Michaela Šupáková z blogu Cooking with Šůša

Michaela Šupáková z blogu Cooking with Šůša

zpět
jméno a příjmení Michaela Šupáková
znamení    kozoroh
koníčky vaření, poznávání nových chutí, cestování, focení, design, výroba šperků, fitness a zdravý životní styl, knihy, hudba
sny a cíle postavit si domeček na samotě u lesa, založit rodinu, mít svou vlastní kavárnu a práci, která mě bude bavit a naplňovat
motto V životě můžeš mít buď štěstí, nebo smůlu. Je pouze na tobě, co z toho si vybereš. 

blog
facebook

cookingwithsusa.blogspot.cz
Cooking with Susa

Jmenuji se Míša alias Šůša a jsem z Ostravy. Je to paradox, ale vaření mě nikdy moc nebavilo. Moje maminka je kuchařka a pamatuji si, že jsem u přípravy nedělního oběda musela stát u sporáku a sledovat, jak se co dělá. Prý se mi to jednou bude hodit. A byla to pravda. O několik let později mě vaření začalo neskutečně bavit. Založit si foodblog a začít psát o jídle jsem se rozhodla po shlédnutí amerického filmu s názvem Julie & Julia. Ráda zkouším nové recepty a nevšední chutě. Nemám problém objednat si v restauraci žabí stehýnka nebo šneky po burgundsku. Vždy se těším, až přijdu domů z nákupu, vyložím na stůl všechny suroviny a začnu tvořit. Vaření mě uklidňuje a kuchyně je moje království.

Miluju hovězí steaky, gumové medvídky, hořkou čokoládu, zeleninové saláty, bílé víno, kvalitní sýry, oříšky a zelený čaj.

Recepty kuchaře
Kakaový perník s hruškami

Kakaový perník s hruškami

Dnes mám pro vás další podzimní recept s hruškami, a protože miluji perníkové koření, volba byla jasná. Tenhle kakaový perník zvládnete upéct raz dva a odpoledne už si ho můžete vychutnávat u kávičky nebo hrnku čaje.

9.11.2017 Doba přípravy: 45 min více info
Tagliatelle s vlašskými ořechy, pečeným česnekem a šalvějí

Tagliatelle s vlašskými ořechy, pečeným česnekem a šalvějí

Když se řekne šalvěj, okamžitě se mi vybaví podzim. Je zvláštní, že v létě si na šalvěj skoro ani nevzpomenu, ale s příchodem chladného počasí ji při vaření využívám poměrně často. Šalvěj je skvělá k dochucování ryb, kuřecího masa nebo slaných koláčů. Výborné je také šalvějové máslo, které si můžete připravit např. k dýňovo-ricottovým nokům. Dnes mám pro vás recept na jednoduché, ale chuťově dokonalé jídlo. Kombinace těstovin, pečeného česneku s praženými oříšky, olivového oleje a šalvěje vás naprosto uchvátí.

9.11.2017 Doba přípravy: 30 min více info
Jáhlovo-ořechová kaše s hruškami

Jáhlovo-ořechová kaše s hruškami

Nevím jak u vás, ale u nás se na podzim snídají kaše na různé způsoby. Nejraději je mám s podzimním ovocem, jako jsou jablíčka, hrušky nebo švestky. Dnes jsem připravovala jáhlovou kaši jáhel, které jsem nechala přes noc namočené ve vodě spolu s vlašskými ořechy. Druhý den všechny suroviny rozmixuji dohladka a krátce povařím. Je to takové moje vylepšení, díky kterému získá kaše lehce ořechovou chuť a krémovou konzistenci.

3.11.2017 Doba přípravy: 20 min více info
Mrkvová polévka s arašídovým máslem

Mrkvová polévka s arašídovým máslem

Když venku prší a je chladno, pouštím se do vaření hustých polévek. Taková polévka vás nejen zasytí, ale i hezky zahřeje. Tentokrát jsem doma měla přebytek mrkve, a proto jsem se rozhodla ji zužitkovat v polévce. Aby byla polévka krásně krémová a měla tu správnou chuť, přidávám do ní na závěr ještě lžící arašídového másla. Samozřejmě nesmí chybět ani zázvor, kari a špetka chilli.

5.10.2017 Doba přípravy: 30 min více info
Mrkvovo-jablečné bábovičky

Mrkvovo-jablečné bábovičky

Dnes jsem pro vás připravila recept na zdravé mrkvovo-jablečné bábovičky, které si můžete dát k snídani nebo odpolednímu kafíčku. Díky ovesným vločkám jsou krásně nadýchané a nastrouhaná jablíčka jim dodají na šťavnatosti. Přidat do nich můžete například vlašské ořechy, slunečnicová semínka nebo rozinky. Pokud trpíte alergií na lepek, použijte bezlepkové ovesné vločky.

5.10.2017 Doba přípravy: 45 min více info
Ratatouille

Ratatouille

vegetariánský recept

Ratatouille je vlastně takové francouzské "lečo". Obsahuje spoustu sezónní zeleniny, voňavé bylinky a jeho příprava je velmi jednoduchá. Receptů na ratatouille existuje několik a každý ho připravuje trošku jinak. Dnes vám ukážu, jak ho dělám já.

13.9.2017 Doba přípravy: 30 min více info
Kokosová rýže s mangem a kešu oříšky

Kokosová rýže s mangem a kešu oříšky

vegetariánský recept

Poslední dobou se nemůžu nabažit kombinace kokosového mléka a kari. Zkouším všelijaké recepty, avšak jeden převyšuje všechny ostatní - kokosová rýže s mangem a kešu oříšky. Pokud nemáte rádi spojení sladké a slané chuti, nebude tenhle recept nic pro vás. Ostatní milovníky exotických chutí tohle jídlo jistě uchvátí svou jednoduchostí a dokonalou chutí. A na závěr nezapomeňte na čerstvé bylinky. Koriandr je v tomto případě skvělou volbou, protože dodá rýži ten správný šmrnc.

13.9.2017 Doba přípravy: 30 min více info
Letní cuketová polévka

Letní cuketová polévka

Jednodušší polévka už snad ani neexistuje. Cuketová polévka má minimum kalorií, skvěle vás zasytí a báječně chutná. Místo klasických krutonů připravuji k polévce pražená česneková semínka, která v polévce hezky křupou a krásně voní.

8.8.2017 Doba přípravy: 30 min více info
Rajčatovo-bazalková polévka

Rajčatovo-bazalková polévka

Nedávno jsem dostala šílenou chuť na nějakou hustou polévku. A protože jsem doma měla čerstvou bazalku, rozhodla jsem se ji zkombinovat s rajčátky a uvařila jsem tuhle rajčatovou polévku. Přidávám do ní navíc i mrkev a všechno pak společně upeču v troubě. Pečená zelenina dodá polévce správný šmrnc a chutná ještě lépe, když ji nakonec ozdobíte chlebovými krutonky.

20.6.2017 Doba přípravy: 45 min více info
Pohankovo-hrušková kaše s čokoládou

Pohankovo-hrušková kaše s čokoládou

Pohanková kaše patří mezi mé nejoblíbenější snídaně. Tahle je navíc bez vaření, takže ráno ušetříte spoustu času a ještě si pochutnáte. Přidáváme do ní navíc i hrušku, díky které je kaše přirozeně sladká. Jako bonus doporučuji kaši na závěr posypat hořkou čokoládou, čerstvými malinami a lahodná snídaně je na světě.

20.6.2017 Doba přípravy: 10 min více info
Avokádovo-vajíčková pomazánka

Avokádovo-vajíčková pomazánka

Poslední dobou mě baví zkoušet různé variace zdravých pomazánek. Mou velkou závislostí je totiž žitný kváskový chleba, který si chodím kupovat do nedaleké zdravé výživy. Bohužel od té doby, co jsem přestala jíst mléčné výrobky, mám velký problém vymyslet, co si na něj namažu. A tak pořád něco vyrábím, mixuji a nestačím se divit, že čeho všeho se dá taková dobrá pomazánka vyrobit. Ale o mých experimentech vám povykládám někdy příště. Dnes mám pro vás totiž recept na velkou dobrotu. Avokádo je úžasné v tom, že se z něj dá připravit spousta skvělých pokrmů. A jedním z nich je i tahle rychlá a zdravá pomazánka.

23.5.2017 Doba přípravy: 10 min více info
Banánovo-čokoládové smoothie do misky

Banánovo-čokoládové smoothie do misky

V poslední době se staly velkým snídaňovým hitem tzv. "smoothie bowls". Já tomu jednoduše říkám smoothie do misky. Základ tvoří rostlinné nebo klasické mléko a čerstvé nebo mražené ovoce. Smoothie bowl se dá vytvořit ale třeba i z jogurtu nebo ovocného džusu. Taky budete potřebovat něco na ozdobu. Perfektně se hodí např. oříšky, kokosové plátky, nebo různá semínka. Největší výhoda takového smoothie je, že si ho můžete připravit na tisíc různých způsobů a zapojit tak svou fantazii. A pokud si chcete připravit opravdovou zdravou snídani, je dobré do smoothie přidat i nějakou superpotravinu. Já jsem použila svůj oblíbený Chocolate Lover mix, který obsahuje nepražené kakao, karob, strouhaný kokos, chia semínka a lucumu.

4.5.2017 Doba přípravy: 10 min více info
Květákový koláč s parmezánem

Květákový koláč s parmezánem

vegetariánský recept

Když jsem vymýšlela náplň do dalšího slaného koláče, květák byl jasná volba. I když se vám květák v koláči může zdát podivný, věřte, že tahle kombinace chutná vážně skvěle. Původně jsem tento recept chtěla připravit zcela bez laktózy, ale nakonec jsem neodolala a použila jsem parmezán. Jako náhradu za klasickou smetanu jsem zvolila smetanu sójovou, která se skvěle hodí do zapékaných jídel. Zaručuji vám, že i odpůrci zeleniny si na koláči skvěle pochutnají.

21.4.2017 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Krémová polévka z červené čočky

Krémová polévka z červené čočky

Pokud jste ještě nikdy nevyzkoušeli červenou čočku, je načase to napravit. Červená čočka je dobře stravitelná a nemusí se předem namáčet. Uvaříte ji během patnácti minut a můžete si tak připravit rychlý oběd nebo večeři. Z červené čočky jsem si nejvíc oblíbila krémovou polévku. Přidávám do ní kokosové mléko se zázvorem a chilli, díky kterému vás polévka hezky zahřeje.

8.3.2017 Doba přípravy: 15 min více info
Datlové řezy s ovesnými vločkami

Datlové řezy s ovesnými vločkami

Konečně jsem se pustila do přípravy datlových řezů. Chystala jsem se na ně už hodně dlouho, ale pokaždé mi doma došla zásoba datlí. Tenhle neskutečně jednoduchý dezert nejen že skvěle chutná, ale navíc i hezky vypadá. Datle jsou přirozeně sladké, a proto už do těsta nemusíte přidávat žádný další cukr. Konzistence těsta je podobná tomu na cheesecake, stačí jen spojit ovesné vločky s celozrnnou moukou, kokosovým olejem a máte hotovo.

8.3.2017 Doba přípravy: 60 min více info
Pohanka se zelím a uzeným tofu

Pohanka se zelím a uzeným tofu

vegetariánský recept

Pohanka, zelí a uzené tofu - to je božská kombinace, které nikdy neodolám. Dokážu spořádat plný talíř a ještě si přidám. Možná se vám zrovna tahle kombinace surovin bude zdát podivná, ale věřte mi, že se do ní zamilujete stejně, jako já. Podobný recept s pohankou už na blogu mám (zde). Tentokrát ji ale nebudu zapékat. Šmrnc celému jídlu dodává orestovaná cibule a čerstvá petrželka. Už se vám sbíhají sliny? Mně tedy ano.

10.2.2017 Doba přípravy: 20 min více info
Horké jablko se zázvorem

Horké jablko se zázvorem

Dnes má pro vás recept na dobrotu, kterou si vychutnáte zejména při dlouhých zimních večerech. Je to moje oblíbené horké jablko. Dá se připravit i z hotového jablečného džusu, ale já si připravuji raději své vlastní. Můžete si do něj přidat oblíbené koření nebo kapičku něčeho ostřejšího. Tenhle drink vás rozhodně zahřeje.

10.2.2017 Doba přípravy: 15 min více info
Pečený květák s kari a cizrnou

Pečený květák s kari a cizrnou

Jedno z jídel, po kterých se můžu utlouct, je květák. Miluji ho na všechny způsoby a nikdy mě neomrzí. Jako malá jsem dokázala sníst na posezení mísu smaženého květáku a určitě bych to dokázala i teď (smích). Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása. Dokazuje to i tento jednoduchý recept na pečený květák. Oblíbila jsem si ho hlavně díky voňavému kari, které se k němu dokonale hodí. Nebojte se květák s cizrnou v troubě lehce "připálit". Jen tak se na nich vytvoří křupavá a hnědá kůrčička.

12.1.2017 Doba přípravy: 45 min více info
Sýrovo-špenátové muffiny

Sýrovo-špenátové muffiny

Sýr, špenát a šunka v jednom? To jsou slané sýrové muffiny, které si zamilujete na první kousnutí. Zkuste je upéct pro návštěvu místo nudných jednohubek a uvidíte, jaký budou mít úspěch. Jsou jednoduché, rychlé a moc dobré.

10.11.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Slané avokádové lívance

Slané avokádové lívance

vegetariánský recept

Sladké lívance znají všichni, ale zkoušeli jste si někdy připravit lívance na slano? Tento recept na mě napadl náhodou. Zrovna jsem v obchodě nakupovala zásobu zeleniny a přihodila jsem do košíku i avokádo. Většinou ho používám do smoothie, ale tentokrát jsem ho chtěla využít jinak. A protože se blížil víkend, lívancová snídaně byla jasnou volbou. A tak vznikly tyto dokonalé a vláčné avokádové lívance. Tip: pokud si chcete dopřát opravdu královskou snídani, doporučuji připravit si k nim volské oko nebo míchaná vejce.

20.9.2016 Doba přípravy: 20 min více info
Teplý čočkový salát

Teplý čočkový salát

Když se řekne čočkový nebo fazolový salát, okamžitě se mi vybaví školní obědy. Tenkrát jsme dostávali luštěninový salát s cibulí a pamatuji si, že mi vůbec nechutnal. Každopádně jsem mu chtěla dát ještě šanci a připravila si ho podle své chuti a fantazie. Salátek je výborný v kombinaci s nějakou tučnou rybou nebo si ho můžete dát jen tak.

16.6.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Crostini s máslovou dýní a balzamikem

Crostini s máslovou dýní a balzamikem

Crostini jsou taková alternativa českých chlebíčků. Jsou ale mnohem nápaditější a variant, jak je připravit je neskutečně mnoho. Možná si budete pamatovat můj starší recept na crostini s uzeným lososem, u kterého jsem těmto křupavým "chlebíčkům" podlehla. Tentokrát jsem se pustila do kombinace docela neobvyklých surovin - máslové dýně, modrého sýru a balzamikového krému. Neodolatelná kombinace sladké dýně a slaného sýru nastartuje Vaše chuťové buňky. S tímto receptem budete hvězdou každého večírku.

18.5.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Quiche s brokolicí a modrým sýrem

Quiche s brokolicí a modrým sýrem

vegetariánský recept

Na svém blogu už jsem několikrát zmiňovala, že zbožňuji slané koláče a ráda s nimi experimentuji. Pokaždé zkouším upéct jinou variantu a jinou náplň. Dnes jsem zvolila kombinaci brokolice a modrého sýru. Koláč doporučuji servírovat ještě teplý, když je sýr uvnitř hezky rozpuštěný. Tak co, už se Vám sbíhají sliny?

3.3.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Květákové brownies

Květákové brownies

Květákové brownies nebo květáková buchta .. můžete si tomu říkat jak chcete. Každopádně je to můj další pokus o zdravý a bezlepkový moučník, který můžete mlsat bez výčitek. V receptu jsem použila svou oblíbenou pohankovou mouku, ale můžete použít například i mouku rýžovou nebo jinou bezlepkovou variantu. Troufnu si říct, že pokud dáte někomu tento moučník ochutnat, rozhodně nepozná, že v něm nějaký květák je. Je v něm totiž dokonale ukrytý. Zároveň je díky němu po upečení buchta krásně vláčná a působí trochu "nedopečeným" dojmem. Toho se ovšem nebojte, je to tak správně.

23.2.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Polévka z mungo fazolí

Polévka z mungo fazolí

Možná jste se s fazolkami mungo nikdy nesetkali a to je chyba. Jde o malé olivově zelené fazolky pocházející z Indie. Nejčastěji je seženete v prodejnách se zdravou výživou a v některých větších supermarketech se prodávají dokonce i naklíčené. Fazolky jsou výborným zdrojem bílkovin, vápníku, hořčíku, železa, draslíku, vlákniny a téměř všech vitamínů skupiny B. Před vařením doporučuji fazolky nejprve namočit, ideálně přes noc. Pokud je však budete vařit přímo, počítejte s delší dobou přípravy. Naklíčené fazolky můžete použít například i do salátů anebo je konzumovat jen tak.

4.2.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Tvaroháč s lískovými oříšky

Tvaroháč s lískovými oříšky

Tvarohové koláče mám moc ráda a peču je hodně často. Výhoda tvarohu je, že je velice univerzální a můžete ho přidat v podstatě do všeho.  Neznám nic lepšího, než chuť čerstvého tvarohu, který se Vám rozplývá na jazyku. Jak jistě víte, ve svých receptech se snažím omezovat bílou mouku a nebude tomu jinak ani v tomto případě. Základ tvoří mé oblíbené ovesné vločky a proto si tento koláč můžete vychutnat i ke snídani.

20.1.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Mrkvovo-jablečné bábovičky

Mrkvovo-jablečné bábovičky

Protože jsem si pořídila novou formu na bábovky - recenze ZDE, tak jsem ji musela samozřejmě hned vyzkoušet. Připravila jsem recept na zdravé mrkvovo-jablečné bábovičky, které si můžete dát k snídani nebo odpolednímu kafíčku. Díky ovesným vločkám jsou krásně nadýchané a nastrouhaná jablíčka jim dodají na šťavnatosti. Přidat do nich můžete například vlašské ořechy, slunečnicová semínka nebo rozinky.

13.1.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Hráškové placičky s uzeným lososem

Hráškové placičky s uzeným lososem

Miluji uzeného lososa a mohla bych ho jíst klidně každý den. Chtěla jsem vymyslet nějakou přílohu, kterou bych mohla k lososu podávat. A protože jsem v mrazničce objevila balení hrášku, plán byl jasný. Budou hráškové placičky. Sladká chuť hrášku krásně doplňuje uzenou chuť lososa a ve spojení s řeckým jogurtem vznikne dokonalá delikatesa. Hráškové placičky můžete podávat jako předkrm nebo jako takové malé "jednohub

6.1.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Vánočka

Vánočka

Minulý rok jsem na Vánoce pekla vánočku ze špaldové mouky. Letos jsem ovšem vsadila na klasiku. Ještě ráno jsem běžela do obchodu pro rozinky a mandličky a pustila se do pečení. Za chvilku už to v kuchyni vonělo droždím, máslem a sladkým těstem. Vánoce můžou začít.

21.12.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Vánoční karamelový likér

Vánoční karamelový likér

Jaké by to byly Vánoce bez pořádného domácího likéru s kapkou alkoholu. Dlouho jsem přemýšlela, jakou variantu připravím. Nakonec jsem zjistila, že mám doma ještě jedno balení karamelového pudingu a rozhodnutí bylo jasné - bude karamelový likér. Jeho příprava je opravdu jednoduchá. Nemusíte dlouze vařit kondenzované mléko ani šlehat vejce. Nezapomeňte ovšem na pořádnou dávku rumu, který Vás při dlouhých zimních večerech pěkně zahřeje. Tak jdeme na to.

15.12.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Ledové kokosky s čokoládou

Ledové kokosky s čokoládou

Taky se Vám stává, že máte během dne chuť na něco malého, sladkého a zároveň zdravého? Tak tyhle kokosky můžete mlsat bez výčitek. Trošku jsem se inspirovala u Sarah Wilson a její knihy Sladký život bez cukru. Ve své knize totiž doporučuje na mlsání neslazený strouhaný nebo sušený kokos, kokosové vločky nebo kokosový olej. A tak jsem spojila všechny ingredience dohromady a vytvořila tyhle ledové kokosky. Můžete si jich do zásoby udělat kolik chcete a jakmile Vás přepadne chuť na nějakou dobrotu, jednoduše sáhnete do mrazáku a je to.

4.12.2015 Doba přípravy: 20 min více info
Lískooříškový krém

Lískooříškový krém

Tento lískooříškový krém jsem připravovala podle knihy "Sladká Rawmance". Je to vlastně taková zdravá domácí Nutella. Akorát, že Vám po něm nevystřelí hladina cukru do závratné výše a nemusíte se cítit provinile, když si dáte o pár lžic této dobroty navíc. Lískooříškový krém obsahuje zdravé tuky, živiny a je zcela bez konzervantů. A pokud rádi vyrábíte jedlé dárky, můžete ho přelít do malých skleniček s víčkem, ozdobit stuhou a darovat svým blízkým.

24.11.2015 Doba přípravy: 20 min více info
Dýňový bulgur s balkánským sýrem

Dýňový bulgur s balkánským sýrem

Bulgur patří mezi má zamilovaná jídla. Nejznámějším pokrmem z bulguru je arabský salát "tabbouleh", který je oblíbený zejména v Libanonu. Já jsem si bulgur oblíbila díky jeho oříškové chuti a rychlé přípravě. Můžete si do něj přidat v podstatě cokoliv. Ale protože je dýňová sezóna, rozhodla jsem se pro kombinaci dýně, balkánského sýru a sladkých brusinek.

13.11.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Raw pohanková kaše s mandlovou smetanou

Raw pohanková kaše s mandlovou smetanou

raw

Často si po ránu dělám své vlastní kaše. Většinou to nechávám na víkend, kdy mám dost času a můžu si se snídaní vyhrát. Miluji pohanku a proto jsem se rozhodla připravit pohankovou kaši. Tahle bude ovšem bez vaření a bez dlouhých příprav. Ideální je pohanku konzumovat namáčenou nebo naklíčenou. Jen tak nepřijdete o cenné látky, které obsahuje. Pak už jen stačí všechno rozmixovat, ozdobit a máte hotovo.

4.11.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Lemon curd

Lemon curd

Lemon curd je úžasná pochoutka, na kterou budete potřebovat jen pár surovin. Jeho příprava Vám zabere jen minimum času a výsledek ohromí Vaše chuťové buňky. Tento citrónový krém má mnoho využití. Můžete ho použít jako polevu na lívance, cheesecake nebo si s ním namazat ráno čerstvou vánočku. A pokud ho nestihnete spotřebovat ihned, můžete ho v uzavřené sklenici skladovat v lednici až dva týdny.

29.10.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Žampionová bruschetta s ricottou a tymiánem

Žampionová bruschetta s ricottou a tymiánem

vegetariánský recept

Zhruba před měsícem mě oslovila redaktorka časopisu Blesk pro ženy s nabídkou na publikování mého receptu v časopise. Podmínka byla vytvořit nějaký pokrm s houbami. Těch mám na blogu málo a proto jsem začala uvažovat, co bych připravila. Už jako malá jsem ráda chodila na houby a moje vášeň mi zůstala dodnes. Miluji žampiony a proto byly moje jasná volba. Žampiony jsou navíc úžasné v tom, že si je můžete připravit v jakoukoliv roční dobu. Bruschetta je skvělá jako předkrm před hlavním jídlem a vůně tymiánu Vás naladí na další chod.

21.10.2015 Doba přípravy: 20 min více info
Skořicová quinoa kaše s fíky

Skořicová quinoa kaše s fíky

Snídaně je základ celého dne. Pokud chcete svůj organismus po ránu nastartovat, zvolte nejlépe teplou snídani v podobě jakékoliv kaše. Teplá kaše umí rychleji nastartovat metabolismus, dodá Vám energii a vyhnete tak se celodenní únavě. Místo klasických ovesných vloček vyzkoušejte i jiné varianty. Já jsem vybrala svou oblíbenou quinou, kterou jsem doplnila čerstvými fíky.

13.10.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Jáhelník s ovocem

Jáhelník s ovocem

Už dlouho mám doma jáhly, ze kterých jsem se chystala upéct jahelník. Je to takový typicky podzimní recept s vůní skořice a medu. Do jahelníku můžete dát v podstatě jakékoliv ovoce, které máte rádi. Já jsem zvolila blumy z farmářských trhů. Ráda peču z netradičních surovin (to už jste si u mě na blogu mohli všimnout) a proto dnešní recept nebude výjimkou. Moučník bez mouky, to je přesně to, co miluji. Jahelník si nejlépe vychutnáte ještě teplý se lžičkou zakysané smetany a horkým kakaem.

9.10.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Dýňovo-ricottové noky se šalvějovým máslem

Dýňovo-ricottové noky se šalvějovým máslem

S příchodem podzimu se všude objevují dýňové recepty. Tento dýňový recept není rozhodně poslední, který tento podzim připravuji. Polévku dělají všichni a proto jsem se rozhodla pro něco úplně jiného. Dnes si společně uvaříme dýňovo-ricottové noky s parmezánem, které nádherně doplňuje šalvějové máslo. Chuť šalvějového másla je naprosto dokonalá a uchvátí Vás svou jednoduchostí. Navrch ještě špetka parmezánu a budete se cítit jako v nebi.

29.9.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Květáková kari rýže s kokosovým mlékem

Květáková kari rýže s kokosovým mlékem

vegetariánský recept

Květáková rýže je neodmyslitelnou součástí paleo jídelníčku. Zároveň Vám dobře poslouží, pokud držíte štíhlou linii. Květák totiž obsahuje jen minimum sacharidů a proto si ho bez výčitek můžete dopřát jako zdravou přílohu třeba k masu. Dá se připravit i jako květákové "rizoto" nebo v mém případě jako kari květáková rýže v indickém stylu s kokosovým mlékem. Jeho příprava je opravdu jednoduchá a na rozdíl od klasické rýže nevyžaduje tak dlouhé vaření.

22.9.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Tvarohovo-ostružinová roláda

Tvarohovo-ostružinová roláda

Před nedávnem jsem si na farmářských trzích koupila šťavnaté ostružiny. Nechtěla jsem je spořádat jen tak a proto jsem se rozhodla upéct nějaký dezert. Z lednice na mě vykukoval tvaroh a já jsem přemýšlela, jak tyto dvě suroviny zkombinovat. No a výsledek vidíte sami. Výborná osvěžující a dokonce i bezlepková roláda je na světě.

17.9.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Salát s pečenými rajčátky, tuňákem a mozzarellou

Salát s pečenými rajčátky, tuňákem a mozzarellou

A máme tady opět salát, tentokrát ve středomořském stylu. Teď v létě se budou na mém blogu objevovat častěji, protože co jiného si v létě připravit k obědu nebo k večeři, než lehký a osvěžující salátek. Pečená rajčata miluji a mohla bych je jíst jen tak samotné. V salátu krásně doplňují chuť tuňáka a mozarelly. A pokud do něho přidáte navíc ještě grilovanou cuketu a čerstvě nasekanou bazalku, vykouzlíte úžasný salát, který si budete chtít připravovat znova a znova.

15.9.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Eintopf

Eintopf

Nedávno jsem si u Marks & Spencer koupila jejich úžasný eintopf v plechovce. Aby bylo jasno, běžně si polotovary nekupuji, ale spěchala jsem do práce a potřebovala jsem si rychle koupit nějaký oběd, který si bych si už jen ohřála. U M&S mám aspoň jistotu, že do polévek nepřidávají žádné konzervanty a umělé přísady. No a protože mi polévka moc chutnala, rozhodla jsem se ji uvařit i doma. Původně je Eintopf německé jídlo, které se vaří v jednom hrnci a obsahuje spoustu různých surovin. Já jsem použila vše, co mám ráda a co bylo zrovna po ruce. Množství surovin záměrně neuvádím, aby si každý mohl připravit tolik, na kolik má chuť.

11.9.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Bezlepkové lívance z rýžové mouky

Bezlepkové lívance z rýžové mouky

bezlepkový recept

Chci Vám u sebe na blogu představovat suroviny, kolem kterých byste v obchodě běžně prošli a ani byste si jich nevšimli. Nedávno jsem díky internetovému obchůdku se zdravou výživou objevila další úžasnou věc a to sice rýžovou mouku. A i když nejsem celiak, musela jsem si ji prostě koupit. Uvažovala jsem, co z rýžové mouky připravit a nakonec to vyhrály lívance. Pokud budete chtít tedy příště experimentovat a připravit si lívance jinak než obvykle, určitě zvolte tuhle variantu. Rýžová mouka navíc pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a díky nízkému obsahu sodíku je vhodná i pro lidi s vysokým krevním tlakem.

7.9.2015 Doba přípravy: 15 min více info
Avokádové guacamole

Avokádové guacamole

vegetariánský recept

Snad na žádné oslavě nebo párty nesmí chybět tradiční guacamole. Jedná se o avokádovou pomazánku nebo dip, který slouží jako přísada k dalším jídlům. Já osobně miluji guacamole s kukuřičnými lupínkami nachos. Domácí guacamole se rozhodně nedá srovnávat s kupovanými omáčkami. Můžete ho podávat například i ke grilovanému masu nebo sýrům. Zaručeně oživí každou zahradní párty a ostatní se Vás budou vyptávat na recept, věřte mi. Důležité je také použití správných ingrediencí ve správnou chvíli. V receptu použitý koriandr rozhodně nevynechávejte, dodá guacamole totiž ten správný šmrnc.

7.9.2015 Doba přípravy: 10 min více info
Mini kakaové sušenky se Šmakounem

Mini kakaové sušenky se Šmakounem

vaření se Šmakounem

Dnes mám pro Vás další tip, jak využít sladkého Šmakouna. Mini kakaové sušenky jsou hotové raz dva, vypadají roztomile a zaženou Vaši chuť na sladké.

31.8.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Krevetové kari s kokosovým mlékem

Krevetové kari s kokosovým mlékem

Při svém vaření používám často netradiční suroviny, které v běžném supermarketu nenajdete. Většinou na takové nákupy využívám prodejny se zdravou výživou. Poslední dobou jsem si ale oblíbila nakupování přes e-shop, protože si vše můžu vybrat v klidu domova a nemusím s vybíráním nikam spěchat. Mám v oblibě si totiž všechny etikety podrobně přečíst, prostudovat složení a občas si připadám, že při tom dlouhém "očumování" už se na mě všichni divně dívají. To se mi na internetu stát nemůže. Navíc si nechám nákup dovézt pěkně až domů a nemám s tím žádné starosti.  No ale k věci. V nově objeveném e-shopu  jsem si nakoupila spoustu úžasných surovin, se kterými budu postupně vymýšlet zajímavé recepty. A jedním z těchto receptů je právě krevetové kari s kokosovým mlékem. Kokosové mléko používám moc ráda, protože dodá každému jídlu ten správný exotický nádech. No a ke kari si rozhodně nezapomeňte pořídit i rýžové nudle, které se používají hlavně do asijských pokrmů a jsou hotové raz dva.

28.8.2015 Doba přípravy: 20 min více info
Raw mrkvový dort

Raw mrkvový dort

Jednou v životě jsem pekla mrkvový dort a dopadl katastrofálně. Proto jsem se rozhodla dát mu ještě jednu šanci. Tentokrát Vás ale žádné pečení nečeká. Dort je totiž celý ve stylu RAW a proto stačí všechny suroviny jen rozmixovat a máte hotovo. Jeho chuť je prostě dokonalá a kdo jednou ochutná, ten si ho zamiluje navždy.

25.8.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Krémový tuňákový dip se sýrem cottage

Krémový tuňákový dip se sýrem cottage

Miluji sýr cottage a ještě raději ho kombinuji s nastrouhanou salátovou okurkou. Dnes jsem ale trošku zaexperimentovala a přidala k sýru navíc ještě tuňáka. Připravila jsem si tak úžasný a svěží tuňákový dip, který se skvěle hodí k celozrnnému pečivu. V letních dnech si ho můžete dát jako lehký oběd anebo zdravou večeři. Dip doporučuji navíc ochutit ještě limetkovou šťávou, která mu dodá tu správnou chuť.

25.8.2015 Doba přípravy: 10 min více info
Ovesné buchtičky s červeným rybízem

Ovesné buchtičky s červeným rybízem

Tak jsem si domů nedávno přinesla vaničku červeného rybízu. Ovoce a zeleninu chodím zásadně nakupovat do nedalekého malého obchůdku, kde seženu vždy všechno čerstvé a hlavně sezónní. No a tak jsem uvažovala, co z rybízu vytvořit. Rybízových bublanin je plný internet a tak jsem zvolila malé ovesné buchtičky, které se skvěle hodí ke snídani nebo ke svačince. Jsou rychle hotové a jejich sladko-kyselá chuť Vás prostě dostane.

11.8.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Štíhlá meruňková zmrzlina

Štíhlá meruňková zmrzlina

vaření se Šmakounem

I zmrzlina může být zdravá, nevěříte? Tak rychle pro Šmakouna a jdeme tvořit. Tahle zmrzlina je nabitá bílkovinami a díky arašídovému máslu obsahuje i zdravé tuky. Co víc si přát ... snad jen, aby tak rychle neubývala. Množství surovin (kromě Šmakouna) záměrně neuvádím, abyste si zmrzliny mohli připravit, kolik jen budete chtít.

5.8.2015 Doba přípravy: 10 min více info
Krůtí nugetky v mandlové krustě

Krůtí nugetky v mandlové krustě

Čekáte návštěvu a chcete připravit netradiční pohoštění? Zkuste tento recept na úžasné krůtí nugetky v křupavém mandlovém těstíčku. Jsou pečené v troubě a proto se nemusíte bát zbytečného tuku. K nugetkám doporučuji podávat omáčku, do které si je budou hosté namáčet. Jednoduché a úžasné.

4.8.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Tvarohový dort s kakaovou drobenkou

Tvarohový dort s kakaovou drobenkou

Ráda při vaření a pečení používám poctivé a domácí suroviny. A protože jsem si nedávno přinesla domů poctivý a ručně balený tvaroh z litovelské sýrárny, musela jsem toho hned využít a něco dobrého upéct. V souboji receptů zvítězil klasický tvarohový dort s kakaovou drobenkou, který si teď můžete upéct i Vy. Postup je malinko složitější, ale výsledek stojí rozhodně za to.

28.7.2015 Doba přípravy: 90 min více info
Kynuté celozrnné koláče

Kynuté celozrnné koláče

Musím se přiznat, že kynuté koláče jsem dělala poprvé v životě. Chtěla jsem snídani zpestřit něčím novým a proto jsem se rozhodla upéct zrovna koláčky. Navíc jsem doma měla opět úžasný tvaroh z litovelské sýrárny, který jsem použila i v nedávném receptu na tvarohový dort. Náplň můžete zvolit samozřejmě jakoukoliv, ale já jsem zvolila svůj oblíbený tvaroh a mák. No a nebyla bych to já, kdybych je neudělala něčím jiné. Jsou proto připraveny z celozrnné a špaldové mouky a slazeny jsou pouze stévií.

23.7.2015 Doba přípravy: 90 min více info
Makovo-ořechové kuličky

Makovo-ořechové kuličky

vaření se Šmakounem

Po obědě mívám chuť na nějakou sladkou tečku. Nechci si dávat ale nic velkého a sytého a proto jsem připravila tyhle makovo-ořechové kuličky. Jsou rychlé, jednoduché a nejlépe chutnají vychlazené z lednice. Prostě taková zdravá svačinka bez výčitek.

22.7.2015 Doba přípravy: 15 min více info
Jahodové cupcakes s ricottou

Jahodové cupcakes s ricottou

V minulém článku jsem Vám psala o "Sladké kuchařce od Cupcake Jemmy" a rozhodla jsem se podle ní upéct nějakou sladkou dobrotu. Při čtení receptů jsem se ale zděsila, kolik cukru a máslové polevy všechny cupcakes obsahují. A tak jsem se rozhodla, že se receptem inspiruji, ale trošku si ho pozměním podle sebe. A tak vznikly tyhle svěží odlehčené jahodové cupcakes s ricottou.

16.7.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Salát s grilovaným mangem a mozzarellou

Salát s grilovaným mangem a mozzarellou

Salátů není nikdy dost a jejich příprava mě neskutečně baví. Ráda vymýšlím různé kombinace chutí a tentokrát to vyhrálo mango. Nakrájela jsem ho na plátky a šoupla na gril. Grilované mango získá krásně sladkou a medovou chuť. Pak jsem přemýšlela, s čím ho zkombinovat. No a protože jsem chtěla zachovat sladkou chuť manga, zvolila jsem mozzarellu. Na pánvi opražte slunečnicová semínka, zakápněte balzamikovým krémem a máte salát snů.

13.7.2015 Doba přípravy: 15 min více info
Jahodová panna cotta

Jahodová panna cotta

Na létě je úžasné všechno. Je teplo, svítí sluníčko a člověk má hned lepší náladu. Taky je všude spousta sezónního ovoce a zeleniny. A tak jsem ukořistila jedny červené jahůdky a pustila se do přípravy jednoduché a osvěžující jahodové panna cotty v odlehčené verzi.

30.6.2015 Doba přípravy: 15 min více info
Grilovaný lilek s kozím sýrem a česnekem

Grilovaný lilek s kozím sýrem a česnekem

Spojení čerstvě ogrilovaného lilku a kozího sýru, to je kombinace, které prostě nikdo neodolá. A pokud nemáte rádi lilek, je možné ho nahradit třeba i cuketou a místo kozího sýru použít ricottu nebo jakýkoliv jiný sýr.

25.6.2015 Doba přípravy: 15 min více info
Jogurtovo-maková bábovka s pomeranči

Jogurtovo-maková bábovka s pomeranči

Minulý týden jsem byla opět ve svém oblíbeném obchůdku s farmářskými potravinami Náš Grunt a přinesla si domů spoustu čerstvých dobrůtek. Natrefila jsem na výborný farmářský jogurt, který se s těmi kupovanými nedá vůbec srovnat. Byl krásně hustý a chuťově vynikající. A protože mám ráda sladké snídaně, rozhodla jsem se upéct bábovku. Ale nebyla bych to já, kdybych ji zase trošku neupravila. A tak vznikla tahle výborná jogurtová bábovka z farmářského jogurtu, kterou jsem vylepšila mákem a šťávou z pomerančů. A aby byla bábovka extra maková, přidala jsem do ní navíc i makový olej, který má vysoký obsah vápníku, hořčíku, železa a vitamínu E.

23.6.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Cuketovo-mrkvové placičky se sýrem

Cuketovo-mrkvové placičky se sýrem

Před nedávnem jste na blogu mohli najít recept na šťavnatý cuketový chlebíček. Cuketa je má oblíbená zelenina a mohla bych ji jíst klidně každý den. Tentokrát jsem si připravila slaný recept na cuketovo-mrkvové placičky se sýrem. Obsahují pouze minimum tuku a skvěle se hodí jako příloha například k masu.

16.6.2015 Doba přípravy: 20 min více info
Grilované špízy z norského lososa

Grilované špízy z norského lososa

Grilované špízy z norského lososa jsou ideálním lehkým obědem pro letní dny. Nebudete se po nich cítit "přecpaní" a zvládnete ještě odpolední procházku. Já jsem je připravila s grilovanými cherry rajčátky a rukolovým salátkem. Jako přílohu jsem zvolila opečenou celozrnnou bagetku s bazalkovým pestem.

12.6.2015 Doba přípravy: 20 min více info
Pesto z ředkvičkových lístků

Pesto z ředkvičkových lístků

U mě na blogu už jste mohli najít recepty na různá pesta. Od domácího pesta z rukoly až po neobvyklou kombinaci těstovin s hráškovo-mátovým pestem. A protože ráda experimentuji, zrodil se v mé hlavě nápad na ředkvičkové pesto. Viděla jsem ho před očima okamžitě, jakmile jsem si domů z obchodu přinesla ředkvičky. Jejich zelené lístky se na tuto kombinaci perfektně hodí. Tak pojďte experimentovat se mnou.

11.6.2015 Doba přípravy: 10 min více info
Skořicový koláč s kokosovo-mandlovou drobenkou

Skořicový koláč s kokosovo-mandlovou drobenkou

Miluji vůni skořice. Vždy, když peču skořicový koláč, jeho vůně se line celou kuchyní. No a tenhle se obzvlášť povedl. Je krásně nadýchaný, jemný a křupavá kokosovo-mandlová drobenka Vás prostě dostane.

5.6.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Špagety se špenátovým pestem, cizrnou a kešu

Špagety se špenátovým pestem, cizrnou a kešu

Těstoviny jsou úžasné v tom, že si je můžete připravit na milion různých způsobů a pokaždé budou chutnat jinak. Dnes jsem připravila špagety se špenátovým pestem, cizrnou a kešu. Díky špenátovému pestu budou těstoviny krásně barevné a veselé.

2.6.2015 Doba přípravy: 20 min více info
Nepečené banánové řezy s vlašskými ořechy

Nepečené banánové řezy s vlašskými ořechy

Dnes mám pro Vás další recept ze série vaření se Šmakounem. Tentokrát jsem použila přírodního Šmakouna bez jakékoliv příchutě. Zkombinovala jsem ho se zralými banány a čokoládovou polevou. Žádné dlouhé pečení Vás ale nečeká. Tento recept je nepečený a zvládne ho úplně každý.

28.5.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Malinové cupcakes

Malinové cupcakes

Cupcake (čti kapkejk) je v poslední době velmi populární, obzvlášť v Americe. Cupcake je podobný muffinům. Peče se ze sladkého těsta v malém papírovém košíčku. Rozdíl oproti muffinům je ten, že se zdobí různými krémy, marcipánem, polevami a dalším nepřeberným množstvím sladkostí. Já jsem zvolila lehčí verzi muffinů s tvarohovým krémem a čerstvými malinami.

25.5.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Sýrové sušenky

Sýrové sušenky

Nedávno jsem si v obchodě koupila balíček sýrových sušenek. Chuťově byly vynikající, ovšem jejich cena už na tom byla podstatně hůř. Přitom jich bylo v balíčku jen pár. Ani jsem si je nestačila pořádně vychutnat a byly pryč. A tak jsem si řekla, že si upeču své vlastní sýrové sušenky. Není totiž nad domácí výrobu. Předem Vás varuji, že na těchto sušenkách vzniká velká závislost. Rozplývají se na jazyku a když jednu ochutnáte, nebudete chtít nikdy přestat.

19.5.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Tvarohová galette s rebarborou a jahodami

Tvarohová galette s rebarborou a jahodami

Tohle období na přelomu jara a léta miluji. Všechno kolem kvete a na trzích seženete úžasné suroviny. Tak třeba rebarboru, ze které jsem se rozhodla upéct celozrnnou galette. A co že to ta "galette" vlastně je? Jde o druh francouzského pečiva. Připravuje se jak ve slané tak i sladké variantě. 

18.5.2015 Doba přípravy: 90 min více info
Bezlepkový koláč se Šmakounem

Bezlepkový koláč se Šmakounem

bezlepkový recept

Dnes mám pro Vás další recept ze série vaření se Šmakounem. Tentokrát jsem použila zajímavou příchuť brusinka + goji. Tuto příchuť jsem zkombinovala s jablíčkem, kokosem a upekla výborný koláč bez jakéhokoliv přidaného cukru nebo mouky.

15.5.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Míchaná vejce s pažitkou a grilovanou jarní cibulkou

Míchaná vejce s pažitkou a grilovanou jarní cibulkou

Míchaná vejce - pro někoho úplně obyčejné jídlo. Pokud si je ale připravíte podle mého receptu, použijete domácí vejce a ugrilujete si k nim jarní cibulku, povznesete toto jídlo do úplně jiných rozměrů.

12.5.2015 Doba přípravy: 15 min více info
Pohankové krekry

Pohankové krekry

Poslední dobou jsem si oblíbila pohankovou mouku. Má výbornou chuť a je přirozeně bezlepková. Používám ji na zahuštění omáček a polévek. Co ale miluji nejvíc, jsou pohankové krekry. Posypat si je můžete svým oblíbeným kořením nebo různými semínky a jako chroupání k vínu jsou ideální.

7.5.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Pistáciovo-sezamové kuličky

Pistáciovo-sezamové kuličky

Tyhle variace nepečených kuliček miluji. Můžete si vymyslet tisíce variant a všechny budou dokonalé. Pro tentokrát jsem zvolila kombinaci sezamových semínek a pistácií. Upozorňuji, že jsou silně návykové a jedna dávka rozhodně nebude stačit.

5.5.2015 Doba přípravy: 15 min více info
Bílé fazole s uzeným Šmakounek

Bílé fazole s uzeným Šmakounek

vaříme se šmakounem

Dnes mám pro Vás další recept ze série vaření se Šmakounem. Tentokrát jsem zkoušela uzenou variantu a připravila dietní verzi klasických fazolí na husto. Samozřejmě si je můžete připravit i s opečenou slaninkou, ale proč to nezkusit zdravěji?

29.4.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Jáhlovo-květáková kaše s pečeným česnekem

Jáhlovo-květáková kaše s pečeným česnekem

Pokud přemýšlíte, co zvolit k masu a bramborová kaše už Vás omrzela, mám výborný tip na jednoduchou a úžasnou přílohu. A v kombinaci s pečeným česnekem zažijete hotové chuťové orgie.

27.4.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Kakaový jahelník s borůvkovou zmrzlinou

Kakaový jahelník s borůvkovou zmrzlinou

Jáhly jsou úžasné v tom, že z nich můžete připravit slaný i sladký pokrm. Jáhlová kaše patří mezi mé oblíbené snídaně. Dnes jsem ale trošku zaexperimentovala a připravila kakaový jahelník. Pro doplnění kakaové chuti jsem zvolila trpkou chuť domácí borůvkové zmrzliny, která dodá jehelníku ten správný šmrnc. Jáhly jsou přirozeně bezlepkové a proto je mohou i celiaci.

20.4.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Tvarohové knedlíky s jahodovo-mátovou omáčkou

Tvarohové knedlíky s jahodovo-mátovou omáčkou

Tenhle recept na tvarohové knedlíky je tak jednoduchý, že ho zvládne opravdu každý. Během chviličky si připravíte dokonalý oběd nebo skvělý dezert. Není nic lepšího než spojení tvarohu, jahod a máty. No řekněte, není to dokonalost sama?

13.4.2015 Doba přípravy: 20 min více info
Štíhlé nudle s petrželkovým pestem

Štíhlé nudle s petrželkovým pestem

vegetariánský recept

O značce Šmakoun jsem Vám již jednou psala zde. Šmakoun ale nevyrábí jen ochucené a sladké varianty. K dostání jsou i tzv "štíhlé nudle". Mají 5x nižší obsah sacharidů a 2,5x nižší energetickou hodnotu. Jsou tepelně upravené a již se nevaří. Dnes si je připravíme s petrželkovým pestem.

8.4.2015 Doba přípravy: 15 min více info
Banánovo-kakaové smoothie s kokosovým mlékem

Banánovo-kakaové smoothie s kokosovým mlékem

A zase to smoothie. Když ono je tak dobré a dá se připravit na tolik způsobů, že mě to nikdy nepřestane bavit. Tentokrát si připravíme banánovo-kakaové smoothie s domácím kokosovým mlékem. Můžete použít i kupované, ale domácí výroba je prostě lepší, co si budeme povídat. Recept na domácí kokosové mléko pro Vás teprve chystám a jeho příprava je hrozně jednoduchá. Zatím si můžete vychutnat tuhle úžasnou lahůdku a dopřát si tak opravdovou chuť kakaa.

2.4.2015 Doba přípravy: 10 min více info
Ledové banány na špejli

Ledové banány na špejli

Zdravé mlsání pro malé i velké - to jsou banánové chuťovky na špejli. Ozdobit si je můžete svými oblíbenými oříšky a připravit si tak úžasnou lahůdku, kterou si zamiluje každý.

31.3.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Špenátovo-pohankové palačinky s fetou a sušenými rajčaty

Špenátovo-pohankové palačinky s fetou a sušenými rajčaty

Začíná jaro a je tedy čas zařadit do jídelníčku svěží a lehká jídla. Nejlépe se spoustou bylinek, které náš organismus očistí od zimního přejídání. Začínají kvést stromy, z hlíny vykukují první jarní rostlinky a všechno kolem se zelená. I my bychom měli konzumovat v tomto období co nejvíce zelených potravin jako je např. špenát, medvědí česnek nebo kopřivy. Proto jsem si pro Vás připravila recept špenátové palačinky z pohankové mouky, které navodí tu správnou jarní atmosféru.

24.3.2015 Doba přípravy: 15 min více info
Cibulový pizza chléb s rozmarýnem a modrým sýrem

Cibulový pizza chléb s rozmarýnem a modrým sýrem

Není nad čerstvě upečenou domácí pizzu. A obměnou klasické pizzy je pizza chléb, se kterým se určitě většina z Vás už někdy setkala například v pizzerii nebo vinárně. Skvěle se hodí ke skleničce bílého vína nebo když máte chuť na nějakou slanou dobrůtku. Doporučuji pojídat ho ještě teplý, kdy se sýr rozpouští a Vy si tak můžete vychutnat všechny ingredience naplno.

24.3.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Šmakouní minidortíky

Šmakouní minidortíky

vaříme se šmakounem

Asi si říkáte, co jsem to zase vymyslela? Ale Šmakoun opravdu existuje :-) Někteří ho možná znáte, někteří se s ním setkáváte poprvé. Takže ve zkratce - Šmakoun se vyrábí z čistého vaječného bílku jeho tepelnou úpravou bez chemických látek a konzervantů. Tato metoda je patentově chráněnou českou technologií. Šmakoun má vysoký obsah kvalitních živočišných bílkovin, minimum tuků, cukrů, cholesterolu, lepku a nízkou kalorickou hodnotu. Velice dobře se s ním vaří. 

16.3.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Banánová zmrzlina s mandlovým máslem

Banánová zmrzlina s mandlovým máslem

Neznám jediného člověka, který by nemiloval zmrzlinu. Když se řekne zmrzlina, vybaví se mi léto, pláže a dovolená u moře. Ale na takovou zmrzku mám chuť třeba i v zimě a to je ten nejlepší čas vyrobit si svou vlastní. V mrazáku Vám vydrží věčnost a Vy si ji můžete dát kdykoliv Vás bude honit mlsná. Na tuhle zmrzlinu Vám budou stačit pouze dvě ingredience. Banán a oříškové máslo. Já používám mandlové máslíčko od firmy Nutspread, které zmrzlinu krásně zjemní. Mandlové máslo navíc obsahuje velké množství esenciálních mastných kyselin, vitamínů a minerálů. Takže i když se jedná o zmrzlinu, nemusíte mít výčitky, že jste si dali něco nezdravého.

13.3.2015 Doba přípravy: 10 min více info
Tofu čokoládový dort

Tofu čokoládový dort

Už jste někdy zkoušeli vytvořit dort z tofu? Není to žádná věda. Na tenhle dort Vám bude stačit pouze pár ingrediencí. Žádné složité vážení ani zdlouhavé pečení Vás nečeká. Dort je sice vyroben z tofu, ale ani jeho odpůrci nepoznají, že v něm je. Zkuste a uvidíte :-)

11.3.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Polentové noky s gorgonzolou a slaninou

Polentové noky s gorgonzolou a slaninou

Dostala jsem chuť na sýrovou omáčku. Většinou si k ní vařím těstoviny, ale dneska jsem trošku zaexperimentovala a připravila si domácí polentové noky. A protože jsem měla doma i farmářskou slaninku z prodejny Náš Grunt, kombinace byla jasná. 

6.3.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Libanonský chléb s koprovým dresingem

Libanonský chléb s koprovým dresingem

Často přemýšlím nad tím, co připravit k večeři, abych nejedla pořád to samé a aby to bylo zároveň zdravé a lehké. Protože kdo by chtěl jít spát s plným břichem, že? A tak jsem vymyslela tuhle úžasnou kombinaci libanonského chleba, koprového dresingu a jablíček. Libanonský chleba seženete běžně v každém supermarketu a naplnit si ho můžete v podstatě čímkoliv. Od pečeného kuřecího masa až po kopec zeleniny. Porce záměrně neuvádím. Každý toho sní totiž jiné množství a proto si chleba můžete "napěchovat" dle libosti.

5.3.2015 Doba přípravy: 15 min více info
Tvarohový koláč s borůvkami

Tvarohový koláč s borůvkami

Borůvky a tvaroh - to je prostě neodolatelná kombinace. A tu si teď budete moci vychutnat v jednom úžasném koláči. Je rychlý, strašně dobrý a Vy ho budete chtít péct znova a znova. Máslový korpus se rozpouští na jazyku a tvarohová náplň Vás nenechá chvilku v klidu. Tak jdeme na to?

27.2.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Cuketové nudle s kešu omáčkou

Cuketové nudle s kešu omáčkou

vegetariánský recept

Cuketové nudle? Ano, čtete správně. Pokud z nějakého důvodu nejíte anebo nemůžete jíst těstoviny, dají se skvěle nahradit cuketou. Nudle jsou zároveň i dietnější a zdravější. Já jsem k nim zvolila kešu omáčku. Je to neskutečná lahůdka, které už se nebudete chtít nikdy vzdát.


27.2.2015 Doba přípravy: 20 min více info
Borůvkový parfait s amarantem

Borůvkový parfait s amarantem

Dnes bych Vám chtěla představit amarant neboli laskavec. Jedná se o obilovinu, kterou dnes můžete koupit v každé zdravé výživě. Seženete ho buď ve formě semínek a vyrábí se z něj také mouka. Ze všech obilovin má nejvyšší obsah proteinů a vlákniny.

27.2.2015 Doba přípravy: 15 min více info
Špenátovo-rukolový krém se smetanovými kuličkami

Špenátovo-rukolový krém se smetanovými kuličkami

Miluju krémové polévky. Mohla bych je jíst pořád a obzvlášť když jsou extra husté s pořádnou porcí smetany a opečených krutonků. A přesně takový je tenhle špenátovo-rukolový krém, který jsem zjemnila smetanovým sýrem. Bude se Vám rozpouštět na jazyku a Vy se od něho nebudete chtít odtrhnout.

13.2.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Špaldová pizza s rukolou a parmezánem

Špaldová pizza s rukolou a parmezánem

Neznám člověka, který by nemiloval pizzu. A víte, že takovou dobrou pizzu jako z pizzerie si můžete za pár minut připravit i doma? Kombinací je neskutečně mnoho. Já miluju pizzu s rukolou, parmezánem a kvalitním prosciuttem. Vše je nakonec zakápnuto BIO extra panenským olivovým olejem od Oliva Gourmet. Olej má vynikající chuť a já jsem si ho prostě zamilovala. Tak jdeme na to.

11.2.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Ledodvé coffee smoothie s konopným semínkem

Ledodvé coffee smoothie s konopným semínkem

O smoothie jsem Vám nedávno psala zde. Stalo se v poslední době velkým hitem a kombinací, jak si ho udělat je neskutečně mnoho. Zapojila jsem svou fantazii a vymyslela tohle osvěžující ledové smoothie s kávou. Základem smoothie je totiž mražený banán a je ideální, když máte zrovna chuť na něco sladkého a zároveň zdravého. A pokud milujte kávu, tak není co řešit.

9.2.2015 Doba přípravy: 10 min více info
Cizrnový koláček s malinovou omáčkou

Cizrnový koláček s malinovou omáčkou

I z cizrny se dá upéct výborný dezert. Nevěříte? Tak zkuste tenhle extra kakaový cizrnový koláček. Je zcela bez mouky, takže se hodí i pro celiaky. Obsahuje mleté mandle a ve spojení s domácí malinovou omáčkou je to opravdová lahůdka.

9.2.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Zapečené vločky s tvarohem z Mlékárny Jaroměřice

Zapečené vločky s tvarohem z Mlékárny Jaroměřice

Už jste někdy zkoušeli upéct ovesné vločky? Pokud ne, můžete to snadno napravit. Podle tohoto receptu si totiž připravíte zdravou snídani anebo výborný zákusek k odpolední kávičce. Spojení tvarohu, jablíček a banánů Vás prostě dostane :-)

4.2.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Těstoviny s avokádem

Těstoviny s avokádem

Zázračné avokádo má asi jen 160 kalorií, tolik vlákniny jako jeden plátek celozrnného chleba a spoustu vitamínů. Pravda, obsahuje sice hodně tuku, ale toho zdravého. Tak proč si ho nedopřát třeba jako rychlý a zdravý oběd.

28.1.2015 Doba přípravy: 20 min více info
Hrášková bruschetta s kozím sýrem a hruškou

Hrášková bruschetta s kozím sýrem a hruškou

vegetariánský recept

Taky Vás občas přepadne chuť zkombinovat víc neobvyklých ingrediencí najednou? Dneska jsem dostala nepřekonatelnou chuť dát si křupavou bruschettu. V lednici jsem našla kozí sýr, z mrazničky vytáhla hrášek, oloupala zbylou hrušku a vioalaaa, úžasný předkrm byl na světě!

27.1.2015 Doba přípravy: 15 min více info
Muffiny s kaki

Muffiny s kaki

Určitě jste si už v obchodech všimli jasně oranžového ovoce s exotickým názvem "kaki". Jde o plod ovocného stromu tomelu japonského a svým vzhledem připomíná pomeranč. Chuť kaki je hodně specifická. Je to něco mezi melounem a broskví. Já jsem ho dnes vyzkoušela poprvé a moc mi zachutnalo. Na mém blogu se s ním určitě ještě setkáte.

21.1.2015 Doba přípravy: 30 min více info
RAW datlové kuličky

RAW datlové kuličky

raw

Než se pustíme do přípravy kuliček, chtěla bych Vám vysvětlit, co znamená slovo raw. Raw, neboli raw food je forma stravování a přípravy jídla bez tepelné úpravy. Příprava jídel probíhá mixováním a vysoušením, kde teplota nesmí přesáhnout 42 stupňů celsia. 

21.1.2015 Doba přípravy: 15 min více info
Ovesné sušenky

Ovesné sušenky

Taky rádi mlsáte? A chcete mlsat zdravě? V tom případě si upečte tyhle jednoduché sušenky. Stačit Vám bude jen pár ingrediencí, ze kterých vykouzlíte během chvilky zdravou svačinku. Já jsem sušenky naplnila ještě borůvkovou marmeládou bez přidaného cukru, která krásně doplnila jejich chuť.

16.1.2015 Doba přípravy: 20 min více info
Kořeněná černá čočka s mrkví

Kořeněná černá čočka s mrkví

Černá čočka, jiným názvem Beluga, je drobná čočka, která je rychle uvařená a po uvaření perfektně drží tvar. Název získala díky svému vzhledu - uvařená je lesklá a vypadá jako právě jmenovaný černý kaviár Beluga. Můžete si ji uvařit jako běžnou čočku, nebo ji použít do salátu či na ozdobu chlebíčků. Já jsem ji připravila s orestovanou mrkvičkou, kari a zázvorem.

14.1.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Rajčatová omáčka s ricottou

Rajčatová omáčka s ricottou

Jen málokdy si koupím hotovou rajčatovou omáčku na těstoviny v obchodě. Většinou si vyrábím svou vlastní. Chuť domácí rajčatové omáčky se ničemu nevyrovná a Vy si ji můžete připravit se mnou.

13.1.2015 Doba přípravy: 15 min více info
Arašídové sušenky

Arašídové sušenky

Před Vánocemi jsem na internetu koupila kilový kyblík křupavého arašídového másla. Arašídové máslo je fantastickým zdrojem přírodních bílkovin, sacharidů a tuků. Navíc obsahuje spoustu vitaminu E. Přidávám si ho ráno do ovesné kaše, používám ho při pečení a protože je v kyblíku másla opravdu hodně, rozhodla jsem se upéct z něho sušenky.

9.1.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Zeleninový guláš

Zeleninový guláš

vegetariánský recept

Pokud ale milujete zeleninu, stejně jako já, uvařte si tenhle guláš neguláš. Je v něm spousta dobré zeleniny a jako přílohu si k němu můžete dát tmavý chleba nebo si ho sníst jen tak.

7.1.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Domácí pesto z rukoly

Domácí pesto z rukoly

Pokud na něčem opravdu ujíždím, tak to jsou nejrůznější pesta. Stačí jen jedna lžíce do těstovin a je z nich hotová delikatesa. Skvěle chutná taky s křupavou ciabattou nebo ho ujídám jen tak samotné. Pesta není prostě nikdy dost, tak proč si ho nevyrobit i doma. Rukola má navíc svou specifickou chuť a pesto z ní je lahůdka.

6.1.2015 Doba přípravy: 10 min více info
Slané muffiny

Slané muffiny

Muffiny ... dají se upéct na tisíc způsobů. Já jsem pro dnešek zvolila slanou variantu. Můžete si do nich přidat všechno, na co budete mít zrovna chuť. Jsou rychlé a moooooc dobré.

5.1.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Zapečená polenta s cherry rajčátky a balkánským sýrem

Zapečená polenta s cherry rajčátky a balkánským sýrem

vegetariánský recept

Co je to polenta už jsem Vám popisovala na mém blogu. Tehdy jsem pekla polentu na sladko. Dnes mám pro Vás recept na polentu zapečenou, ale tentokrát to bude slaná varianta. Polentová kaše je velmi snadná na přípravu a proto Vám vaření nezabere moc času. Já jsem na zapečení zvolila rajčátka a bylinky. Vy si ji ale můžete udělat s čímkoliv, co máte rádi.

5.1.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Jáhlovo-bramborové placičky

Jáhlovo-bramborové placičky

vegetariánský recept

Vypadají jako bramboráčky, ale obyčejné bramborové placky to nejsou. Obsahují totiž navíc i zdravé jáhly, které v sobě mají spoustu vlákniny. A pokud si k nim připravíte zeleninový salátek, vyzkouzlíte tak výborný a zdravý oběd.

30.12.2014 Doba přípravy: 60 min více info
Pečený losos s kuskusem

Pečený losos s kuskusem

Dnes mám pro Vás recept na zdravý a rychlý oběd. Čerstvý losos upečený v papilotě se zeleninovým kuskusem. Dokonalá kombinace chutí v jednom "balíčku".

29.12.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Slané karamelové oříšky

Slané karamelové oříšky

Přijde k Vám nečekaná návštěva a Vy nevíte co jim nabídnout? Stačí mít po ruce med a oříšky a rychlá dobrůtka je na světě. A věřte mi, že slaný karamel nadchne každého.

29.12.2014 Doba přípravy: 15 min více info
Špenátový hummus

Špenátový hummus

O hummusu už jsem Vám jednou psala.Tehdy jsem ho dělala z cizrny (zde). Dnes je na řadě hummus špenátový. Jde vlastně o studený pokrm, jehož základem je cizrna a sezamová pasta (tahini). K tomuto základu pak můžete přidat v podstatě cokoliv. Skvěle se hodí jako příloha k masu nebo pečeným bramborům. Jako omáčka je také skvělý s kukuřičnými chipsy nachos.

23.12.2014 Doba přípravy: 15 min více info
Banánovo-kokosové rychlosušenky

Banánovo-kokosové rychlosušenky

Pokud máte rádi banány a kokos, tak jsou tyhle sušenky přesně pro Vás. A proč rychlosušenky? No protože Vám k jejich přípravě stačí jen dvě ingredience. No opravdu :-)

23.12.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Kukuřičná polévka s chilli a krevetami

Kukuřičná polévka s chilli a krevetami

Dlouho tady nebyla žádná polévka, a protože jsem dostala od své milé sestřičky balíček krevet, rozhodla jsem se, že uvařím polévku a zakomponuji do ní i krevetky. No a povedlo se. Výborná a netradiční polévka je na světě. Tak vyzkoušejte.

19.12.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Mandlové sušenky

Mandlové sušenky

Čokoládové pecičky, co to je? Jsou to kupované čoko-pecičky, které vám ve formě fotografie pod recept k nakouknutí. Hodí se na dozdobení různých cukrářských dobrůtek. Náhodou príma věc.

16.12.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Mandarinky v hořké čokoládě s mořskou solí

Mandarinky v hořké čokoládě s mořskou solí

Tak trošku jsem přemýšlela, jak tento recept "natáhnout", ale asi není vlastně co. Koukněte na seznam ingrediencí (smích). Zase tu máme netradiční kombinaci sladko-hořko-slanné chutě, která mě rozhodně přijde nejen zajímavá, ale mně osobně strašně chutná.

16.12.2014 Doba přípravy: 10 min více info
Vánoční rybízovo-pomerančový punč

Vánoční rybízovo-pomerančový punč

Vůně skořice, hřebíčku a badyánu - to je ten pravý vánoční punč. V tomto čase si ho můžete dát kdekoliv na vánočních trzích. Není ale nad to, udělat si svůj vlastní a popíjet ho v teple domova. Já jsem ho připravila z rybízového vína, které miluju. Pokud ale rybízové víno nemáte, klidně si ho uvařte z jakéhokoliv červeného vína.

12.12.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Vánočka ze špaldové mouky

Vánočka ze špaldové mouky

Dnes jsem pekla svou první vánočku v životě. Není to zrovna kandidátka na nejhezčí vánočku roku, ale chuťově je prostě úžasná. Je krásně máslová a vůbec není vysušená. Přenesla jsem se do svých dětských let, kdy jsem se ráno probudila a na stole mě čekala vánočka namazaná máslem a k tomu horké kakao.

12.12.2014 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Jáhlové kuličky

Jáhlové kuličky

Miluju nepečené vánoční cukroví. Takový ten jednoduchý druh uplácaný z pár ingrediencí, který je rychle hotový a může se hned jíst. 

11.12.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Nepečené knoflíčky

Nepečené knoflíčky

Taky už Vás omrzely vanilkové rohlíčky, linecké a rumové kuličky? Pokud přemýšlíte, že vyzkoušíte na Vánoce upéct něco nového, tak zbystřete. Mám pro Vás recept na vynikající cukroví, které ani nemusíte péct. Těsto je hotové raz dva a chutná neodolatelně. Navíc je vytvořeno ve tvaru stylových knoflíčků, takže oživí Váš talíř s vánočním cukrovím.

8.12.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Zapečená červená čočka

Zapečená červená čočka

Tak schválně, kdo z Vás ještě nikdy neochutnal červenou čočku? Pokud jste ji nikdy nezkusili, doporučuji to napravit a uvařit si třeba zrovna tuhle zapečenou. Červená čočka se stala v posledních letech velkým hitem. Nemusí se předem namáčet a je uvařená za chviličku. 

5.12.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Koláč s pekanovými ořechy

Koláč s pekanovými ořechy

Máme první adventní neděli v měsíci a příchod Vánoc se nezadržitelně blíží. Kuchařinky začínají s pečením vánočního cukroví a z trouby se line vůně vanilkových rohlíčků. Pro tento sváteční den jsem se rozhodla upéct něco speciálního - Vánoční koláč s pekanovými ořechy

1.12.2014 Doba přípravy: 60 min více info
Tofu kuličky

Tofu kuličky

Když jdu nakupovat, vždycky si do košíku přihodím balíček tofu. Někteří z Vás ho možná ani nikdy nevyzkoušeli, což je opravdu škoda. Dá se s ním vytvořit tolik zajímavých receptů a chutí. Nedávno jsem dělala tofu a la tiramisu na sladko. Dnes mám pro Vás slaný recept na tofu kuličky. Zkuste je udělat třeba místo jednohubek a uvidíte, že Vám zachutnají.

28.11.2014 Doba přípravy: 15 min více info
Tvarohovo-malinový dort

Tvarohovo-malinový dort

Přítel měl narozeniny a proto jsem se rozhodla upéct dort. Nejsem fanouškem klasických krémových dortů, ale miluji tvaroh v jakékoliv podobě. A tak vznikl tenhle tvarohový dortík. Není moc sladký a je zároveň lehký a svěží. Recept je jednoduchý a zvládne ho i úplný začátečník.

27.11.2014 Doba přípravy: 45 min více info
Polentovo-cizrnové krekry

Polentovo-cizrnové krekry

Určitě to všichni znáte. Máte chuť na něco slaného k zakousnutí, ale nechcete mít výčitky, že jste si dali něco nezdravého. Před očima vidíte balíček chipsů, který jste si schovali do spíže pro případ nouze. Jistě, jednodušší by bylo zajít si pro ty brambůrky a spořádat je u televize na posezení :-D Pokud si ale dáte trošku práce a upečete si vlastní domácí krekry, uvidíte, že už nebudete chtít žádné jiné.

27.11.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Polévka z pečených kaštanů

Polévka z pečených kaštanů

Chuť a vůni pečených kaštanů mám spojenou s Vánocemi. Obvykle jsem si je dávala na vánočních trzích, kde se pekly přímo v rozpálené peci. Ještě horké jsem je loupala a nemohla se dočkat, až je ochutnám. A protože se zima nezadržitelně blíží, rozhodla jsem se, že si kousek Vánoc přenesu domů už teď.

27.11.2014 Doba přípravy: 45 min více info
Tofu a la tiramisu

Tofu a la tiramisu

Tiramisu - předpokládám, že ho všichni znáte. Je to tradiční italský dezert, který se připravuje z tvarohového sýru mascarpone. A protože je mascarpone hodně tučné, vyměnila jsem ho za tofu a připravila odlehčenou verzi.

24.11.2014 Doba přípravy: 15 min více info
Zázvorové chia sušenky

Zázvorové chia sušenky

Díky firmě Dr. Popov, která se zabývá prodejem přírodních produktů jsem měla možnost vyzkoušet jejich novinku Chia Vita. O semínkách chia a jejich účincích jsem Vám už jednou psala.

20.11.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Kukuřičné placičky

Kukuřičné placičky

Zdravé kukuřičné placičky jsou dobrou variantou, jak na lehkou svačinu, tak pro děti na chuť. Sezamová semínka jsou už jen malým chutným bonusem.

11.11.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Jablkovo-hruškový quinoa dezert

Jablkovo-hruškový quinoa dezert

Bezlepkový recept

Tak si asi říkáte, co je to vlastně ta quinoa. Jde o rostlinku s názvem Merlík čilský, svým vzhledem připomíná obilovinu a občas bývá zaměňována s kuskusem. Její hlavní předností je to, že je přirozeně bezlepková. V kuchyni má obrovské využití a dá se s ní vykouzlit spousta báječných jídel.

10.11.2014 Doba přípravy: 60 min více info
Jablkový perník s melasou

Jablkový perník s melasou

Miluju vánoční perníčky. A nemusí být vůbec nazdobené. Párkrát jsem se pokoušela je nazdobit, ale buď jsem ujídala polevu, nebo perníčky …anebo obojí najednou. Dokážu jich sníst fakt hodně :-D 

3.11.2014 Doba přípravy: 45 min více info
Těstoviny s omáčkou z červené řepy se sýrem a ořechy

Těstoviny s omáčkou z červené řepy se sýrem a ořechy

vegetariánský recept

A zase ta řepa. Minule jsem pekla dortík (zde) a dnes to bude omáčka. Předem bych chtěla upozornit, že tento recept je pouze pro opravdové milovníky červené řepy. A jakkoliv se může zdát omáčka na první pohled děsivá, při ochutnání nebudete chtít nikdy přestat.

3.11.2014 Doba přípravy: 45 min více info
Hrášková polévka s uzeným lososem

Hrášková polévka s uzeným lososem

K hráškové polévce není asi potřeba ani nic dodávat. Slaďoučký hrášek s kouřovou chutí uzeného lososa. Jednoduše k sežrání!

31.10.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Medové kuře s citronovým kuskusem

Medové kuře s citronovým kuskusem

Medové kuře s citronovým kuskusem je marocká specialita. Že nemáte rádi med? Nebojte, ani nepoznáte, že tam nějaký je. I ti, co nemají rádi spojení sladké a slané chuti, si ho určitě oblíbí.

29.10.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Brokolicový krém s mozzarellou

Brokolicový krém s mozzarellou

Brokolice a mozzarella. Připadá Vám to jako zvláštní kombinace? Tak vyzkoušejte a uvidíte, že si ji zamilujete jako já. V jednoduchosti je totiž krása :-) PS: A mozzarellová srdíčka jsou vlastnoručně vykrajovaná. Dnes jsem totiž zapojila svou kreativitu. Tak jak se Vám líbí?

29.10.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Pohankové preclíky s rozmarýnem

Pohankové preclíky s rozmarýnem

domácí pečivo

Taky Vás rodiče vždycky zásobují jídlem pokaždé, když k nim přijdete na návštěvu? Mě ano. Někdo dostává buchty nebo řízky a já jsem dostala jsem pohankovou mouku. Děkuji mami. Tak jsem přemýšlela, co bych z ní mohla vytvořit a napadly mě tyhle krásné a křupavé preclíčky.

29.10.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Čokoládový dortík z červené řepy

Čokoládový dortík z červené řepy

Jako malá jsem červenou řepu nenáviděla. U oběda jsem nad salátem z červené řepy dokázala sedět hodiny, dokud jsem ho s odporem nesnědla. Čím jsem starší, tím víc mi červená řepa chutná. Zjistila jsem totiž, že se z ní dá vytvořit spousta zajímavých a strašně dobrých jídel. 

29.10.2014 Doba přípravy: 60 min více info
Vanilkovo-kokosová panna cotta

Vanilkovo-kokosová panna cotta

Panna cotta, česky "vařená smetana", je italský dezert. Je to vlastně smetana svařená s želatinou, mlékem a cukrem. Horká se vlévá do formiček, nechá se ztuhnout a podává se s ovocem, karamelem nebo nebo čokoládovou polevou. Ale to bych nebyla já, abych si recept zase neupravila podle sebe. Na panna cottu jsem se chystala už hodně dlouho. Chtěla jsem jí vařit už v pondělí. S nadšením jsem si připravila všechny suroviny, do hrnce jsem vlila kokosové mléko, škrtla zapalovačem, a zjistila jsem, že v celém domě nefunguje plyn. Fakt mě to naštvalo, protože jsem se na ní tak těšila. Ale dnes už všechno bezvadně funguje, plyn už syčí (naštěstí né z trouby ven) a panna cotta je tady v celé své kráse.

23.10.2014 Doba přípravy: 15 min více info
Krém z avokáda a banánu

Krém z avokáda a banánu

Chachááá a dneska zaženeme depresi. A čím? No přece avokádem. Avokádo totiž patří mezi potraviny, které pomáhají bojovat s depresí a zlepšují náladu. Tak se divím, že ještě nikdo nevynalezl avokádové pilulky. No, asi si to nechám patentovat. Prozatím mám místo pilulek tenhle recept na super zdravý krém, který Vám nezabere ani moc času. Stačí naházet všechny suroviny do mixéru a svačinka je na světě. Tyhle rychlé recepty jsou vážně nejlepší!

16.10.2014 Doba přípravy: 10 min více info
Dýňový cheesecake

Dýňový cheesecake

Máme podzim a dýňová sezona je v plném proudu. Dýni si můžete vydlabat a připravit si tak podzimní dekoraci, anebo si z ní můžete uvařit něco dobrého. Obchody jich nabízí nepřeberné množství, ale já jsem pro dnešek zvolila dýni Hokkaido, která má na rozdíl od klasických druhů rozmanité využití. Má sladkou a lehce oříškovou chuť.

15.10.2014 Doba přípravy: 90 min více info
Banánový chlebíček - Banana bread

Banánový chlebíček - Banana bread

Dnes jsem se rozhodla upéct banánový chlebíček. Po dlouhém brouzdání na internetu a pročítání všech různých receptů jsem vytvořila svůj vlastní s drobnými úpravami. A jelikož nemám formu na chlebíček, použila jsem silikonovou formu na bábovku, takže je to spíš takový banana bread a la bábovka. Postup je jednoduchý a chlebíček je výborný. Tak si nechte chutnat!

13.10.2014 Doba přípravy: 45 min více info
Krémová batátová polévka se sýrem feta

Krémová batátová polévka se sýrem feta

Dnes jsem si pro Vás připravila netradiční polévku ze sladkých brambor neboli batátů. Pokud jste se s batáty setkali poprvé, přečtěte si o nich pár zajímavých informací. Batáty jsou plodem rostliny, která se nazývá Povijnice batátová. Původně pochází z Ameriky, ale s našimi brambory nemají nic společného. Existují dva druhy červené a žluté. S těmi červenými se v obchodech setkáte častěji a jsou také vhodnější na vaření. Jejich sladkou chuť bych přirovnala k mrkvi, ale jako mrkev opravdu nechutnají. Do polévky jsem zvolila slaný sýr feta, který je podobný kozímu sýru a podtrhuje tak chuť celé polévky.

13.10.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Ředkvičkový salát

Ředkvičkový salát

V létě narazíte na ředkvičky v každém supermarketu. S přicházejícím podzimem a zimou jich bude čím dál méně. Proto jsem ještě ukořistila jeden svazek a dala se do přípravy salátu. Chleba s máslem a ředkvičky, to je taková klasika. Já jsem si ale dnes připravila ředkvičkový salát, který jsem obzvláštnila sýrem cottage. Ráda ho při vaření používám, dodá jídlu šmrnc a přitom si ho můžete dochutit podle sebe.

2.10.2014 Doba přípravy: 15 min více info
Horký grep s medem

Horký grep s medem

Teplé a slunečné dny nám pomalu mizí a místo nich nastává chladný podzim. Proto je třeba zrovna v těchto dnech doplnit vitamíny, připravit se na zimu a zahnat podzimní deprese. Připravila jsem si vitaminovou bombu v podobě teplého grepového drinku, který Vás opravdu zahřeje. Grep můžete buď milovat anebo nenávidět. Jeho hořká chuť nemusí každému vyhovovat. Ovšem v kombinaci s medem si ho určitě oblíbíte.

30.9.2014 Doba přípravy: 15 min více info
Tvarohovo-polentový koláč s jahodami

Tvarohovo-polentový koláč s jahodami

bezlepkový recept

Někteří možná slyšíte o polentě poprvé. O co tedy vlastně jde? Polenta je kaše připravená ze žluté kukuřičné mouky a vody. Rozšířená je především v severní Itálii. Vyrábí se předvařením v páře, proto je zachována její přírodní chuť. U nás se nejčastěji prodává jako instantní kukuřičná polenta. Koupíte ji bez problémů v obchodě se zdravou výživou nebo v supermarketu. A dobrá zpráva pro celiaky. Je přirozeně bezlepková. S polentou nevařím určitě naposledy. Dají se z ní vykouzlit různé kaše, knedlíky nebo placky. Hodí se jako příloha k masu nebo zelenině. Další recepty z polenty třeba příště.

29.9.2014 Doba přípravy: 45 min více info
Tuňáková pomazánka s tvarohem

Tuňáková pomazánka s tvarohem

Už od dětství slýcháváme, že bychom měli jíst ryby, protože jsou zdravé a obsahují jód. Ale nebojte se, rybí tuk Vám nutit nebudu. Místo toho pro Vás mám skvělou tuňákovou pomazánku, díky které do sebe dostanete spoustu kvalitních bílkovin v podobě tuňáka a tvarohu. Hodí se třeba i jako pomazánka na jednohubky. A pokud ji zkombinujete s kvalitním celozrnným pečivem, zdravá svačinka je na světě.

29.9.2014 Doba přípravy: 15 min více info
Mrkvová polévka s chilli a koriandrem

Mrkvová polévka s chilli a koriandrem

V chladném počasí se nejlépe zahřejete polévkou. Déšť bubnuje na okna a já jsem si pro Vás dnes připravila lahůdku. Mrkev miluji v jakékoliv podobě a ráda zkouším nové recepty. Klasická dušená mrkev s hráškem je taková česká klasika, ale mrkvová polévka, to je teprve něco :-)

29.9.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Banánové muffiny

Banánové muffiny

Úžasné banánové muffinky s kouskami čokolády, kterým neodoláte :-) Stačí použít pár barevných papírových košíčků a vykouzlíte tyhle krásné bochánky.

24.9.2014 Doba přípravy: 45 min více info
Kari s cizrnou a dýní

Kari s cizrnou a dýní

Karí s kari. Pokrm karí je jistým druhem ragú. Jako příloha se podává rýže nebo indický chléb. Pokud máte rádi ostřejší jídla, není problém přidat více chilli. V kombinaci s dýní je jeho chuť neodolatelná.

24.9.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Celozrnný koláč s banánovým tvarohem a oříšky

Celozrnný koláč s banánovým tvarohem a oříšky

Zdravý koláč z ovesných vloček a žitné mouky. Nejlépe chutná vychlazený.

24.9.2014 Doba přípravy: 60 min více info
Smoothie z červené řepy

Smoothie z červené řepy

U výroby smoothie se fantazii meze nekladou. Lze ho připravit v podstatě z jakéhokoliv ovoce i zeleniny. Zasytí Vás jako zdravá snídaně anebo rychlá svačina.

24.9.2014 Doba přípravy: 10 min více info
Cuketová polévka s kari

Cuketová polévka s kari

Cukety bych mohla jíst pořád a na všechny způsoby. Polévka na kari, je jedna z možností.

24.9.2014 Doba přípravy: 45 min více info
Kokosovo-limetkový cheesecake

Kokosovo-limetkový cheesecake

Cheesecake je prostě klasika. I začínající kuchaři se nemusí bát, že by se jim dortík nepovedl. Dnes si uděláme letní variantu z osvěžujících limetek a kokosu.

24.9.2014 Doba přípravy: 90 min více info
Pomazánka z pečeného lilku

Pomazánka z pečeného lilku

vegetariánský recept

Sezóna lilku ještě neskončila, a proto si dnes uděláme zdravou pomazánku. Hodí se ke grilovanému masu, zelenině i pečivu. Nejlépe chutná s čerstvou ciabattou. Patří k mým oblíbeným.

24.9.2014 Doba přípravy: 60 min více info
zpět na home stranu
Články
Poslední dobou mi připadá, že všichni žijeme jen v instagramovém a facebookovém světě.

Poslední dobou mi připadá, že všichni žijeme jen v instagramovém a facebookovém světě.

A je tu další z řady sympatických blogerek, které žijí (nejen) vařením. Míša, Mishka nebo chcete-li Šůša totiž vaří úžasné recepty, které rozhodně nenudí, lahodí oku, mají nejen vtip, ale i nápad. Možná, že i vy rádi kuchtíte, ale vlastní stránky o vaření zatím na internetu nemáte. Přečtěte si, který báječný film motivoval Míšu k tomu, aby si založila vlastní food blog.

25.3.2015 více info
zpět na home stranu
Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI