navíc skoro bez práce. Doufám, že budou kluci stejně nadšení jako já.
Kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům u obou prťat jsem nakonec přistoupila na protikvasinkovou dietu. Řeknu vám, je to bída. Nemůžete skoro nic. A teď vařte pro ty mlsné jazýčky...
Matýsek pořád chodí do školky, ale jídlo si nosí své a obědvá až doma. Dnes na mě už ode dveří křičel, že děti mají tu dobrou fazolkovou polívečku a že ji chce taky. Tak jsem mu ji slíbila k večeři. Háček byl v tom, že v dietě nesmíte kořenovou zeleninu, zahušťovat moukou (nejlépe ani alternativní), ani používat mléčné výrobky. Naopak je vhodné vše ze zelené zeleniny a maso.
Když jsem Matymu předkládala svůj výtvor, čekala jsem jeden z jeho ksichtíků a hlášku: "Maminko, mě už bolí bříško", ale nekonalo se. A ještě si přidal.
Kdo by neznal "rybičkovou pomazánku". Já ji nesnášela. Možná proto, že se u nás dělala ze sardinek v oleji a v moři másla skončil celý obsah plechovky. Tohle je jistě všem známá elegantnější a rozhodně chuťově lepší varianta. Rozhodně ji zařaďte dětem do jídelníčku.
Ať už je to Matylda nebo Paula, děti to baví. Dopřejte jim kravičkovskou pochoutku ve zdravější verzi.
Moje babička, asi jako jediná z babiček, nerada vaří. Ale kvůli nám, vnoučatům, se naučila ty nejlepší palačinky a výborné polévky. Tuhle jsme si společně uvařily (a zavzpomínaly) o víkendu.
Když nemáte čas a potřebujete se zbavit zbytků.
Kachna sice putovala do trouby už ve dvaadvacet hodin a potila se krásných 12 hodin, ale název půldenní se mi příliš nezamlouval. Za to půlnoční zní přímo magicky a ta chuť teda kouzelná byla.
A když k ní manžel sám připravil zelí, byla to úplná pohádka i bez klasického knedlíku, který teď kvůli dietě kluci nemůžou, a my s nimi drželi basu.
Další variace na cuketovou omáčku, tentokrát s medvědím máslem, které jí dodá šmrnc.
Když jsem dnes porcovala pořádný kus hovězího, ani mě nenapadlo, že na mě nakonec skoro nezbude. Asi bych si měla konečně uvědomit, že mám doma už tři velké chlapy (smích).
To jsem takhle jednoho krásného dne konečně přemluvila svou bff Janičku, aby zkusila kváskování, a nejenže od té doby u nich doma celá rodinka frčí na domácím chlebíku, ale jedním bochníčkem mě podarovala o tomto víkendu. A na to, jak tvrdí, že jí pečení nejde, její experiment s cizrnou vyšel na jedničku.
Ze zbytku medvědího česneku jsem splašila pomazánku, dá-li se tomu tak říct, a práší se nám od úst všem čtyřem. Děkujeme.
Celá rodina jsme si oblíbily na svačinky domácí tyčinky, které jsou zdravé a hlavně se dají vzít s sebou ven.
V poslední objednávce ze zdravé výživy mi kromě dlouho očekávané datlové pasty přišel i malý dáreček v podobě raw tyčinky pro děti. Moji dva kluci ji zpucovali za pár vteřin a dožadovali se přídavku, takže jsem si přečetla složení a udělala várku pro celou rodinku.
Efektní, chutné a velmi rychlé slané občerstvení, když už nevíte, čím návštěvu překvapit. Navíc tyto ingredience můžete mít doma pořád.
Přijela babička (vlastně prababička) a jako vždy, když tady je, snažím se, aby si to u nás užila a to i po stránce chuťové. A ač se říká, že starší generace se novým věcem vyhýbá a jen tak něčemu nepřijde na chuti, naše babi mlaská i nad pohankou.
Dnes máme první školní karneval. Původně jsem chtěla zase upéct minidonuty, ale pak se mi doma nashromáždilo větší množství jahod, kterými nás pravidelně zásobuje babička, a popravdě, jahody v únoru, co si budeme povídat. Zkrátka je třeba je rychle spotřebovat a děti je nechtějí. A protože ani výsledné pyré nemělo tu omračující vůni a chuť jahod, jak bych očekávala, dochutila jsem krém ještě kapkou lemon curd. V létě už to jistě nebude potřeba.
Předevčírem jsem doma vyráběla kokosové mléko na přípravu karamelového pudingu a ze zbytkové kokosové drti jsem dnes upekla dětem sušenky. Snad jim nějaké zbudou, než se vrátí od babičky.
Rok s rokem se sešel a máme tady zase farní karneval. Loni jsem se pokoušela o bezlepkové cupcakes vhodné pro abkm. Letos jsem se držela stejného úmyslu, ale místo muffinů jsem si pohrála s vykrajovátkem a sestavila minidortíky. Uvidíme, zda můj hokus pokus zachutná, a nebo si ho odneseme domů na zítřejší snídani.
Ptáte se, proč La Grande? Povím vám to.
Jednu dobu (vlastně dvě, a to u obou těhotenství) jsem hodně ujížděla na pizze, která se jmenovala právě takto, a protože jsem se už delší dobu chystala na nějaký slaný kláč ať nemám blog plný sladkých receptů, padl nápad inspirovat se touto mou "srdeční záležitostí". Nechtěla jsem se ale spokojit s klasickým těstem na pizzu či quiche, a tak vznikla bezlepková varianta, s jejímž výsledkem jsem nesmírně spokojená.
Při úklidu spižírny jsem objevila zbytky tapiokových perel, a protože už dlouho přemýšlím, že je čas se více zamyslet nad odpoledními svačinkami pro kluky, hned jsem se pustila do přípravy pudingu.
Minule jsme vyzkoušeli kakaovou variantu, dnes jsme vsadila na kokosové mléko a jako topping jsem zvolila mango, které mi doma nikdo jen tak pokrájené na kousky nejí, a tak už volalo po spotřebě.
Tyčinky by moje trenérka Janka Kolátková. Jsou skvělé a navíc můžete suroviny variabilně kombinovat. Pokud je chcete dát malým dětem, vynechte protein.
Tuřínu je teď všude plno. Dají se z něj připravit hranolky, polévka, salát nebo např. zelí. Já dnes vyzkoušela nevšední kombinaci s jablky, která nečekaně zabodovala. K tomu jsme si dopřáli pořádný kus masa a domácí nočky.
Zase jedna neděle a pozvání na oběd. Zase se mi kouří z hlavy, co "jiného" připravit, aby to oslovilo i babičku s dědou. Nakonec jsem zkombinovala zbytky sladkých brambor a řapíkatého celeru, které už bych asi jinak nezužitkovala. Tak snad zabodují.
Snídaně přes týden jsou většinou ve stylu jogurtu a domácí granol. Za to o víkendu, pokud zůstáváme doma, se rozmazlujeme. V neděli míváme vajíčka a sobota je sladká. Dnes to byly všem určitě známé banánové lívance s ovesnými vločkami.
Marodíme. A už opravdu dlouho. A starší bojkotuje veškeré jídlo. Hledala jsem, co by mu mohlo zachutnat, a protože se teď ve skupince Vaříme malým dětem často objevují mini koblížky, řekla jsem si, že je také vyzkouším a pokud se povedou, bude to rovnou generálka na blížící se karneval. A rovnou jsem sáhla po osvědčeném receptu od Alči Chramostové z blogu Dobroty do bříška.
Já už mám v sobě tři, tak doufám, že se do nich se stejnou chutí pustí i Matýsek.
Před rokem touto dobou jsem byla nucena přerušit mé pečící pokusy, protože jsem si po porodu druhého syna a při jeho kojení netroufla ještě více přiživovat bolení bříška kváskovým pečivem, a i když jsem ještě nějakou dobu kvásek Rudu udržovala, nakonec stejně odešel do věčných lovišť.
Minulé pondělí nastala asi ta správná konstelace hvězd a já založila nový kvásek. Celých pět dní se nic nedělo, až v sobotu mě ráno přivítal plný perfektních bublin. A pak už to jelo, musela jsem ho krmit i 3x denně. Manžel mu dal jméno Albert a já z něj včera upekla první chlebík. A jelikož se od nového roku snažíme z jídelníčku vyřadit pšenici, poradila jsem se s kamarádkou Gabčou, díky níž jsem s kváskováním nešvihla po prvních pár nezdarech, a upekla nám celožitný bochníček.
Když už jsem minulý týden začala s těmi bábovkami, dali jsme si dnes pokračování, už i proto, že odpoledně přijde návštěva a zítra babička na dopolední hlídání, tak aby jí to rychleji uteklo.
Receptík jsem vydyndala od kamarádky Janči Kadaňkové a bábovka je opravdu moc dobrá.
Hustým polévkám se u nás říkalo přesnídávkové. Já je s oblibou vařím dětem jako hlavní chod "odlehčovacího dne" nebo k večeři. Zasytí totiž i tatínka.
Naše nedělní menu bylo tentokrát ve znamení rajčat. Dýňovou polévku s rajčaty a kořenovou zeleninou doplnily tyto závitky a klasický rajčatový salát s cibulí.
Marodíme. Všichni. A na nic nemáme chuť. Tak snad nám alespoň tahle posilující polévka dodá trochu energie a vyžene bacily z těla pryč.
Cukety a patizónu už máme opravdu dost, ale placičky můžeme pořád. Tak dnes v osvědčeném receptu od babičky z další aktuální zeleniny.
Tyto řezy mají mnoho názvů. Někdo jim říká trio řezy, někdo nebe v hubě, u jiných je znám jako mexické vlny. Každopádně můj manžel je miluje a vždy, když jedeme za rodinou do Olomouce, a babička je upeče, tahá se s mojí sestrou o každý kousek. A není sám. Vyzkoušejte tuto bezlepkovou verzi.
Tímto receptem se s Vámi prozatím loučím. Čeká mě týden na chatě v horách a vařit bude babička s dědou. A abych nepřijela s prázdnou, stihla jsem ještě mezi balením a úklidem upéct tuto zítřejší snídani. Doufám, že bude chutnat, je bez lepku, bkm a zvlášť pro dědu s alternativním slazením.
Zítra odjíždíme na týdenní dovolenou, a tak je třeba zredukovat zásoby lednice a jiných potravin. Při tomto "úklidu" jsem narazila i na přezrálé banány a to byl impuls, abych se konečně pustila do banánových cookies z časopisu Albert. Jako vždy jsem se neudržela a recept trochu pozměnila, takže sušenky jsou opravdu vytuněné.
Přes týden mě zaujal jeden tip na koprovku z fazolí mungo, a tak jsem si řekla, že ji o víkendu vyzkouším. Měla jsem trochu obavy (i proto, že jsme pozvali babičku s dědou), ale tolik chvály jsem snad ještě neslyšela. Takže Eli Stránská z Vaříme malým dětem - děkuji moc! Zase jedno chutné jídlo, kde zamaskuji luštěniny.
Na návštěvu mi přijel na týden bráška, takže bylo jasné, že musím aspoň jednou uklohnit něco sladkého. A dnes byla chuť tvořit. Ale protože v troubě si hověla svíčková, rozhodla jsem se pro tento nepečený dortík.
Opět jsem na dietě, ale nebojte, doma rozhodně nestrádají. A já jen tiše závidím.
Po včerejším maratonu v kuchyni se mi dnes vůbec nechtělo vařit. Ale dítě se dožadovalo oběda, a tak bylo třeba něco spatlat. Zvítězila moje chuť na sladké a ještě zbylo na svačinku pro tatínka.
Celé dopoledne jsem strávila v kuchyni a připravovala něco na zub na odpolední "kinder party". Moji dva pomocníci samozřejmě nesměli chybět.
Po vytažení posledního plechu se sušenkami, přišel konečně na řadu králík, který byl v plánu k obědu.
Králíka dělám už několik let stejně, na smetaně, podle receptu mojí tchýně. Dnes jsem se rozhodla zariskovat. Matěj byl stejně nacpaný, jak pořád ochutnával, jestli to maminka všechno dobře napekla, takže jsem ani nečekala, že bude obědvat.
Jaké bylo moje překvapení, když místo typického rýpání vymetl talíř, a po jeho zvolání: "Maminko, prosím ještě těstovinky.", jsem si sedla na pozadí.
Vzhledem k tomu, že normálně do něj v poslední době musím všechno cpát, aby mu nelezla žebra, a dnes snědl skoro dvě porce, věřím, že bude tato úprava králíka chutnat i u Vás doma.
S nejmladším zařazujeme do jídelníčku maso, a když jsem stála u pultu s telecím masem, řekla jsem si, že si pošmákneme na tomto fajnovém masíčku všichni.
Chystáme se na večeři k přátelům, a abychom nepřišli s prázdnou, upekla jsem svůj oblíbený koláč. Náplň tentokrát smetanový sýr a borůvky, které jsem objevila při čistce mrazáku před sezónou jahod, a navrch křupavá posýpka.
Možná se ptáte, proč tak "vyšperkovaný" název. Je to prosté. Netroufám si tento sirup nazvat bezovým, i když jsou v něm květy tohoto úžasného keře obsaženy, jelikož je právě kvůli použitému medu typická chuť bezu mírně potlačena a milovníci klasického sirupu by mohli být zklamáni.
Nicméně stále pro mě zůstává prioritou stravování bez cukru, a proto jsem zvolila kompromis v podobě slazení medem. Veškeré zdraví prospěšné látky jsou v sirupu samozřejmě obsaženy, stejně jako v ostatních běžných receptech, kterých je na internetu plno. Takže pokud nelpíte na cukru a nevadí Vám vyšší finanční výdaj (je totiž spotřeba skoro kila medu), směle do něj.
Nedávno padla hláška, že rýže a ryba nejdou dohromady. Když opominu naprosto jedinečnou chuť sushi, tak tohle rizoto tento mýtus jistě spolehlivě vyvrátí.
Máte chuť na něco teplého, sladkého, s ovocem, ale nechce se Vám plácat s těstem nebo na něj prostě nemáte ingredience? Zkuste crumble. Je to rychlá a luxusní záležitost, která se jí lžící.
Konečně jsem vyzkoušela nový způsob přípravy ryb. A musím říct, že to byla příjemná změna.
O kolik však bylo pošírování snazší, o to více jsem si dnešní vaření zkomplikovala přípravou omáčky. Proč dělat něco jednoduše, když to jde složitě, že ano.
Nakonec z toho ale stejně vylezlo moc dobré páteční jídlo.
I když kvůli prckovi volím většinou drobné druhy těstovin, tyhle obří mušle jsem zkrátka musela mít. Úplně se nabízely k naplnění a zapečení v omáčce.
Plácli jsme se přes kapsu a koupili krásný kus falešné svíčkové. Že bude konfitovaná, bylo jasné, ale co k ní? Omáčka. A jaká? Taková, co jsme ještě neměli.
Už Vás "nudí " domácí lučina? Zkuste tento podobně na přípravu nenáročný čerstvý sýr. Recept od Tescoma kuchyně.
Z výroby domácího sýra mi zbylo větší množství syrovátky. Dlouho jsem přemýšlela, co s ní. Z části jsem zadělala na chleba, z části upekla tento bezlepkový perník (původně zamýšlený k snídani, v reálu sněden skoro všechen ke svačině a večeři) a ve zbytku vykoupu děti.
Jednu výhodu to uplakané sobotní počasí má, můžete celý den trávit v kuchyni. Táta je doma, takže mě nikdo netahá za nohu, nemusím bojovat o poslední vařečku ani hledat "ztracené" poklice.
A za odměnu si kluci pochutnali na pořádném obědě.
Jakmile uzraje na zahrádce řepa, začínám se poohlížet po červeném zelí, abych mohla jako každý rok zavařit pár skleniček tohoto salátu, na který jsem kdysi vyškemrala recept od rodičů. Je to vitaminová bomba a skvěle se hodí k masu, nebo jen tak na večer jako zdravé mlsání k televizi.
Kdo by ho neznal. Už moje babička nám ho pravidelně připravovala, zvlášť z letních jablíček ze zahrádky. Moji kluci si tento dezert zamilovali a mě baví, že je skoro bez práce a plný ovoce.
Recept na čokoládu podle rawmania.cz už jsem chtěla dlouho vyzkoušet. Konečně přišly potřebné suroviny a já se s chutí vrhla do akce. A jak už to tak bývá, kdo se nedrží receptu, platí. Tudíž první pokus s javorovým sirupem se čokoládě nepodobal ani omylem. Neměla jsem srdce tento drahý špás vyhodit, a tak jsem hmotu namačkala do tvořítka na pralinky.
Naštěstí druhé kolo už bylo úspěšné, a i když jsem nedodržela raw postup, čokoláda je vskutku luxusní.
Jak už jsem psala u posledního receptu, jsem teď bohužel v útlumu. Doma s jedním prckem trénujeme odplenkování, druhému rostou zoubky a začali jsme s příkrmy. Navíc můj nepostradatelný pomocník-foťák-odešel do věčných lovišť, takže "koníček" jde bokem.
Nicméně dnes jedno rychlo pečení na odpolední zahradní posezení. Snad jsem nevyšla ze cviku a budou chutnat.
Poslední dobou není chuť ani čas něco vymýšlet, takže vařím osvědčené pokrmy nebo zkouším recepty jiných. S tapiokou jsem se seznámila prvně a do pudingu jsem se pustila (po nastudování několika postupů) po svém.
Ze sobotní oslavy zbylo poměrně dost citrónů a šance, spotřebovat je všechny do čaje či vody s mátou než se zkazí, byla dost mizivá. Tak jsem jich pár využila na pečení. Vycházela jsem z receptu na babetu z blogu skřítčí kuchyně.
Venku je tak, že by ani psa nevyhnal, tak to chtělo aspoň něco dobrého do bříška. Upekli jsme si kuřecí stehna. Tentokrát na zelenině.
Nejmladšímu rostou zoubky, takže od rána jsem se pohybovala po bytě jako zombie. Na vaření nebyla nálada ani čas, a proto jsem to vyřešila zeleninovou polévkou, kterou jsem zahustila zbylou pohankou z předešlého dne a dochutila pomocí chuťově výrazné bryndzy. Polévka tím rázem získala i na vydatnosti.
Důstojné bezmasé hlavní jídlo, ale klidně i sytější příloha pro větší jedlíky. Navíc z pohanky, která Vám rozhodně nebude "trhat žíly".
Sešlo se mi doma větší množství jahod a to si říkalo o koláč. A rodinná rada rozhodla, že se tentokrát upeče klasika.
Akci na vepřovou panenku nešlo odolat a plný balkón bylinek zase sváděl k experimentování. Jogurt a citron už jen doladil formu a koncert chutí mohl začít.
Poměrně rychlá, chutná, sladká víkendová snídaně. Navíc bez lepku a vajec. Už stačí přidat jen to, co máte na lívancích nejraději, ať už tvaroh, ovoce nebo marmeládu.
Když jsme dnes ráno vyráželi vítat ptačí zpěv, vůbec jsem neměla páru, co budu vařit. Naštěstí bylo v plánu ještě nakoupit, a tak nějak se oběd vyrýsoval sám.
Říkáte si, co si to zase ta šílená ženská vymyslela? Chyba lávky. Recept na tohle "rizoto" mi prozradila moje sousedka a kamarádka Magda Růžičková a já jí za to moc děkuji, protože jsme si moc pochutnali. Je to rychlé, snadné, můžete si do něj dát, na co máte chuť. Prostě ho vyzkoušejte taky.
Křehké sušenky, které jsem před nedávnem pekla, měly takový úspěch, že od té doby neslyším nic jiného, než: Maminko, vařit sušenky pojď!". Jenže kdo má pořád uklízet závěje mouky, které ten můj expert při pomáhání vytváří.
Nakonec jsem podlehla žadonění, ale místo sušenek jsme si upatlali tuto dobrotu.
Když se dají moučníky dělat z cizrny, proč ne i z fazolí. Je to příjemná cesta, jak dostat do dětí (a dospělých) luštěniny. Slibuji, že v tomto dortíku jejich chuť nepoznáte.
První pokus o konfitování byl více než úspěšný, a proto jsem se rozhodla zkusit to znova. Tentokrát jsem zvolila krásný kus hovězí kližky. A tento způsob úpravy masa opět nezklamal. Maso jsem mohla krájet lžící.
V obchodě na mě vykoukla svěže zelená čerstvá řeřicha. Nešlo odolat. Pomazánek jsme v poslední době měli dost, tak jsem si řekla, že vyzkouším polévku. Chtělo to něco, co zjemní "pikantní" chuť řeřichy. A bílá ředkev se smetanou tento úkol splnily na výbornou.
Moje babička dělá nejlepší štrúdl na světě. Dodnes si pamatuji, jak s dědou natahovali těsto, až bylo přes celý stůl. Samozřejmě se to neobešlo bez handrkování a občasné trhlinky. Nicméně tuto dobrotu peče pokaždé, když se nahlásíme na návštěvu a jen se směje, když do pěti minut zeje talíř prázdnotou. Ale protože nás zná, má vždy v zásobě schovanou ještě jednu "štangli".
Náš prďolka polévky miluje. Ale jelikož ani on, ani my nezvládáme k obědu dva chody, většinou je vařím k večeři. Nejraději máme zeleninové krémové, ale protože dnes čekáme návštěvu a bude plný stůl dobrot, rozhodla jsem se pro obědovou polévku.
Tuhle bramboračku umí skvěle naše babička a Maty vždy vymete plný talíř. Já do ní přidala zbytek žampionů.
Když se daří, tak se daří. Kromě invaze broučků, které jsem si nejspíš donesla v některé z potravin z obchodu (jelikož jsem jarní úklid spíže dělala před měsícem) a kteří mi zlikvidovali půlku zásob, se ještě ke všemu rozhodlo stávkovat auto. Do toho neteče teplá voda, praskl džbán s čajem a v 9 hodin nám vypnuli elektřinu. Přesto všechno se oběd nakonec konal a aspoň trochu mi spravil náladu.
O prospěšnosti kváskového chleba a pečiva se tu vypisovat nebudu. Kdo má zájem, vygooglí si. Nicméně i kdyby neměl všechna ta "plus", jeho chuť Vás dostane. Už nikdy nebudete chtít kupovaný. Je pravda, že moje první pekařské počiny nebyly nejslavnější a že s kváskem je to tak trochu jako s dalším dítětem, ale...
Když jsem po dlouhé době dala rozkvasit, a modlila se, aby se aspoň z části chleba povedl, protože přijdou hosté, Ruda se pochlapil a já s radostí oznamuji: Mám první balón!
Od chvíle, kdy jsem poprvé u našich ochutnala tvarohový koláč s rebarborou a zapsala si na něj recept, jsem těchto koláčů v různých obměnách napekla už mraky... ať už pro návštěvu, na oslavu nebo jen tak k nedělní kávě. Nikdy nezklamaly.
Tuhle pecku mám od Kačky Cvrkalové. Naprosto mě zachránila, když jsem zjistila, že na plánované pirohy už nemám ingredience a nakoupit nestihnu. V tomto receptu je pár surovin, které má snad každý doma a naplnit si ji už pak můžete podle své chuti nebo podle toho, co Vám lednice (mrazák, spíž...) dovolí.
Recept na tuto skvělou pomazánku jsem pod názvem falešná škvarková objevila na blogu Lady Kovářové Simply food a zachutnala nejen nám, ale i návštěvě. Dnes jsem ji připravila pro dětskou "párty", tak uvidíme, jestli obstojí i u dětí našich známých.
Odpoledne čekáme návštěvu. Takže upéct sušenky, chleba, udělat pomazánku…Oběd už musela být nějaká rychlovka. A protože jsme o víkendu nečekaně neobědvali doma, bylo třeba upotřebit žampiony.
Hovězí připravuji většinou na zelenině, nebo jen ve vlastní šťávě. Tentokrát jsem zkusila variantu s bylinkami a vylepšila smetanou.
I když nejsme celiaci, bezlepková jídla nám dělají moc dobře na zažívání. S jejich přípravou je to ale obtížnější, protože bezlepkové mouky se chovají jinak, než ty klasické. Proto jsem si nikdy netroufla na chléb. Až jsem dostala tip na tento z pohanky. No, náš kváskový má konkurenta.
Dostala jsem strašnou chuť na něco s kokosem a zároveň jsem chtěla vyzkoušet pečení nejen bez lepku a BKM, ale i bez vajec. Mohu doporučit, byla to super volba, ochutnejte!
Bryndza patří mezi potraviny, které buď milujete, nebo je nemůžete ani cítit. U nás platí ta první varianta. Až se musím kolikrát krotit, abychom ji neměli na jídelníčku zase až tak často, protože kromě tučnosti je i dost slaná. Nicméně jakmile je někde v akci, nelze odolat. Většinou skončí v haluškách, ale dnes jsem ji připravila jako pomazánku. Poprvé jsem ji takto ochutnala u kamarádky a jejímu kouzlu jsem propadla. Třeba zachutná i Vám.
Je pátek, má být ryba. Přestože jsem včera utratila majlant v obchodě a losos se na mě směje, chybí na něj nálada. Celé dopoledne kutím, co by uspokojilo mé chuťové pohárky. Jediné, co vím, že by to mělo být bezmasé. Za pět minut dvanáct nakonec volím naši oblíbenou červenou čočku.
Jaro je tu a s ním i naše každodenní návštěva zahrady. Jakmile táta zarachotí klíčem v zámku, popadneme děti a fičíme ven. Vracíme se se západem sluníčka. Bohužel kvůli tomu často nestíháme ostatní věci, jako třeba nakoupit. Takže dnes opět záchrana v podobě kuřecích stehen ukrytých v mrazáku a posledního citronu. Ještěže se aspoň těm bylinkám teď začne dařit.
Už nějaký ten pátek můj čerstvý dvouleťák "ujíždí" na slaných sušenkách typu telka. Jsou to takové ty malé čtverečky, trojúhelníky, srdíčka a podobné tvary sypané solí nebo mákem. Dostává je "potajnu" od babičky. O výživové hodnotě a zdraví prospěšnosti těchto pamlsků se bavit nemusíme.
Tak jsem hledala domácí alternativu a na internetových stránkách nuselskakuchta.blogspot.cz jsem narazila na tento recept. A protože kvásek vlastním a stejně už potřeboval vyvenčit, zkusila jsem ho. A ano, opravdu jsou tak famózní, jak popisuje. Takže první plech snědla maminka, z druhého už prcek vyškemral dobrou polovinu. Určitě jsem je nepekla naposledy.
Letos jsem si udělala v kalendáři velký vykřičník, abych zase nešla trhat medvědí česnek s křížkem po funuse. Takže když se u nás v parku minulý týden zazelenalo, byla jsem v pozoru. A včera jsem jako většina ostatních lítala s košíkem po tom voňavém trávníku. A první věc, kterou jsem z něj doma stvořila, bylo samozřejmě pesto. A má teda grády!!!
Předkrm nebo lehká večeře pro děti i maminky, protože nejen chutná, ale hlídá Vám i štíhlou linii.
Na nápad s mrkvičkami jsem narazila při brouzdání po internetu. Je to super tip na dětskou párty. Naplnit si je můžete podle fantazie, já zvolila hráškovo-sýrovou pěnu.
Náš prvorozenec má dnes 2 roky, doma všichni marodíme, ale o dort jsem ho připravit nechtěla. A protože u nás momentálně frčí krtek, motiv byl jasný.
Že drůbeží maso a citrusy tvoří téměř dokonalou dvojici, to není žádným tajemstvím. Takže když jsme dostali další síťku mandarinek, rozhodla jsem se toho využít a spotřebovat poslední kus kuřecího. A šmakovalo nám.
A koledníčci můžou přijít. My jsme nachystaní...
Králíka jsem poprvé ochutnala až poté, co jsem začala randit s mým mužem. Jeho máma ho připravuje podle receptu své švagrové a já si její recept vylepšila o smetanu, protože omáčky my prostě milujeme. Jinak už králíka ani nepřipravuji. A co jiného k omáčce, než dobrý knedlík? Zkuste tento, u nás mu říkáme utěrkový knedlík.
Zítra přijdou na oběd babička s dědou. A to jsou nároční strávníci. Takže to chtělo něco opravdu osvědčeného. A co jiného, než křehký špaldový jahodový koláč od Barči, který strhl vlnu pečení a dostal 12 bodů z 10.
Konečně nadešla ta správná chvíle a já se pustila do přípravy koláče. Jenže jak si tak dosypávám mouku z nového pytlíku, koukám, že držím v ruce žitnou celozrnnou místo špaldové. Pak jsem k ní vyklepla celé vejce, místo žloutku a už se to vezlo. To je tak, když kolem vás lítá prcek a vy čtete recept na půl oka. Tak jsem si těsto na korpus upravila s myšlenkou, že krém už udělám přesně podle receptu.
Hledám vanilkový puding a zjišťuji, že jsem poslední spotřebovala do včerejšího piškotu. No co, je to jahodový koláč, tak dám ten jahodový puding. Přidejte citronovou šťávu. Prohrabu mísu s ovocem a nic. Mandarinka je taky citrus ne?…
Zkrátka a jednoduše, ve finále jsem „zprznila“ (promiňte mi to slovo), co se dalo, a tajně doufám, že bude zítra koláč chutnat.
Moje další premiéra. Doma jsme ji mívali celkem často, ale její příprava mě nikdy „netankovala“. Když jsem včera nechala výběr polévky na manželovi, vybral si právě tuto. A tak jsem se do její přípravy vrhla po hlavě. A testem prošla.
Letos beránka zajišťuje manželova máma. Ale nedalo mi to a taky jsem se pustila do pečení. Nápad se schovaným zajíčkem jsem objevila na internetu a moc se mi líbil, tak jsem ho zrealizovala v podobě bezlepkového piškotu.
Manžel přinesl z práce bažanta, stáhnul ho, vykuchal, naporcoval a na mě bylo ho přes svátky nějak ukuchtit. Naposledy jsme ho měli na zelí, takže to chtělo něco nového. Nakonec to dopadlo takto a rovnou jsem si vyzkoušela novou přípravu jídla-konfitování. Jak správně konfitovat mi poradila kuchařka Lidl.
Večer jsem zapomněla vyndat z mrazáku maso, takže bylo třeba vymyslet bezmasý oběd. Jenže těstoviny i rýži jsme měli dva dny po sobě, brambory teď v zimě moc nekupujeme, na sladké chuť nebyla. Zachránila mě Katka Cvrkalová a její kuskusový koláč, jímž jsem se inspirovala.
U juniora sice snídaňové müsli zatím zrovna moc velký úspěch nesklidily, zato manžel se jimi krmí každé ráno. Takže bylo načase vymyslet další chuťovou variantu. A protože miluje oříšky, základ byl jasný.
Jídla z jednoho hrnce, v tomto případě pánve, jsou super, protože Vám ušetří následnou práci s nádobím. Tento pokrm navíc připravíte vcukuletu, takže poobědové siestě s šálkem kávy nic nebrání.
Řízky mám vcelku ráda, ale nerada je připravuji, takže je doma míváme velice sporadicky. Ale když už má dnes prababička narozeniny, její oblíbené jídlo nesmělo chybět. A dokázali jsme jí, že to jde i odlehčeně.
Inspirací ke vzniku této delikatesy mi byla fotka čokoládové pěny od Katky Machálkové, nad kterou jsem pěkně dlouho slintala. A jelikož je neděle a u nás to vypadá jak u snědeného krámu, dezert zachránila plechovka cizrny a zbytky vysokoprocentní čokolády, kterou doma (naštěstí) nikdo neujídá.
Každé úterý chodí moji kluci plavat. A aby měli sílu, musím jim uvařit něco dobrého. Minule to byl sladký kroupový nákyp, dnes pořádný kus masa.
Nepečený, lehký a lahodný dezert, když Vás honí mlsná. Kluci by se měli rychle vzbudit, nebo nezbude (smích).
Tato kamufláž ryby měla zatím největší úspěch.
Náš junior bude mít za pár dní 2 roky a já se rozhodla pomalu zkusit zařadit další potraviny-kakao, med, ořechy a houby. Ale jakou houbu zvolit? Sáhla jsem po hlívě, protože si myslím, že je nejvíce zdraví prospěšná a nejlépe stravitelná. A chutnalo!
Můj dvouleťák mi dneska snědl skoro celý čokoládový termix (ano, občas hřeším i já). Pořád chodil ochutnávat. Tak jsem si řekla, že se pokusím chuť napodobit v jeho oblíbených svačinkách do ruky.
Nemůžete do svých dětí dostat salát? U nás je to mission impossible. Ale v tomto chutném provedení je to hračka.
Malý zázrak, který se objevuje v čím dál více receptech a který dodá Vašemu sladkému pečení korunu. Nemyslím teď chemickou náhražku, která vanilku neviděla ani z rychlíku, ale tu zlatavě hnědou tekutinu, která se prodává v malé lahvičce především ve zdravé výživě. Udělejte si ji doma podle tohoto receptu, který jsem našla na internetu.
Raw dezerty už se u nás celkem zabydlely, ale do hlavního, slaného jídla jsem si netroufala. Bála jsem se, že mi studené chutnat nebude, zvlášť teď v zimě.
Ale opak byl pravdou. Byla to delikatesa. Třešničkou na dortu a nezbytnou součástí pokrmu je raw "sýr", který jsem připravila podle receptu na rawmania.cz.
Prcek dostal omáčku s klasickými těstovinami a pak ještě ujídal ode mě.
Zapékané brambory máme rádi v jakékoliv kombinaci a tohle je jedna z nich.
Když už vařím polévku, většinou je to nějaká krémová zeleninová. Proto jsem se rozhodla, zkusit nějakou klasiku. Na to, že to byla premiéra, určitě u nás nebyla na stole naposledy.
Chybí Vám léto, prázdniny, moře a piňacolada v ruce? Zavzpomínejte s těmito cupcaky inspirovanými chutí známého koktejlu.
Můj první pokus o quiche. Těsto je bohužel tvrdší, to musím ještě vychytat.
Tak trochu jiné rizoto, než na co jsme byli zvyklí ze školních jídelen.
Občas se nedaří každému, takže když se mi dnes první dva jáhlové knedlíčky doslova rozpadly před očima, rozhodla jsem se, že zbytek jáhel nevyhodím (i když jsem měla sto chutí to udělat), ale upeču na zítra snídani.
Můj táta mi jednou řekl, že tajemství dobrého guláše je ve stejném poměru masa a cibule. Této rady jsem se vždycky držela a všem chutnalo.
Na tohle jídlo chodíme spíš do restaurace. Zkusila jsem ho připravit doma a i když jsem měla vítr z propečení, nakonec se povedlo a moc jsme si pochutnali.
Nejlepší je z kostí a morku, ale ty jsem nesehnala. Z polévkové hovězí směsi (2/3 kostí a 1/3 hovězího předního) byl ale také moc dobrý.
Je víkend a to naše rodina mlsá. Ale i v tomto případě se snažím vymyslet nějakou sladkou, ale zdravou dobrotu. Dnes to byly cupcaky.
Mlsat můžete i zdravě. Zkuste to třeba s těmito rychlými kuličkami.
Zítra je Popeleční středa, tak si muž před tím půstem naporučil k večeři plněné rohlíky.
Už nějakou dobu vlastním žitný kvásek. Sladké kváskové lívance už jsme zkoušeli, a tak jsem chtěla zkusit slanou variantu. Inspirací mi byla i Valentýnská večeře, kde se podávalo něco podobného. Trochu jsem zapátrala v receptech na pečeme.cz a nakonec si upatlala svoje vlastní těsto.
Než jsem stačila dosmažit obědovou várku, měl v sobě prďolka už 2 kousky.
Když jsem studovala, "utíkala" jsem na víkend k babičce, kde byl klid na učení. Každý pátek mě u ní čekala tato výborná polévka, které jsem snědla pokaždé skoro celý hrnec. Zamilovala si ji i moje rodina, za což jsem vděčná, protože je nejen zdravá a díky kvasnicím bohatá na vitamín B, ale také rychle hotová.
Řepu jsem nikdy nemusela a po dvou detoxech jsem ji začala dokonce nenávidět. Ale je zdravá, a tak jsem jí ještě chtěla dát šanci. A protože dnes s námi obědval i táta, který měl chuť na játra, zkusila jsem novou kombinaci a vyšlo to.
Valentýna neslavíme, ale jelikož letos připadá na neděli a my v neděli mlsáme, rozhodla jsem se udělat něco v tomto duchu. Už nějakou dobu používám téměř výhradně ke slazení ovoce a sirupy či slady a lákají mě raw dobroty. Při tvorbě tohoto receptu jsem se inspirovala na rawmania.cz. Příprava dortíku není nijak složitá, jen je potřeba se obrnit trpělivostí než ztuhne. Trochu netradiční tuhnutí v mrazáku je bohužel nutností, pokud nechcete dort konzumovat lžičkou. Nicméně chuť a vědomí, že je tato sladká nedělní tečka i zdravá, Vám to vynahradí.
V Lidlu mají asijský týden, tak proč si nezopakovat výzvu. Aspoň pro tu chuť a vůni exotiky.
Určitě to znáte. Sotva manžel bouchne dveřmi a fičí do práce, do 5 minut je vzhůru celý dům. Nevíte, co dřív-dát na nočník, přebalit, kojit, převlékat, podat krtka. Naše rodina snídá hlavně ovesné a jim podobné kaše. Jenže po skončení tohoto kolotoče není vždy chuť ještě jít vařit. Proto jsem hledala variantu zdravých cereálií. Bohužel mě nabídka trhu nezaujala. Tak jsem se rozhodla pro domácí.
Včerejší nákup po 14 dnech stál za to. Manžel po 30min v sekci ovoce/zelenina vypadal na infarkt a to ještě netušil, že se to protáhne na pěknou hodinku v supermarketu. Nicméně největší radost mi udělala akce v úseku chlazených ryb, kde jsem dobrých 15min přemýšlela, jestli vzít lososa, pstruha, tmavou nebo světlou tresku. Nakonec zvítězil pstruh, a protože filety jsem z něho ještě nepřipravovala, opět jsem si zaexperimentovala.
Sobota, sedm hodin večer. Právě jsme se vrátili z návštěvy rodiny z Moravy. Celý týden se nesl pod heslem: zužitkujeme zásoby, takže se nenakupovalo. V neděli ráno míváme obvykle vajíčka. Otevřu lednici, ve které se krčí jedno vejce velikosti snad XS. Tak co teď. Nezbývá, než opět prozkoumat zákoutí mrazáku a spižírny a čarovat. Po cca 60 minut snažení je nedělní snídaně zachráněna.
Manžel zavelel, že tento týden budeme vařit ze zásob ukrytých v mrazáku a špajzu. Jelikož je středa a my opravdu nebyli od soboty nakoupit, ani v lednici na mě nečekal nějaký zázrak.
Taky Vám Vaše děti závidí a upíjí kávu? Já kvůli tomu koupila Caro. Ale ten náš fiškus to nechce, protože maminka má něco jiného. Dnes jsem chtěla manželovi udělat radost, protože přišel z práce s tím, že všichni měli na oběd sladký nákyp a on ne, a při šmejdění jsem našla právě zmíněný obilný prášek. A cože jsem z toho upatlala?
Je třeba odlehčit (smích). Zvolit cuketu místo těstovin je opravdu skvělý a chutný nápad.
Dostala jsem od kamarádky červenou čočku a quinou, se kterou jsem se ještě nesetkala. Takže naše pondělí opět pod heslem POPRVÉ.
Náš Matýsek jde poprvé na karneval. To si žádá něco speciálního. Rozhodla jsem se pro své první cupcakes a protože je čím dál více dětí s alergií na lepek nebo mléko, poprvé jsem pekla z bezlepkové mouky a bez laktózy. Vypadalo to na pořádné fiasko, ale moji dva hlavní ochutnávači málem nenechali ostatním dětem.
Rybu máme na jídelníčku každý týden a už mi docházejí nápady, jak ji prckovi připravit, aby mu chutnalo. Celý týden jedeme úspěšně v polévkách, tak jsem si řekla, že to prubnu. Uvidíme, jestli bude mít úspěch.
Můj táta mi vždy vštěpoval, že polévka je grunt, a kdo ji nejí, bude špunt. Nevím, co je na tom pravdy. Polévek jsem snědla za svůj dosavadní život hektolitry a pořád mám něco málo přes metr padesát. Ale vím, že polévky skvěle doplní pitný režim u našeho juniora. Vařím je hlavně na večeři a stále vymýšlím nové kombinace, aby se jim nepřejedli.
Jakou zvolit přílohu ke kořeněnému curry? Zkuste tyto lehké nudle, které jeho chuť nepřebijí, ale naopak skvěle doplní a zjemní.
Mám ráda výzvy, a ač byla tahle Asie pro děti pro mě docela oříšek, protože jsem tuto kuchyni nikdy nevařila, myslím, že jsem se s ní poprala čestně.
S asijskými dezerty mám asi takovou zkušenost, že mi u "ťamana" donesli smažený banán přelitý nějakým cukrovým rozvarem. Bylo to tak mastné a sladké, že jsem málem nerozlepila pusu (což by manžel jistě na čas uvítal). Tohle určitě není baby friendly. Tak jsem zkusila kombinaci (podle mě) asijských surovin a vznikla tato dobrota, po které se olizoval nejen prcek.
Tak jim říká náš Maty. A jelikož mi je pořád někdo „tahá“ domů a já pořád dokola s díky odmítám, musela jsem konečně koupit formu a upéct je juniorovi, aby to nebyl takový „chudáček“, co mu nic nedovolím. Na stole se povaloval zbytek sušených datlí, tak jsem trochu zaexperimentovala.
Dnes jsem šla s prckem zachránit do práce tátu mraženým Míšou a v parku, kterým procházíme, se povalovalo pod stromy listí v barvách podzimu. A když na mě pak v obchodě zamrkaly první švestky, nešlo odolat. A tak vznikl tento pondělní "podzimní" dezert.
Snad v každém obchodě teď na mě koukají krásně oranžové plody ovoce kaki. A ta cena! Ale jelikož se mé mládě rozhodlo bojkotovat tyto sladké exotické plody v jakékoliv jiné syrové podobě než mixované, rozhodla jsem se ustoupit od svého předsudku, že ovoce se s masem nemá kombinovat a zkusila dnes opět něco nového. A zjevně to prckovi chutnalo.
„Lásko, zítra přijde ten Honza.“
„Jaký Honza?“
„No, jak jsem ti říkal, nebo neříkal?“
„To jsi teda neříkal!“
„Aha, tak přijde, s rodinou, ve čtyři. Upečeš něco, že? Nebo mám něco koupit?“
Znáte to..."rodičák" pořád nikde a v peněžence pár drobných. Tak jsem sáhla do železných zásob v mrazáku a vyndala kuřecí maso. Co ale s ním? V lednici se krčil svazek už lehce unavených ředkviček a když jsem objevila ještě zbytek jogurtu, nápad byl na světě. Vyzkoušejte, překvapí Vás.
Dnes byla velká chuť na něco "jiného", takže jsem prohrábla svou velkou zásobu koření, která kvůli prckovi byla dlouho opomíjena, a rozhodla se uspokojit své chuťové buňky. Protože jsem nechtěla vařit ještě sólo něco pro juniora, snažila jsem se, aby to bylo aspoň trochu baby friendly. No nestačila jsem se divit, jakou rychlostí maso, které nám dělá problémy, mizelo.
Manžel je rybář, takže ryby miluji, ale jejich úprava nějak vázne. Tak dnes jeden další experiment (ani nevím, jak to pojmenovat), aby si je zamiloval i ten náš skoro dvouleťák.
Hovězí, dýně, fazole. Skvělá kombinace, kterou si vaše dítko určitě zamiluje. Pokud nemáte rádi dýni prostě uvařte omáčku, která vám chutná.
U nás se marodí, nicméně jsem se rozhodla svůj plánovaný souboj s kapustou uskutečnit. Když jsem tuhle krásně zelenou potvůrku uviděla v obchodě, uvědomila jsem si, že můj skoro 18m prcek ji ještě neochutnal (!!!), a tak jsem ji prostě musela koupit. Až doma mi došlo, že kromě klasiky (dušené), jsem ji nikdy jinak nejedla, natož vařila. A že není zrovna mým favoritem mezi zeleninou. Zrodily se tyto karbanátky a Matymu kupodivu tak šmakovalo, že snědl celou porci.
Podle kalendáře bych se měla zaobírat úplně jinými věcmi, ale protože potřebuju trochu přeorientovat myšlenky, abych nezcvokla, rozhodla jsem se ještě něco "upéct". A jelikož jsem se nedávno rozhodla posunout svou snahu o zdravé stravování ještě o kousek dál a řešíme teď doma otázku cukru, upatlala jsem si svůj první raw dezert. Nemohla jsem se dneska dočkat, až ho ochutnám a i když jsem se trošičku prala s krájením, je to velká mňamka.
Na přání mého milovaného muže teplá večeře, ať se ještě kluci pomějou, pak budou beztak týden na rohlíkách.
I když na Štědrý den dodržujeme hodně tradic a kapr nesmí chybět, rybí polévka se moc nechytla, a tak už několik let vařím hráškový krém se sýrovými měšci. Manžel tuto polévku zbožňuje, a když mě dnes poprosil, jestli bych ji neuvařila k obědu, řekla jsem si, proč ne. Je rychlá, chutná a stejně si ji na Vánoce nedám kvůli kojení . Pro něj a Matýska jsem udělala klasiku se sladkou smetanou. A jelikož těhotenské chutě všechny jistě dobře znáte, mně tato kombinace dnes nestačila, a tak jsem si pro sebe uvařila variantu s kokosovým mlékem a ženy, je to pecka. Pokud máte rádi nevšední a nové chutě, určitě vyzkoušejte.
Sice jsem se po obědě zařekla, že už dnes nic nedělám, tudíž ani nevařím, ale při pohledu do špajzu a lednice, jsem musela aspoň malému ukuchtit rychlopolévku ze zbytků. My s manželem budeme hřešit a něco si dnes objednáme.
Masa už bylo dost (a určitě ještě bude), takže dnes něco lehčího.
Každoročně se u nás na 1. ledna vaří čočková polévka (pro peníze) a vepřové řízky (pro štěstí). Letos jsem to pojala netradičně (a i trochu zdravěji) už i kvůli tomu, že jsem díky dopolední procházce měla na ukuchtění oběda asi 30min. Takže tradice zachována a chutnalo nám i bez řízků.
Na Štědrý den byl kapr, takže losos zůstal na dnešek.
Nejedla jsem dnes s prckem, jsem na detoxu, takže jsem jen "olízla" lžičku, tudíž nemůžu říct, jestli bude chutnat i dospělím, ale mrňous snědl 3 placky než jsem si stačila donést talíř a polívku pro sebe.
Nechte se inspiroat receptem na rychlé a hlavně chutné cukroví, které je doslova provoněné vanilkou. Příprava je naprosto jednoduchá a za 15 minut máte jeden druh cukroví na stole.
Celé dopoledne liják, tlačenka na akce v Prioru a pak na výlovu rybníka, takže k obědu jen rychlý brokolicový krém a vařit se bude večer.
Určitě to máme všechny stejně: když je nemocné dítě, udělaly bychom cokoliv, aby bylo zase zdravé a aby byl doma zase "klid a řád". Náš junior má od pondělí střevní problémy a já už třetí den řeším (mezi milionem přebalování a praní), co zase uvařit. Z výčtu "správných dietních" surovin se mi chce už brečet.
Nicméně jsem dnes uklohnila toto "obyčejné" jídlo a ač jsem si myslela, že už mi cokoliv s mrkví hodí na hlavu, neskutečně se nacpal a já taky.
Miluju jednoduchá jídla, zvlášť teď, když finišujeme s přípravou na příchod dalšího člena domácnosti. A i když se tohle jídlo vaří déle, věřte mi, že s jeho přípravou budete hotovi raz dva a navíc budete potřebovat jen pár surovin.
Tento koláč jsem pekla podle alba skupiny Vaříme malým dětem. Téma bylo červená řepa a řepové brownies. Protože je v něm receptů hned několik, upravila jsem si ho podle ingrediencí ve špajzu a aby ho mohl i náš prcek. Takže děkuji holky za inspiraci!
Rychlý a chutný oběd či večeře z cukety, který skvěle chutná i studený. Uvidíte, že bude mizet rychlostí blesku.
Není nad domácí pečivo! Rohlíčky jsou nejlepší čerstvé, druhý den bývají zpravidla již gumovější. Proto je to dokonalá večeře či snídaně, ke které byste si však museli o trošku dříve přivstat.
Asi jsme se doma zbláznili! Úterý večer, dítě spí, doma uklizeno, pohoda a my s manželem hodinu fotíme zítřejší polévku. (smích) Tato polévka je nejlepší druhý den, kdy je krásně rozleželá a voňavá.
Jednoduché, přesto chutné a vydatné jídlo pro malé i velké strávníky. Zase se přesvědčuji, že v jednoduchosti je "krása" a není třeba zase tolik ingrediencí. Nám moc chutnalo, tak doufám, že vám bude také.
Jednoduchý, chutný ovocný koláč, který je hotový, co by dup. Věřte, že vašim dětem se jen rozzáří očička a to je přece nejvíc!
Krémové polévky nás doma prostě "baví". Čerstvý rozmarýn se v polévce báječně rozvine a provoní celý váš byt.
Pokud máte děti, které mají problém s kousáním a suššími sousty, jako já, zvolte raději bramborovou kaši. Bude jim to lépe klouzat do bříška.
Nebojte se maminky této kombinace. Můj prcek snědl dva velké šufánky a ještě chtěl ubrat z talíře mého. Úspěch tedy rozhodně zaručen.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI