Kateřina Šišková z blogu Na vidličku

Kateřina Šišková z blogu Na vidličku

zpět
jméno a příjmení Kateřina Šišková
znamení                  štír
Koníčky pečení, fotografování, cestování po česku, čtení - dříve beletrie, dnes spíše food časopisy
sny a cíle ...nějaké malé sny by byly, ale pokud budeme já i moji blízcí spolu a zdraví, budu šťastná i bez většího snění...
web

Facebook
www.navidlicku.com

www.facebook.com/navidlicku

Ke kuchyni jsem tíhla už od malička, moje první vzpomínka je, jak potajmu vyrábím karamelová lízátka... Dopadlo to tenkrát neslavně, karamel se připálil, lízátka byla hořká a šišatá a talířek s přilepenou lžičkou jsem v šuplíku schovávala ještě pěkně dlouho. Následovalo trochu povedenější období pečení a vaření podle kuchařek Čtyřlístku a Kačera Donalda (sušenky podle Dulíka, Bubíka a Kulíka jsme vozili na každý výlet), později jsem vášnivě studovala recepty v prastaré kuchařce Anny Kejřové a bavila se tehdejším jazykem, prošla si i „instantním“ obdobím v kolejní kuchyňce na vysoké škole, až jsem zakotvila v prozatimním podnájmu s pořádnou troubou, koupila si vysněný červený Kitchen Aid a vrhla se na opravdové pečení. Baví mě zkoušet různé druhy sladkého, od makronek, přes cupcakes až po bábovku, můj bake-list je pořádně dlouhý. Těší mě, když mým blízkým chutná a když můj blog inspiruje další a další lidi k pečení. 

Recepty kuchaře
Nejlepší čokoládový dort

Nejlepší čokoládový dort

Recept na tenhle čokoládový dort se už na blogu objevil, ale protože jsem si tenkrát chtěla vyhrát se samotným dortem i zdobením, vypadal poněkud komplikovaně - šest pater, dva druhy krému, ombré efekt... A k tomu forma o průměru 20 cm, kterou doma obvykle nenajdete. Klasické dorty a koláče se totiž pečou ve formě 24-25 cm a tu už v kuchyňské výbavě většina z nás má. Proto jsem recept na korpus upravila na větší formu, přidala návod na rychlý a snadný krém z mascarpone, tvarohu a šlehačky a tipy na jednoduché a přitom efektní zdobení z čokolády. Dort je to opravdu úžasný, korpus je měkký a vláčný, krém nadýchaný a nepřeslazený, peču ho každou chvíli a zatím jsem na něj slyšela jen a jen chválu a ani nám se ještě nepřejedl. Vyzkoušejte ho taky!
 
Korpusy si upečte nejlépe den předem. Vychlazené z lednice se budou lépe prokrajovat a budete mít i více času a klidu na samotné sestavení dortu. Stejně tak si nachystejte čokoládové střepy, čokoláda potřebuje několik hodin, aby pořádně zatuhnula.
 
Další tipy "jak na dort" (upečení korpusu a sestavení dortu) najdete tady.
 
Dort je celkem vysoký, vyjde na 18-20 menších porcí, pokud chcete, upečte si ho jen z poloviční dávky. Nemusíte se ale bát, že byste ho nesnědli, uležený je ještě lepší.   

23.5.2017 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Panna cotta s bílou čokoládou

Panna cotta s bílou čokoládou

Jak jsem slíbila, tady je ještě jeden recept na sladký dezert pro maminku k zítřejšímu svátku. Stejně jako v borůvkových makronkách v něm hlavní roli hraje bílá čokoláda, i ty borůvky můžete přidat a panna cottu jimi ozdobit. Se sladkou čokoládou si nakyslé borůvky budou příjemně notovat. Narozdíl od makronek si ovšem vystačíte s jedním rendlíkem a metličkou a dezert budete mít hotový za pár minut, jen mu pak musíte dopřát pár hodin v lednici, aby smetana vyztužená želatinou stihla zatuhnout. 

PS: Kmitala jsem teď celý týden kolem jedné svatby, takže zatím je k receptu jen jedna fotka. Další ještě přidám, jak si trochu odpočinu. Koneckonců, zítra mám taky svátek.

15.5.2017 Doba přípravy: 20 min více info
Borůvkové makronky

Borůvkové makronky

Pokud stejně jako já nemáte hlavu na datumy, třeba se vám bude hodit připomenutí, že letos připadá Den matek na neděli 14. května. Každý rok bojuju s tím, že sice vím, že je to druhá neděle v květnu, ale když to přijde, nějak se neumím dopočítat. Ještěže v obchodech to obvykle dávají důrazně najevo minimálně týden předem. Aby ne, když je to pro ně příslib další tržby. Tím nechci říct, že mám něco proti s láskou koupené a darované bonboniéře, parfému či kytici růží. Jenže mi připadá, že maminku úplně stejně potěšilo i přání, co jsem jí vyrobila v mateřské školce. Tak proč na to letos nenavázat a vlastnoručně neupéct něco dobrého. Takové makronky v krabičce převázané stužkou určitě udělají dojem. Obzvlášť když budou domácí, s láskou upečené. Tyhle jsou růžové, plněné bílou ganache s borůvkami, stejně něžné a sladké jako maminka.

 

PS: Pokud pro vás makronky představují vyšší dívčí, těšte se na další recept. I v něm bude hlavní roli hrát bílá čokoláda, zvládnete ho ale za pár minut, s jedním rendlíkem a metličkou.

15.5.2017 Doba přípravy: 90 min více info
Čokoládovo-ořechová bábovka s hruškami

Čokoládovo-ořechová bábovka s hruškami

V lednici jsem objevila velký kelímek zakysané smetany a dvě hrušky, oboje se už blížilo ke konci doby spotřeby, takže bylo jasné, že padnou do moučníku. Nejdřív jsem chtěla upéct koláč ze staršího čísla Apetitu, jenže chuť na bábovku byla větší. Nakonec jsem vyměnila většinu ingrediencí a z původního receptu zůstalo pomalu jen máslo s cukrem a moukou. Bábovka je vláčná, žádná dusivka, to my doma nemáme rádi. Zato máme rádi rozinky, ořechy a čokoládu a toho všeho je tam dost a dost. Z části zakysané smetany a čokolády jsem ještě vykouzlila krém a ten podávala k bábovce. Můžete ho ale natřít na bábovku místo polevy. A nebo sníst jen tak samotný.

24.4.2017 Doba přípravy: 60 min více info
Kokosové řezy

Kokosové řezy

Ještě jedna buchta, kterou jsem doteď měla napsanou jen na papírku a pokaždé ho samozřejmě hodnou chvíli hledala. Možná ji znáte jako raffaello řezy, je totiž voňavá po kokosu a smetaně. A pokud neznáte, určitě si ji zamilujete. Krom toho, že je úžasně kokosová, je její příprava prostě brnkačka. Ačkoli mi většinou nevadí trávit spoustu času v kuchyni a hrát si s kynutým těstem či zdobením dortů (kdyby nevadí, přímo to zbožňuju!), občas se hodí mít v zásobě recept na dezert, který je na stole téměř hned a téměř bez práce.

11.4.2017 Doba přípravy: 30 min více info
Povidlové šátečky

Povidlové šátečky

Doma jsme občas dělávali jablečné šátečky. Listové těsto se natenko vyválelo, nakrájelo na čtverečky, do každého přišel kousek jablka, rožky se přehnuly pře sebe, šátečky naskládaly na plech, upekly, ještě horké obaloval ve skořicovém cukru a už během toho nám mizely pod rukama. Pamatuju se, že to byla hrozná piplačka, ale přitom taaak dobré. A tyhle povidlové šátečky jsou, ehm, taky piplačka, ovšem garantuju vám, že pod rukama vám budou mizet ještě rychleji. Jsou totiž neskutečně dobré. A k tomu z domácího těsta, které budete mít hotové za chviličku.

Z tvarohového těsta nemusí být jen povidlové šátečky, ale taky třeba jablečný závin nebo slané tyčky.

4.4.2017 Doba přípravy: 90 min více info
Makový tvarožník

Makový tvarožník

Už dlouho jsem pokukovala po kuchařce od Lulu, alias Lucie Gažové z Lulus bakery, která na Slovensku ve své provozovně každý týden napeče desítky a stovky dortů, makronek, cupcakes, tartaletek a dalších dezertů. Obdivuju její práci na Instagramu, kde je právě pod účtem @lulusbakery.sk, a když jsem zjistila, že vydala i sladkou kuchařku, chtěla jsem ji mít. Nakonec jsem si ji nadělila jako povánoční dárek a tady je první recept. Takový cheesecake po slovensku, plný tvarohu a máku. Ačkoliv na množství tvaroh rozhodně převažuje, ve výsledku je tvarožník hodně makový, takže jestli máte raději tvaroh, máku v ingrediencích uberte. Já se přiznám, že jako vždy jsem si recept mírně upravila a krom jiného přidala právě na máku. Jsem totiž rozhodně maková!  

8.2.2017 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Kokosový suk

Kokosový suk

Můj druhý tip na vánoční cukroví je kokosový suk, který určitě znáte z pouti. Přiznám se, že pravý kokosový suk z pestrobarevného pouťového stánku jsem nikdy nejedla. Dřív jsem neměla kokos ráda a na výběr mívali tolik jiných, lepších věcí. Třeba pendreky, turecký med a perníková srdce. No a když jsem kokosu přišla na chuť, přestala jsem chodit na poutě. Doma jsme na Vánoce dělávali "rafaella", kuličky z kokosu a kondenzovaného mléka, plněné mandlí a obalené dalším kokosem, mizely z podnosu vždycky mezi prvními. Kokosový suk vypadal, že bude podobný hit, a nezklamal.

25.11.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Perník

Perník

Myslela jsem si, že recept na dobrý domácí perník má doma každý, je to pro mne taková česká klasika, takže jsem byla trochu překvapená, když mě o něj poprosila kamarádka. Doma sice perník pečou, ale z kupované směsi. Není špatný, ale domácí je prostě domácí. Já mám recept od maminky a patří mezi ty, ke kterým se neustále vracím. Nejradši mám variantu s hrozinkami a ořechy, tu jsem vždycky chtěla jako malá, u babičky jsme zas vždycky mívali čokoládu se strouhaným kokosem navrch. Protože jsem ale poslední ořechy spotřebovala na ořechovo-kávový dort (brzy bude i na blogu) a naopak mi z toho pečení zbyla karamelová omáčka, přihodila jsem do těsta jen hrozinky, zato navrch perníku jsem dala čokoládu, karamel a mandle. Zdá se, že to bude moje nová oblíbená kombinace.

1.11.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Čokoládový pudink

Čokoládový pudink

I když to podle fotky nevypadá, v plecháčku pod čepicí šlehačky se ukrývá ten nejlepší čokoládový pudink, co znám. Domácí. Plný čokolády. Víc už asi není třeba říkat. Snad jen to, že pudinky máme u nás doma ve velké oblibě (je to taky skvělý způsob, jak spotřebovat všechny ty žloutky, co zbydou po makronkách a bílkovo-máslovém krému) a donedávna vedl vanilkový. Ovšem tenhle mu pěkně šlape na paty. Tak si je zkuste udělat oba a dejte mi vědět, jaký vyhrává u vás.

24.10.2016 Doba přípravy: 15 min více info
Mandlové vafle s čokoládovou omáčkou

Mandlové vafle s čokoládovou omáčkou

Po nějaké době jsem na snídani nachystala vafle. Původně jsem myslela na neděli, takové nedělní snídaně mám moc ráda, ale nakonec jsem to nemohla vydržet a vafle byly v sobotu. Taky je ovšem pravda, že doma bylo jen staré pečivo a vafle tudíž zabránily šarvátce na téma "kdo měl nakoupit či alespoň napsat seznam" (přiznám se bez mučení, že viníkem jsem byla já). Křupavé vafle s pořádným kopcem čerstvě ušlehané smetany a ještě teplou čokoládovou omáčkou tak nejen zachránily jedno manželství, ba dokonce i vysloužily pochvalu kuchařce.

21.9.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Broskvový koláč se skořicí

Broskvový koláč se skořicí

Před dvěma týdny jsme jeli na výlet do Brna, trhy na Zelňáku jsem prostě nemohla vynechat. Nejraději bych koupila úplně všechno, protože nás ale čekal celý den ve městě a skoro hodinová cesta zpátky, vzala jsem aspoň broskve. Už od pohledu vypadaly sladce a šťavnatě, cedule slibovala, že půjdou lehce od pecky, a bylo to tak. Pekla jsem ten týden velký dort a na oslavu přijela i moje rodina, takže broskve nakonec putovaly do rychlé buchty na snídani, pár kousků koláče pak odcestovalo až na sever Čech. Všem moc chutnalo. Mimochodem, poslední broskev stále čeká v ledničce a stále vypadá sladce a šťavnatě. Zelňák je prostě nej.

19.9.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Makronkový dort: čokoládový s kávovým krémem

Makronkový dort: čokoládový s kávovým krémem

Miluju pečení a narozeninové dorty mne obzvlášť baví. Je to příležitost vyzkoušet si něco nového a zároveň udělat radost obdarovanému. Většinou mám úplně volnou ruku a je jen na mně, jak bude dort vypadat a chutnat, makronkový dort byl ale požadavek, který mě přímo nadchnul. A protože vím, že oslavenec má kromě makronek taky moc rád mátovou čokoládu a kávu, zakomponovala jsem do dortu i je. Samotný dort je tentokrát celkem nízký, zato hutný a plný čokolády, která je v korpusu, v náplni i polevě, takže každému stačil malý kousek. Aby ne, když se nejdřív "museli" pustit do makronek. Jak jinak by se totiž dal nakrájet?

2.9.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Makronky s kávovým krémem

Makronky s kávovým krémem

Makronky zbožňuju i nesnáším zároveň. Zbožňuju je, když míchám těsto a ono pomaličku padá ze stěrky a vine se jak hedvábná stuha, když vytahuju z trouby plechy plné dokonale kulatých krásek s nadýchanou sukýnkou, když je spojuju krémem a ukládám do krabičky, když z té krabičky mizí světelnou rychlostí, když v puse lehce křupnou a rozplynou se na jazyku. Nesnáším je, když na plechu nechtějí zaschnout a pořád lepí na prsty, když přes dvířka trouby vidím, že po pár minutách začínají praskat, když vytahuju jeden plech za druhým a krásné a úhledné jsou čtyři z padesáti, když je plním krémem a ony se propadnou dovnitř. A stejně pokaždé vím, že za čas mě to popadne znova. Začnu přemýšlet nad příchutěmi, zkontroluju zásoby mandlové mouky ve skříňce, vytáhnu plechy a pustím se do pečení. A přes skleněná dvířka trouby budu napjatě pozorovat, jak to dopadne tentokrát...

1.9.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Makronky máta & čokoláda

Makronky máta & čokoláda

Pamatuju se, že když se na trhu poprvé objevila mátová čokoláda, obcházela jsem ji velkým obloukem. Nikdy mi moc nechutnaly ani klasické žvýkačky, na milost jsem vlastně mátu vzala až s prvním mojitem, ale kazit si s ní čokoládu? Proč?? Teď si spíš říkám, proč jsem jiné vyzkoušela dřív. Pokud i vám tahle kombinace přijde hodně divoká, odvažte se a zkuste ji. Máta dodá čokoládě nevídaný šmrnc...

1.9.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Scones: trojhránky se šunkou, sýrem a jarní cibulkou

Scones: trojhránky se šunkou, sýrem a jarní cibulkou

Včera odpoledne slušně pršelo, dnes je zatím pod mrakem, ale na víkend zas hlásí teplo a slunečno, tak si myslím, že gril opět nebude zahálet. U nás máme během grilování i příprav na něj úkoly jasně rozdělené a já mám na starosti přílohy, nejsem totiž zrovna masová. Většinou chystám saláty, omáčky a dipy, ale někdy upeču i něco slaného k zakousnutí. Přiznám se, že moc často to není, většinou mi totiž troubu blokuje nějaký dezert, který pak přijde vhod před samotným grilováním. Protože byl tentokrát dezert nepečený (ani letos nemohl chybět tvarohový dort s nektarinkami), mohla jsem se pustit do sýrových trojhránků. Byly sice plánované jako chuťovka na závěr, nakonec ale zmizely ze stolu ještě dřív, než se rozehřál gril.

Scones /skouns/ = menší sladké či slané pečivo z mouky, tuku a mléka, tradiční scones jsou poměrně hutné a vydatné, přitom nadýchané trojúhelníčky s kousky čerstvého nebo sušeného ovoce nebo kulaté bochánky prokrojené napůl a servírované s marmeládou a hustou smetanou, slaná varianta kombinuje různé druhy sýra, šunky a bylinek.

31.8.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Rychlé tvarohové vdolečky

Rychlé tvarohové vdolečky

Vždycky když se vracím od rodičů, přivážím si recept na něco hrozně dobrého a přitom jednoduchého a rychlého. Jako tyhle vdolečky. To jsem jedno odpoledne mlsně chodila kolem lednice, otvírala a zavírala dveře špajzky, nakukovala do šuplíků a skříněk v kuchyni, až to mamka nevydržela a zeptala se, jestli nechci vdolky. Chci, ale čekat se mi nechce, odvětila jsem. Neboj, ty budou vcukuletu... A taky byly... A ještě rychleji zmizely. A já už mám další tip na nedělní snídani.

31.8.2016 Doba přípravy: 15 min více info
Ořechovo-cuketový dort s borůvkami a javorovým sirupem

Ořechovo-cuketový dort s borůvkami a javorovým sirupem

Domů mi přišel úžasný balíček a s ním i soutěž "Ovocné léto s moukou Babiččina volba", kterou pořádá právě Babiččina volba ve spolupráci s e-shopem Home for Emma. Účastnit se může každý, stačí upéct a vyfotit oblíbený letní ovocný recept (podrobná pravidla tady). Pro mne ale nastalo dilema, co upéct, protože oblíbených letních receptů mám spoustu, dá se říct, že nejvíc miluju zrovna to ovoce, co dozrává na zahrádce nebo se dá sehnat na trhu. Jahody, maliny, meruňky, borůvky, švestky, ostružiny... je toho moc. K létu ovšem taky definitivně patří přerostlé cukety a i když je na zahrádce nepěstujeme, stejně se na nás hrnou ze všech stran. Já si teda rozhodně nestěžuju a jsem za ně moc ráda, baví mě nejen klasický cuketový bramborák, slané placičky, různé čalamády, ale hlavně cukety schované ve sladkých moučnících. Vloni byl u nás největším hitem čokoládovo-cuketový koláč s mascarpone a karamelem, letos ho nakonec převálcoval tenhle dort. Je ohromně snadný na přípravu a vlastně hrozně zdravý - cuketa, vlašské ořechy, borůvky, javorový sirup a čerstvý smetanový sýr - a přitom skvěle chutná.

30.8.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Ombre cake: čokoládový dort s mascarpone

Ombre cake: čokoládový dort s mascarpone

Nedávno u nás byla na pár dní moje sestra. Klábosily jsme v kuchyni, já šlehala těsto na koláč a asi jsem se na chvíli přestala dívat na ruce, no prostě ohodila jsem tím těstem půlku kuchyně. Sestřičku to samozřejmě dost pobavilo, a když zas popadla dech, pronesla něco jako: "Hele, já myslela, že takový věci se u pečení stávají jenom mě. Rozhodně ne tobě, když vidím ty tvoje recepty." Tak jsem vám jenom chtěla říct, že v kuchyni válčím docela často a tenhle dort je toho důkazem.

Kolegyně z práce měla narozeniny, pozvala mě na grilování na zahrádce, takže bylo jasné, že dojdu s dortem. Zároveň to byla skvělá příležitost, jak si nanečisto vyzkoušet svatební dort, který mě čeká za necelých dvacet dní. Korpus, náplň i krém jsem měla promyšlené, jen vychytat množství, čas atd. No a pak už to byla jedna radost za druhou. Nejdřív jsem zapomněla, že se v troubě pečou korpusy, zároveň s nimi jsem totiž chystala i makronky a ty zabraly veškerou mou pozornost. Naštěstí stačilo jen odkrojit mírně připálený vršek. Krému na náplň jsem měla málo a musela jsem s ním sakra šetřit (nebojte, v ingrediencích už jsem množství upravila). Když jsem barvila máslovo-bílkový krém na fialovo, vylezla mi z toho hřbitovní šeď, takže jsem přidala spoustu růžové a doufala, že do druhého dne se ta barva ještě rozleží. Krém mi z cukrářského sáčku vyprsknul na kraťasy a našla jsem si ho i ve vlasech... Takové pečení je prostě někdy adrenalin, kdy si říkáte, že tohle už prostě nikdy nikdy nikdy znovu absolvovat nebudete. Jenže když je hotovo a ten krasavec trůní v lednici, přistihnu se, jak přemýšlím, co budu péct příště...

Takže tady je... vláčný a měkký čokoládový korpus (úžasné a jednoduché těsto, které je výborné i v cupcakes a cakepops), promazaný krémem z mascarpone a tvarohu, ovoněným pravou vanilkou, s hebkým máslovo-bílkovým krémem navrch, rozplývajícím se na jazyku. A proč ombre cake? Ombre rovná se postupný přechod barvy od nejtmavšího odstínu až po nejsvětlejší, přechody mezi jednotlivými odstíny můžou být jasné a ostré nebo naopak jemné a nenápadné. Poprvé se ombre efekt objevil na látkách, pak jste si ho mohli poručit v kadeřnictví a teď je populární i v cukrařině.

Pokud se vám dort zdá příliš vysoký, můžete si ho upéct jen z poloviny dávky. V tom případě budete potřebovat pouze jednu formu a všechno těsto v ní upečete naráz. Na vás taky záleží, jestli ho jako já prokrojíte nadvakrát a získáte tak tři tenčí pláty, nebo jestli vám budou stačit patra dvě. Jak vypadá dort na řezu, uvidíte na fotce úplně dole.

3.8.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Čokoládovo-cuketový koláč s mascarpone a karamelem

Čokoládovo-cuketový koláč s mascarpone a karamelem

Pokud vám ještě z léta zbyla nějaká přerostlá cuketa, nastal čas ji zlikvidovat. Do tohoto luxusního koláče jí totiž potřebujete skoro kilo. Může být i méně - tolik jsem zrovna měla já - pokud dáte jen třeba 600 gramů, ničemu tomu vadit nebude, ale rozhodně se tak velkého množství nebojte. Díky cuketě bude korpus nejen hodně hutný a sytý, ale taky super vláčný a zaručuju vám, že cuketu v něm na chuti vůbec nepoznáte. Takže až přede všemi odhalíte, že ten koláč, který do sebe nadšeně cpou, je plný zeleniny a té zeleniny je tam skoro kilo, budete moct na nevěřícný dotaz "Jako fakt? Skoro kilo cukety?", skromně odvětit "Jako fakt."

3.8.2016 Doba přípravy: 90 min více info
Brusinkový chlebíček

Brusinkový chlebíček

O své lásce ke sladkým chlebíčkům jsem se tu zmiňovala už několikrát, brusinkový mezi nimi bezkonkurenčně vede. Kynuté těsto je sice na přípravu o něco málo složitější než prosté smíchání všech ingrediencí, zato se vám odvděčí kyprou a nadýchanou strukturou připomínající vánočku. S lehce nakyslými brusinkami místo rozinek. Někdy si do těsta ještě přidám plátky mandlí a to je teprve lahoda. Když nad tím přemýšlím, je to jeden z mála receptů, ke kterým se se železnou pravidelností vracím, peču ho několikrát do roka. Pravda, doma mu tak neholdují jako já, ale to mi vůbec nevadí. Pokud ho náhodou nestíhám sníst, nakrájím ho na plátky a zamrazím na horší časy. Většinou je do týdne z mrazáku pryč.

3.8.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Borůvková buchta se zakysanou smetanou a citronovým krémem

Borůvková buchta se zakysanou smetanou a citronovým krémem

Tahle buchta u nás doma nesměla chybět žádné léto. Jakmile se ve městě objevil stánek s borůvkami, bylo jasné, co se vzápětí objeví na stole. Brávali jsme ji s sebou k babičce na zahrádku, slunce svítilo a na podnose se na nás přímo smála nadýchaná, vláčná žluťoučká buchta z domácích vajíček, běloskvoucí krém posázený korálky borůvek, zalitý lesklou želatinou. Mizela ze stolu rychlostí blesku, zpátky domů jsme nikdy nevezli ani kousek. I po letech je to první recept, který hledám v notýsku, když začnou dozrávat borůvky.

Navrch buchty patří čirá želatina, já jsem ji tentokrát vyměnila za osvěžující citronový krém. S borůvkami si krásně notuje, barevně i v chuti.

25.7.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Šlehačková bublanina s rybízem

Šlehačková bublanina s rybízem

Ráno jsem na zahrádce otrhala zralý rybíz, v poledne upekla bublaninu a večer už zbylo na talíři jen pár kousků tak akorát na snídani. No, vlastně to úplně takhle nebylo, všichni, kdo mě znají, by se asi dost nasmáli představě, jak ráno čile vstávám a běžím na zahrádku trhat rybíz...  Je ale pravda, že jsem ho natrhala vlastnoručně. A taky že tahle bublanina je fakt rychlovka a moc dobrá. Takové recepty mám ráda - když je rychle upečeno a ještě rychleji vám to upečené mizí přímo pod rukama.

11.7.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Meruňková buchta s krémovou náplní

Meruňková buchta s krémovou náplní

Už jsme měli třešně od souseda, rybíz z vlastní zahrádky a došlo i na meruňky. Když jsem si na severu Čech opět užívala rodičovské péče, dostali jsme jich od dědy plný košík. Byly sladké a voňavé, skoro přezrálé, ideální na marmeládu, pár jsem jich ale zachránila do téhle buchty. Klasický koláč s tvarohem pokladeným půlkami meruněk určitě znáte, doma jsme ho pekli každé léto a třeba takových taštiček z listového těsta s pudinkovým tvarohem a meruňkou navrch bych se užrala, když ale jako náplň pro změnu použijete čerstvý smetanový sýr (tzv. cream cheese), nebudete rozhodně zklamáni. Ta kombinace vláčného těsta, krémového sýra a šťavnatých meruněk je prostě božská.

11.7.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Citronové košíčky s borůvkami

Citronové košíčky s borůvkami

Nemůžu si pomoct, ale citron a borůvky jsou prostě dokonalá dvojka. Ladí spolu barevně i v chuti. Tyhle košíčky jsou křehké a jemné, příjemně osvěžující náplň připomíná cheesecake (však je taky plná lahodného krémového sýra). Je to dezert, který si asi nebudete chystat každý den, zato své milé a blízké s ním zaručeně ohromíte. Na druhou stranu, proč taky někdy nemyslet jenom na sebe a prostě si neudělat radost...

8.7.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Míša nanuky

Míša nanuky

S tou novou reklamou v televizi si vždycky vzpomenu na svoje dětství a domácí Míša nanuky, které nám maminka dělávala, v plastových kartónech od vajec a se špejlí místo dřívka, občas i s lentilkou na dně. Chutnaly stejně nejlíp, tak jsem je po letech zkusila, jestli to není taková ta vzpomínka na staré zlaté časy a není, jsou pořád nejlepší. Akorát polevu jsem musela vymyslet jinak, Omegu v obchodě neměli. Tady jsou...

8.7.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Kakaová roláda se šlehačkou a jahodami

Kakaová roláda se šlehačkou a jahodami

Myslela jsem si, že jahody už jsou pro letošek nenávratně pryč, a ono ne, ještě se sehnat dají, ty české, sladké a voňavé. Nejvíc jim sluší, když v dezertu hrají prim. Jako třeba tady, se šlehačkou a čokoládou, v piškotovém kabátku. Aspoň jsem si po dlouhé době zas mohla vyzkoušet umotat roládu. Spousta lidí se toho bojí, ale vlastně je to docela lehké, pokud máte ten správný recept na piškot a postup - já mám fígl s mokrou utěrkou, díky které roláda nepopraská a drží tvar. Na receptu je zase fajn, že si ho snadno zapamatujete. Hlavní ingredience, čili vejce, cukr a mouka, jsou po čtyřech, ostatní po dvou. A milá návštěva si zas pochvalovala, jak je roláda lehoučká a náplň nepřeslazená.

7.7.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Eton mess: jahody se šlehačkou a sněhovými pusinkami

Eton mess: jahody se šlehačkou a sněhovými pusinkami

Letos jsem sezónu jahod málem prošvihla a přitom mám v hlavě minimálně tři recepty, které prostě musíte zkusit. Uvidíme, jestli se na všechny dostane. První je Eton mess, tradiční britský dezert. Je docela jednoduchý, žádného velkého pečení se bát nemusíte, vlastně si všechny tři ingredience můžete koupit a pak je v podstatě smícháte dohromady (od toho se i odvíjí jeho název - mess = nepořádek, binec, chaos). Potřebujete totiž jen jahody, smetanu ke šlehání a sněhové pusinky. I když teď mě napadá, dají se vůbec pusinky v obchodě koupit i mimo Vánoce? Pokud je neseženete a ani se vám nebude chtít je péct doma, dejte si jen jahody se šlehačkou. Koneckonců, blíží seWimbledon (letos začíná 27. června) a právě jahody se šlehačkou k němu neodmyslitelně patří už od roku 1877, kdy se konal poprvé. Každý rok se během turnaje zkonzumuje 23 tun jahod a 7 000 litrů šlehačky! Mimochodem, Eton mess se původně na Eton College podával během každoročního kriketového zápasu proti konkurenční škole. Britové si očividně umí užívat, sportu i dobrého jídla.

28.6.2016 Doba přípravy: 10 min více info
Piškotový dort s jahodami, mascarpone a lemon curd

Piškotový dort s jahodami, mascarpone a lemon curd

Klasický piškotový korpus jsem už pekla mockrát, nad tímhle ale přímo jásám. Žádný kypřící prášek, ani jedlá soda, jen vajíčka, mouka a cukr. Žádné žloutky a bílky zvlášť, žádné šlehání bílkového sněhu, jen celá vajíčka vyšlehaná s cukrem. A přece je nadýchaný jako obláček cukrové vaty. Kouzlo spočívá v tom, že ta vajíčka s cukrem šleháte dlouho. Opravdu dlouho. Minimálně 10 minut, klidně až 20 (tady se hodí mixér, který šlehá za vás - já jsem si během toho pověsila na balkóně prádlo). Tím dlouhým šleháním totiž nejen nabudou na objemu, ale i zpevní a během pečení nespadnou. Výsledkem je měkkounký a lehounký piškot. Se smetanovým mascarpone, jahodami a lemon curd pak za pár minut vykouzlíte dort jedna báseň!

A mimochodem, to mascarpone s lemon curd chutná jak citrónová zmrzlina!

28.6.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Piňa Colada nanuky

Piňa Colada nanuky

Nejlepší věci vznikají jen tak, z okamžitého nápadu. Třeba když si koupíte krabičku kokosové vody a zjistíte, že samotná vám moc nechutná. I když je zdravá, hydratující a plná prospěšných látek. A teď co s ní? Dobrá hospodyňka přes plot i pro pírko skočí, natož aby pak něco vyhodila. Na Pinterestu zadáte "coconut water", vyjede vám spousta úžasných receptů a mezi nimi i Piňa Colada. Koktejl z Karibiku, s ananasovou šťávou, kokosovým mlékem či sirupem a bílým rumem. A protože léto právě začíná a občas to sluníčko už i pěkně pálí, není lepšího osvěžení než nanuk.

Jelikož je to opravdu recept, co dům dal (i ten ananas jsem měla pár týdnů schovaný v mrazáku), poměr ingrediencí si můžete měnit podle libosti. U rumu bych se ale držela zkrátka, pokud ho bude moc, směs v mrazáku neztuhne a budete mít jen hoooodně vychlazený koktejl. Cukru naopak klidně přidejte víc, mražení ubírá na sladkosti.

22.6.2016 Doba přípravy: 10 min více info
Ovesný makovník s mrkví

Ovesný makovník s mrkví

Tahle trošku neobvyklá verze makovníku je opravdu rychlá, pokud tedy nepočítám strouhání mrkve (ouvej). Ta zas ale dodá kromě vitamínů i pěknou barvu. Protože je v těstě hodně máku a vloček, i když jemně mletých, má makovník hrubší strukturu - doporučuju servírovat s pořádným kopečkem oslazeného bílého jogurtu nebo zakysané smetany. Kdo si do něj přidá i kapku vanilkového extraktu, bude se rozplývat dvakrát tolik.

14.6.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Vanilkový pudink s kořeněnými švestkami

Vanilkový pudink s kořeněnými švestkami

Klasický pudink s piškotama jsem neměla už strašně dlouho, nevím proč, přitom takový domácí vanilkový pudink s koka sušenkama nebo kakaovým korpusem vespod a horkým ovocem navrch dělám docela často. Asi jsem moc rozežraná, jak by řekli moji blízcí a milí.

14.6.2016 Doba přípravy: 15 min více info
Chia pudink

Chia pudink

Na chia pudink jsem měla zálusk už dlouho, byla jsem totiž hrozně zvědavá, jak asi může chutnat. Chia semínka mám ráda, sypu si je do jogurtu a v létě do ovocných smoothie.

13.6.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Ořechovo-semínkový chléb

Ořechovo-semínkový chléb

Srpnová výzva The Daring Bakers byla opět slaná a tentokráte superzdravá. Od Susan z blogu The Kiwi Cook jsme dostali za úkol upéct bezlepkový ořechovo-semínkový chléb, tématem její výzvy totiž bylo "celozrnný a zdravý". 
13.6.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Okurková zmrzlina s ginem

Okurková zmrzlina s ginem

Spojení "okurková zmrzlina" vyvolává různé emoce - od zvědavosti, pobavení, nedůvěry až po odpor. Záleží na tom, jak moc rádi zkoušíte nové či neobvyklé chutě. Zmrzliny se ale rozhodně nebojte a rozhodně zkuste více než jednu lžičku. 
13.6.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Dvoubarevné sněhové pusinky

Dvoubarevné sněhové pusinky

Recept na sněhové pusinky už tady mám, protože ale mají poměrně dlouhý čas pečení/sušení (alespoň v mojí troubě), hledala jsem takové, které budou taktéž výborné, křehké, sněhobílé a na jazyku rozplývající se a zároveň hotové raz dva. 

13.6.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
zpět na home stranu
Články
Jak na dort

Jak na dort

Na úvod musím zdůraznit, že nejsem žádná dortová odbornice, ani si to o sobě nemyslím. Pečení dortů mě hrozně baví, ale stejně mám pokaždé lehce rozklepaná kolena. Nespadne mi těsto během pečení? Co když ta náplň vyteče? Bude ten krém na dortu držet? Je ta poleva dostatečně hustá? Říká se, že trénink dělá mistra, a je pravda, že s každým dortem jsem si trochu jistější. Už se neleknu, když v receptu stojí "prokrojte korpus na tři pláty a naplňte ho krémem", tečka. Nejsem sice žádná dortová odbornice, ale naučila jsem se pár triků, jak na úhledný dort. Třeba přijdou vhod i vím... Tak hodně zdaru!

27.1.2017 více info
zpět na home stranu
Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI