Mona Jaoua z blogu Monovaření

Mona Jaoua z blogu Monovaření zpět

jméno a příjmení Mona Jaoua
znamení    váhy
koníčky Vaření, vaření, vaře…. foodstyling, focení a nekonečně vtipný debaty s mámou 
sny a cíle Vařit tak, aby to lidi bavilo a rádi se na můj blog vraceli. A taky to svý jídlo dostat mezi lidi, nejen elektronicky, na čemž teď pracuju jak divá! 
blog
facebook   
www.monovareni.cz
Monovaření

Jmenuju se Mona Jaoua a můžou za to moji rodiče.

Odjakživa MILUJU jídlo! Jako malá jsem trefila z Malý Strany k dědečkovi k Prašný bráně jedině podle stánků a okýnek se žrádlem, který byly cestou… jinak jsem se tam prej nebyla schopná dostat.

Vařím od 20ti let, od 25ti se z koníčka stala moje největší vášeň! Svou práci vážně miluju, ale když na sebe hodim kuchyňskou zástěru, je to jak jinej svět. Vařím všechno možný a ráda zkouším nový věci. Kdykoliv mám možnost přichomejtnout se k plotně nějaký restaurace jako výpomoc, nebo jít na stáž, už oblíkám zástěru a běžím! „Hospodskej“ provoz je ta nejlepší škola a já se toho chci ještě moc naučit. Nedávno jsem se, se svým receptem na hamburger, dostala do finále jedný soutěže. Ty domácí housky s parmazánem, který mě tam posunuly, musíte nutně vyzkoušet! 

Tak hurá do zástěr a plotně zdar!

Moně se podařila super věc! Vyšel ji recept na stránkcáh blesk.cz. Na recept se můžete kouknout ZDE.

Fotogalerie
Recepty kuchaře
Znojemská hovězí pečeně

Znojemská hovězí pečeně

U takových receptů restuju cibuli klidně hodinu, aby byl základ dokonalý. Na taková jídla je pro mě nejdůležitější maso. Já třeba odmítám vařit dobrý omáčky z hovězího zadního. Má někdo podobnou "úchylku", jako já? Za guláš ze zadního, bych byla schopná i mučit!

18.1.2021 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Paštika z kuřecích jater

Paštika z kuřecích jater

Dokonalá paštika z kuřecích jater, bez "hořkýho" ocásku. Hotová je za půl hoďky a my už doma nechceme jinou! Nechte ji pořádně vychladit a podávejte s křupavým čerstvým pečivem.

18.1.2021 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Poctivý silný kuřecí vývar

Poctivý silný kuřecí vývar

Dobrý vývar je výborný nejen na rýmičku a podobný neduhy, ale pečenej je ze všech nejlepší! Tak jdeme na něj a nic není třeba uspěchat.

18.1.2021 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Rybí polévka podle prababičky Bedřišky

Rybí polévka podle prababičky Bedřišky

No nic. Rambajs v kuchyni pro dobrou polévku musí být! Už před lety jsem přebrala štafetu od mé prababičky Bedřišky a nyní ji připravuji já. Jakou polévku děláte na štědrý večer vy?

18.1.2021 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Svíčková podle Mony

Svíčková podle Mony

A je po ježíšku! Co se jí na Boží hod u vás? U nás je to svíčková s karlovarským knedlíkem. Mimochodem je to jedno z jídel, které vůbec nejím, ale vařím nejraději. Takhle mě to naučila moje maminka a pan Roman Vaněk.

18.1.2021 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Nivový dip

Nivový dip

vegetariánský recept

Pokud chcete dip k masu nebo jen tak na chroupání k zelenině, nic rychlejšího a lepšího snad, ani  neznám.  Proužky zeleniny můžou být odlehčenou variantou k pivku či vínku. Nebo i pro děti. Ty sýrové dipy milují.

18.1.2021 Doba přípravy: 10 min více info
Česneková pomazánka s ořechy

Česneková pomazánka s ořechy

vegetariánský recept

Tuto pomazánku ráda chystám na Silvestra nebo prostě jen tak, když přijde návštěva a chci nabídnout něco k pivu či vínu. Je rychlá a chutná. Sami uvidíte. Jsou sice "ohraný", ale u nás oblíbený.

18.1.2021 Doba přípravy: 10 min více info
Sýrové houstičky

Sýrové houstičky

vegetariánský recept

Tak tyto houstičky jsem pekla na druhý den k snídani. Už teď vím, že mi asi moc dlouho nevydržej. Jsou vynikající!

12.11.2020 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Falešnej tatarák z brambor

Falešnej tatarák z brambor

vegetariánský recept

Vypadá skoro jako pravý, že? Pamatuji si, že to byl hit 90 let! Vlastně můžete udělat všechno, co děláte při výrobě domácího tataráku, jen místo svíčkové dáte obyčejný brambor. Ano, pro masožravce je tento komentář výsměch, ale zkuste si ho. Mně moc chutnal!

3.11.2020 Doba přípravy: 45 min více info
Tagliatelle s pestem z medvědího česneku, posypané parmezánem a praženými piniovými oříšky

Tagliatelle s pestem z medvědího česneku, posypané parmezánem a praženými piniovými oříšky

Dáme si ho ještě v poslední variantě, a pak už s medvědím česnekem dám pokoj, slibuju.

Dokonalý čerstvý těstoviny tagliatelle můžete připravit na mnoho způsobů, my si dneska ukážeme super rychlej recept na ty s pestem z medvědího česneku, posypaný parmezánem a praženýma piniovýma oříškama! Celý to trvá 7 minut i s nandáním na talíř a žrádlo je to neskutečný.

15.4.2019 Doba přípravy: 15 min více info
Bramborový krém s medvědím česnekem

Bramborový krém s medvědím česnekem

Sezóna medvědího česneku je v plném proudu, tak jsem z něj hned uvařila tři jídla. Pesto už jste viděli a dneska to bude výborný bramborový krém s medvědím česnekem a krutonama. Sranda hotová do půl hoďky a taková dobrota! Jdeme na to...

15.4.2019 Doba přípravy: 30 min více info
Pesto z medvědího česneku

Pesto z medvědího česneku

Dneska jsem se vydala pročistit si hlavu na farmářskej trh na Náplavku. Bylo nádherně, taky mraky lidí, ale já tam pokoupila naprostý skvosty. Dva svazky medvědího česnek, moravský frgále, čerstvý těstoviny, psovi dva buřty a překrásný mističky od Lucie z Čajové Bytosti

Přijdu domů, dám psovi buřta a šup do zástěry, na božský Pesto z medvědího česneku.

10.4.2019 Doba přípravy: 20 min více info
Kuřátko v aromatické strouhance s citronovou omáčkou

Kuřátko v aromatické strouhance s citronovou omáčkou

Já většinou radši vařím složitější jídla a nevadí mi trávit hodně času u plotny. No ale jsou dny, kdy to nejde, že jo. Už asi dva roky mám doma kuchařku Snadno & Rychle, od Roman Vaněk, kde je 111 receptů, zvládnutelných svou přípravou do 30 minut. A tak přišla řada na první z nich! Upečeme si Kuřátko v aromatický strouhance s citronovou omáčkou. Krásný, voňavý a výborný jídlo, který je fakt hrozně jednoduchý.

25.3.2019 Doba přípravy: 30 min více info
Čokoládová Babka

Čokoládová Babka

Babka! I když jsem pečící břídil, tuhle nádhernou buchtu jsem prostě musela zkusit upéct! Celej proces se samozřejmě neobešel bez pár zaškobrtnutí, ale výsledek je dokonalej! Těsto podobný Trdelníku, spousta čokolády, ořechů, másla… a když to zvládnu já, tak vy stopro.
Natočila jsem i celej postup, kde mimojiný uvidíte i ta moje klopýtnutí. Přesto se Babka povedla a chutná dokonale

1.3.2019 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Gulášová polévka

Gulášová polévka

Gulášová polévka - moje nejoblíbenější! I když, já to říkám asi o každý, protože polívky miluju. Ale tuhle teda zvlášť. No a jak uvařit poctivou gulášovku, si teď ukážem, jo?

25.2.2019 Doba přípravy: 60 min více info
Grusetky z Paleosnadno (nudle bez mouky a lepku)

Grusetky z Paleosnadno (nudle bez mouky a lepku)

Tak ještě jednou slavný Grusetky z Paleosnadno. Nudle bez mouky a lepku, tentokrát i s videopostupem ZDE, abyste viděli, že to není žádná věda.

20.2.2019 Doba přípravy: 20 min více info
Bezlepkový chlebík se sýrem, psylliem a krájenými škvarečkami

Bezlepkový chlebík se sýrem, psylliem a krájenými škvarečkami

bez lepku

Na instagramu jsem včera natočila video, jak upéct bezlepkový chléb bez mouky a lepku. Postup najdete ve stories v profilu s názvem "Bez mouky". Budu ráda za to, pokud mě na instagramu budete sledovat taky. Vaše Mona!

14.2.2019 Doba přípravy: 60 min více info
Salát s kozím sýrem, pečenou řepou a vlašskými ořechy

Salát s kozím sýrem, pečenou řepou a vlašskými ořechy

Abyste neřekli, že vařím jenom samý "prasárny", nesu vám i něco lehčího. Tenhle salát miluju ze všech nejvíc, protože je prostě skvělej! A ti, co znají červenou řepu jenom jako kyselou "oblohu" ke školnímu rizotu, se do týhle pečený, jistojistě zamilujou!

8.2.2019 Doba přípravy: 45 min více info
Špízy z kuřecích jatýrek

Špízy z kuřecích jatýrek

Já nějak nic nestíhám! 11 dní prakticky bez volna a teď zas začínám s přípravami na narozeninovou oslavu, která se bude konat v neděli! No a co teda s páteční véčou, když máte minimum času i sil?! Špízy z kuřecích jatýrek! To je vono.

8.2.2019 Doba přípravy: 45 min více info
Kuře Madrás

Kuře Madrás

Kuřecí maso pro mě bylo vždycky trochu nudný. Ne, že bych ho nemilovala pečený, na paprice atd., ale představa, že mám doma strávníky, co jedí jenom kuřecí, mě děsí! Po týdnu bych nevěděla, co vařit.
A pak sem zalistovala kuchařkou Romana Vaňka, Jednoduše a dokonale - KUŘE. Takovejch jídel, kde hraje kuřecí hlavní roli a přesto to není žádná nuda! Hm... přehodnocuju svůj názor a chystám se další recepty vyzkoušet. Dneska došlo na první z nich, a jelikož miluju Indickou kuchyni, volba padla na Kuře Madras! Dokonalá kombinace chutí a vůní orientu. Indii sem nikdy nevařila, ale podle tohodle receptu to svede každej! Jdeme na to.

16.1.2019 Doba přípravy: 90 min více info
Rychlá hrášková polévka

Rychlá hrášková polévka

Tak už nosím zimní kabát. Nejenom, že to značí příchod mýho nejoblíbenějšího období v roce, (no jo, já s tím ještě chvíli dám pokoj, nebojte!), ale hlavně je venku pěkná kosa!

Správnej čas na všechny možný polívky! Dneska si uvaříme bezvadnou hráškovou, kterou jen tak mimochodem, spousta lidí připravuje právě ke Štědrovečernímu stolu / nemůžu si pomoct!!

26.11.2018 Doba přípravy: 20 min více info
Těstovinový salát

Těstovinový salát

Že mě bolej záda už jsem vám psala… zejtra mě čeká sedmá injekce a konečně to vypadá, že jako dobrý. Sice jsem si, po těch všech svatbách říkala, že si dám od vaření na chvíli pohov, ale takhle jsem to zase úplně nemyslela. Odtržení vod plotny je pro mě horší, než bych čekala… A jelikož jsem poslušná rad doktora = jsem v teple, netahám těžký věci a odpočívám, udělala jsem - v naprostým teple - aspoň báječnej těstovinovej salát! Rychlá, nenáročná véča a hlavně je to po dlouhý době žrádlo, který mi při focení nevystydlo!

31.10.2018 Doba přípravy: 20 min více info
Chilli con carne

Chilli con carne

Hele, já nevím… dva měsíce umíráme vedrem, ještě včera se pomalu nedalo dejchat a najednou lup… 17 stupňů! Co s tím… můžu pustit topení, anebo… si uvařím parádní Chilli con carne! A to nejlepší se musí vařit s čokoládou, pomalu a dlouho. Ale nebojte, nemusíte u něj stát věčnost, jako u guláše… tohle je vlastně na přípravu úplná sranda.

24.9.2018 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Melanzane alla parmigiana - Lilky po Parmsku

Melanzane alla parmigiana - Lilky po Parmsku

vegetariánský recept

Tenhle recept se ke mně dostal před pár lety a je od maminky jednoho Itala, žijícího v Praze.

Vždycky, když Parmigianu jím, říkám si, že vlastně není vůbec špatný bejt vegetarián.

Pokud milujete lilky, parmezán, dobrej olivovej olej a mozzarellu, tohle bude Vaše jídlo!

3.4.2018 Doba přípravy: 90 min více info
Vláčný perník

Vláčný perník

Jíte perník? Někdo ho nemá rád, protože je prý moc suchý a dusí. Já kdysi našla na internetu recept na ten nejvláčnější perník na světě a jinej už doma neděláme. Zkuste ho taky, hotovo máte za pár minut.

16.2.2018 Doba přípravy: 60 min více info
Domácí nudle a fleky

Domácí nudle a fleky

Domácí nudle! Spousta lidí nemusí "šunkofleky", páč se k nim váže nemilá vzpomínka na školní jídelnu. Jenže když je neošidíte a místo kupovanejch flíčků si uděláte svoje vlastní, zjistíte, že není nic lepšího! Doma je děláme vždycky s uzeným masem z žeber, vysoký tak akorát, aby pěkně křupaly! Tentokrát jsem ulovila u "Cibulky", mimochodem v nejlepším uzenářství v Praze, kam chodila nakupovat už moje prababička, tu jejich fantastickou královskou slaninu! Taky pár škvarečků a kam se hrabe uzený.

4.1.2018 Doba přípravy: 60 min více info
Rychlý vaječný likér

Rychlý vaječný likér

Asi stárnu! Dospat Štědrýho dne jsem nemohla nikdy, ale abych vstávala v pět ráno, to tu ještě nebylo. Se psama ven, tam mě utěšily 4 rozsvícený okna v celý ulici, nejsem teda jedinej blázen! No a šup, připravit věci na obalování řízků, zkusit usmažit pár cvičnejch – jako jestli nejsou zkažený, nachystat chlebíčky a udělat fantastickej vaječnej koňak, páč ten, co jsem dostala od Kami, jsem si chytře nechala v práci.

4.1.2018 Doba přípravy: 10 min více info
Pracky s citronovou kůrou

Pracky s citronovou kůrou

Moje strašně oblíbený, vláčný pracny s citronovou kůrou! Co jsem živá, vždycky jsem někde ochutnala pracny, co byly tvrdý jak kamen a hořký, páč byly kakaový. A najednou tenhle zázrak, který mě naučila moje kolegyně Kamča. Navíc je to tak rychlý a já myslela, bůhví jaká je s nimi práce.

4.1.2018 Doba přípravy: 30 min více info
Perníčky

Perníčky

Šárka: "Hele, mám takovou tradici...před Vánocema ňákej víkend peču a ZDOBIM perníčky...nechceš se mnou?"
Já: ".....Šárko..?! Já nenakreslím ani pejska, aby to někdo poznal!"
Šárka: "Si blbá."

A tak jsme pekly, (já nadávala), ZDOBILY!! (já hodně nadávala), a nakonec se nám povedly fakt vynikající perníčky, co voněj máslem, medem a rumem! U druhýho zvonečku jsem s tím chtěla fláknout. "Dělej!", zařvalo monstrum naproti mně, který zdobilo už asi dvacátej perníček krásně úhledně. Tak jsem dělala... ty lehčí tvary. Výsledek je myslím uspokojivej a ten teror jí odpouštím za ty perníčkový nože, co mi vytvořila.

18.12.2017 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Olivové houstičky se zeleninovou pomazánkou

Olivové houstičky se zeleninovou pomazánkou

Maminka měla včera svátek. Jelikož jede furt tu dělenou stravu a řezaných kytek je jí líto, dostala místo kytky jmelí a upekla jsem jí olivový houstičky Aby nezůstaly suchý, vymyslela jsem jí ještě úplně bezvadnou zeleninovou pomazánku z pečený červený cibule, cukety a cizrny. Hele, fakt je to dobrý, normálně čučím!

12.12.2017 Doba přípravy: 90 min více info
Pečená jehněčí kýta se smetanovým špenátem a bramborovo-celerovou kaší

Pečená jehněčí kýta se smetanovým špenátem a bramborovo-celerovou kaší

Pekla jsem jehněčí... poprvé v životě! Prošpikovala jsem ho česnekem a rozmarýnem, k tomu udělala smetanovej špenát na šalotce, bramborovo-celerovou kaši a bylo to neskutečný žrádlo!!! Pro příště vím, že tu kost před pečením vytáhnu, páč se to pak líp krájí, žejo.

11.12.2017 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Poctivá zelňačka z uzených žeber

Poctivá zelňačka z uzených žeber

Tohle je přesně počasí na nějakou skvělou vařící polívku, kterou zelňačka určitě je. Ta nejlepší je z uzených žeber, s trochou smetany na zjemnění. Žádná věda, jdeme na to!

4.12.2017 Doba přípravy: 60 min více info
Zelné placky se škvarkami

Zelné placky se škvarkami

Děsnou dobu mám chuť na zelný placky! Dneska na ně došlo. Pěkně se škvarkama, pečený na sádle... hotová podzimní pohádka. No co, viď... když je těch 13 kilo dole.

28.11.2017 Doba přípravy: 30 min více info
Tapiokový puding

Tapiokový puding

Na rohlik.cz, kde ráda nakupuju, jsem nedávno objevila úplně dokonalej tapiokovej puding s mangem! Tapioka obsahuje spoustu vitamínů, nízký obsah cholesterolu a navíc je BEZ LEPKU! Celý je to tak strašně dobrý, že když dojíte tu malinkatou skleničku, chcete jich sníst dalších pět. Tak jsem si řekla, že to přeci nemůže bejt nijak těžký připravit doma a...a neni, no.

7.11.2017 Doba přípravy: 60 min více info
Slaný koláč s gorgonzolou, hruškami a vlašskými ořechy

Slaný koláč s gorgonzolou, hruškami a vlašskými ořechy

Po dlouhý době mě trefil nějakej recept tak, že jsem ho musela hned vyzkoušet! Kombinace hrušek, gorgonzoly a vlašských ořechů v parmazánovém těstě je prostě zázrak! Upečeno máte za půl hoďky, pod rukama vám zmizí prakticky okamžitě. Díky, Kačko!

19.10.2017 Doba přípravy: 60 min více info
Pečený kuřecí vývar

Pečený kuřecí vývar

Tak si představte, že mě po tom celým pracovním, svatebním a narozeninovým maratonu skolila viróza. Pár dní dovolený teda strávím v posteli. Celá já. Na rýmičku a podobný neduhy je nejlepší poctivej silnej vývar! A ten "pečenej" je ze všech nejlepší! Jdeme na to.

29.9.2017 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Pak Choi salát s cukrovým melounem

Pak Choi salát s cukrovým melounem

Obrovská dávka vitamínu A a C, obsah železa i vápníku... to vše se skrývá v čínském zelí, zvaném Pak Choi. Vynikající je dušený, do různých asijských směsí a nebo čerstvý do salátů. 

Pak Choi seženete na farmářských trzích nebo ve vietnamských tržnicích. V Praze je to Sapa, v Ostravě třeba Little Hanoi...

29.9.2017 Doba přípravy: 15 min více info
Salát s řapíkatým celerem a hruškou

Salát s řapíkatým celerem a hruškou

Kombinaci zeleniny s ovocem v salátech miluju. Tenhle vznikl vlastně náhodou, když bylo potřeba zlikvidovat zásoby v lednici před odjezdem na dovolenou. A je skvělej!

14.9.2017 Doba přípravy: 15 min více info
Zmrzlina se slaným karamelem

Zmrzlina se slaným karamelem

Celej příští tejden nás čeká děsnej hic! Nejvyšší čas připravit si záchranu, v podobě naší nejoblíbenější zmrzliny se slaným karamelem a pekanama! Věřte mi, že na týhle dobrotě nebudou závislý jenom děti.

3.8.2017 Doba přípravy: 30 min více info
Slávky na víně

Slávky na víně

Super rychlá véča z moře! Ideální pro partu přátel nebo jako těžkou romantiku. Slávky nejsou finančně nijak zvlášť náročný, já je teď na rohlik.cz koupila za 90,- kaček/1kg!
Jo a sežraly jsme je s mojí rotwicí Zuzkou. Bez bagetky, samozřejmě, protože hubnem, žejo! 

3.8.2017 Doba přípravy: 45 min více info
Nádivka s kuřecím masem a uzeným

Nádivka s kuřecím masem a uzeným

Jako malá jsem vyndávala nádivku z kuřete a chtěla jíst jen to maso. A pak moje maminka vymyslela tuhle geniální kombinaci na plech, kterou miluju a vařím dodnes.

2.8.2017 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Domácí lučina

Domácí lučina

Syn mojí báječný kamarádky Brigi, kterej mimojiný miluje zelňačku k snídani, je taky závislej na rohlících s lučinou a šunkou. A já vám dneska ukážu, jak si za 10 minut uděláte svojí dokonalou lučinu doma, za pár kaček!

27.7.2017 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Ořechovo pistáciové brownies

Ořechovo pistáciové brownies

A je to, mám tu pro vás první sladkou dobrotu!
Doufám, že i fotka projde u "pani domácí" a nedostanu černej puntík!
Miluju čokoládu...děsně! Tenhle čokoládovej zázrak navíc obsahuje pistácie, a když k nim přidáte vlašský + pekanový ořechy a mletý mandle, to je pak to pravý ořechový!

14.6.2017 Doba přípravy: 30 min více info
Velikonoční beránek bez lepku

Velikonoční beránek bez lepku

Velikonoce na krku a bezlepkáři zas budou po návštěvách smutně koukat na pečený beránky, mazance a jiný mňamky, který si k tomu kafi nesměj dát. Buďte od tý dobroty a upečte jim vynikajícího beránka bez lepku, kterej je vláčnej, božsky voní máslem a rozinkama v rumu! Ať jim to není líto.

19.4.2017 Doba přípravy: 60 min více info
Bezlepková cuketová buchta bez vajec, mléka a cukru

Bezlepková cuketová buchta bez vajec, mléka a cukru

Ptáte se mě na bezlepkový dobroty! S tímhle typem pečení mám nulový zkušenosti, a tak bylo na čase to změnit. Mrkla jsem, co trh nabízí a na doporučení kamarádky Katky, která má doma bezlepkáře, jsem vybrala produkty od NOMINAL zdravá výživa. Na jejich webu jsem si vyhlídla rovnou i recept, trochu ho upravila, a tak vznikla moje první fantasticky vláčná a voňavá.

31.3.2017 Doba přípravy: 60 min více info
Bábovka, ze které teče máslo

Bábovka, ze které teče máslo

Taky si pamatujete, že bábovka od babičky chutnala vždycky tak nějak líp? Myslím, že tuším, v čem tkví ten zázrak ..... MÁSLO! Už asi půl roku se chystám udělat bábovku podle receptu skvělýho kuchaře, baviče a kamaráda Josefa, kterej ji peče z celý kostky másla! Dneska na ni konečně došlo a je víc než jasný, že jinou už dělat nebudu. Bábovka je vláčná, teče z ní máslo a je přesně jako od babičky.

13.3.2017 Doba přípravy: 60 min více info
Pain Perdu - Francouzské tousty

Pain Perdu - Francouzské tousty

Sobotní snídaně pro hosta ve francouzském stylu! Přesně to je tzv. Pain Perdu, čili francouzský toust s karamelizovanýma jablkama a hruškou! Tahle sníďa může ale bejt i trošku na slano, pojďte mrknout, jak na to!

13.3.2017 Doba přípravy: 20 min více info
Steak and Guinness Cheddar Pie

Steak and Guinness Cheddar Pie

Lidi, co řikáte anglický kuchyni? Já myslim, že doby, kdy se o ní říkalo, že je mdlá či nudná, jsou dávno ty tam a Briti nám neustále svými recepty dokazujou, s jak rozmanitýma chutěma si uměj parádně pohrát. Je to asi 7 let, co mi moje zbožňovaná kamarádka Brigita přinesla ochutnat Steak and Guinness Cheddar Pie a já padla do mdlob! Tenhle koláč s ragů z hovězího masa, zeleniny a irskýho piva zkrátka nemá chybu a vy ho chcete jíst pořád a pořád dokola! A hádejte co? Upéct ho je sranda…tak šup do zástěr a jdem na to.

22.2.2017 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Quiche s listovým špenátem a mozzarellou

Quiche s listovým špenátem a mozzarellou

Co takhle upéct báječnej Quiche? Slanej koláč, co je pořád celkem trendy. Různý druhy najdete skoro v každým bistru, kavárně či pekárně. S kamarádkou Zuzkou jsme jeden pekly zrovna včera a byl dokonalej! 

3.2.2017 Doba přípravy: 60 min více info
Knedlíky s vajíčkem a slaninou

Knedlíky s vajíčkem a slaninou

Když si jeden den vyhodíte z kopejtka s tatarákem ze svíčkový, ten další se zase uskromníte. Věřte mi, že knedlíky s vajíčkem na stole, nemusej nutně způsobit obrácení očí v sloup všech členů domácnosti. Udělejte je prostě trochu líp!

12.1.2017 Doba přípravy: 15 min více info
Skvělý tatarák

Skvělý tatarák

Když jsem kdysi dostala ochutnat tatarák poprvé, s brekem jsem se ptala mámy, jestli jsme tak chudý, že musíme jíst syrový maso. Netušila jsem, že nic dražšího prakticky neexistuje. Hovězí svíčková ale nemusí nutně stát bambilión. Stačí navštívit parádní řeznictví v Braníku , a pořádnej tatarák vás vyjde asi na stovku. Já ty kluky branický mám moc ráda. Můžete bejt úplnej lajk a oni vám spolehlivě doporučí a poradí to nejlepší, stačí se svěřit, co se chystáte uvařit. Maso mají z českých farem, čerstvost na vás křičí z pultu a je vidět, že se o svůj kumšt skvěle starají! Jo a úsměv? Ten je u nich samozřejmostí!

11.1.2017 Doba přípravy: 15 min více info
Muffkies - dokonalé sušenky

Muffkies - dokonalé sušenky

Furt musíte vymejšlet na víkend něco ke kávičce, že jo? Já jak moc nepeču, tak ale dělám báááječný sušenky a řikám jim Muffkies, protože jsou to cookies upečený ve formičkách na muffiny. Tušíte správně, že tenhle nápad vznikl leností, když jsem vzdala snahu o parádní tvary sušenek. Muffkies jsou měkkoučký, voněj máslem a vy je prostě musíte udělat k tomu nedělnímu kafi.

9.1.2017 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Šťavnatý Roastbeef

Šťavnatý Roastbeef

Poslyšte, ono to zase není bůhvíjak těžký udělat dobrej roastbeef. Letos jsem se do něj pustila s chutí, a když dodržíte pár základních postupů, musí se vám podařit stejná dobrota jako mně! Tak šup zástěru a jdeme na to.

5.1.2017 Doba přípravy: více jak 90 min více info
6 hodin pečený bůček

6 hodin pečený bůček

Na Nový rok by se měla jíst čočka, aby byly korunky, a taky vepřový maso pro štěstí. Máma mě naučila péct ten nejkřupavější bůček na světě, maso je jako dort a je to tak hrozně snadný, že to zvládne i úplnej amatér.

3.1.2017 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Nivový dip

Nivový dip

Dneska toho na stole zase bude habaděj, co? Jestli si navíc nechcete bříško zatěžovat mastnýma chipsama, ale přesto chcete u televize něco zobat, vyzkoušejte výbornej nivovej dip, do kterýho si můžete namáčet tyčinky z mrkve, řapíkatýho celeru, okurky nebo papriky! Budete se divit, je to taky silně návykový.

3.1.2017 Doba přípravy: 10 min více info
Tvarohová pomazánka s česnekem a vlašskými ořechy

Tvarohová pomazánka s česnekem a vlašskými ořechy

Tak ještě jedna chlebíčkovka do placu, když máme zejtra ten žrací den zase. Tahle je za 5 minut hotová a jsou v ní vlašáky, mňam! 

3.1.2017 Doba přípravy: 10 min více info
Ořechový dort s pařížskou šlehačkou, banány a marcipánem

Ořechový dort s pařížskou šlehačkou, banány a marcipánem

Nejlepší dorty jsou jednoznačně ty šlehačkový!!! A tak doma vždycky debatujeme kde je koupit, až ho jdu nakonec péct sama. Není na něm dvakrát nic těžkýho, ale já jsem spíš kuchař, než cukrář a na ruce – co se tvoření týče – jsem úplně levá! Nejvíc na palici je samotnej závěr…potáhnout ho! Já třeba umím báječně táhnout domů z práce nebo z večírku, ale na potahování dortů marcipánem, by mělo existovat nějaký ZAKLÍNADLO!! Po hodince práce je ten náš – s pařížskou i normální šlehačkou, ořechama, banánem a marcipánem hotovej, a já taky. Fakt, že vypadá jak stolek se zmačkaným ubrusem, zapomínáme hned s prvním soustem. Zkusíte ho taky a líp?

2.1.2017 Doba přípravy: 60 min více info
"Humrová" pomazánka

"Humrová" pomazánka

Řízky, salát, cukroví...to všechno patří k Vánocům stejně, jako u nás "humrový" chlebíčky. Ty nejlepší dělají v Lahůdky Zlatý Kříž v Jungmannově ulici, v Praze! Říkají jim "krabí", stejně jako té pomazánce, kterou si tam můžete taky koupit. No a jelikož se vždycky, když mi něco moc chutná, snažim trefit doma tu stejnou chuť, povedlo se mi úspěšně napodobit i tuhle oblíbenou chlebíčkovku. Budete se divit, jak je to snadný! Jaký chlebíčky děláte vy?

2.1.2017 Doba přípravy: 10 min více info
Bramborový salát

Bramborový salát

Doprčic, jak já tohle miluju!!! Ráno vstávačka, dodělat náš tradiční vánoční dort s pekanama, pařížskou šlehačkou a marcipánem, máma obaluje řízky v sýru, já dělám humrovou pomazánku na chlebíčky, balim dárky a chodim si na balkón pro jedno...no...maximálně dvě vosí hnízda na posilněnou. Jo a taky užírat...teda kontrolovat bramborovej salát, jestli je jako dost slanej a tak. Všude světýlka, pohádky a nádherná nálada! A na ten salát vám dam recept, jo?

2.1.2017 Doba přípravy: 45 min více info
Rybí polévka prabábi Bedřišky

Rybí polévka prabábi Bedřišky

A je to tu...od rána pohádky, koledy a šrumec v kuchyni! Bramborovej salát hotovej, řízky naklepaný, nasolený, pokapaný olejem, odpočívající v lednici! No a vůně rybí polévky s máslovou zeleninou a jíškou už prostoupila taky celej byt! Přesně tak, jak jí dělávala moje prababička z Malý Strany.

2.1.2017 Doba přípravy: 60 min více info
Jablkový salát se špenátem a gorgonzolou

Jablkový salát se špenátem a gorgonzolou

vegetariánský recept

Další dávka vitamínů, tentokrát v podobě vynikajícího salátu, kterej doma děláme vždycky, když je chuť na kombinaci ovoce se zeleninou. Jablkovej salát s listovým špenátem a gorgonzolou si rozhodně nenechte ujít!

24.11.2016 Doba přípravy: 20 min více info
Nejlepší smoothies

Nejlepší smoothies

Podzim v plným proudu = nejvyšší čas posílit imunitu!
Dneska za váma jdu s 3 tipama na vynikající zdravý smoothies, který si zamilujete a připravíte během pár minut.

23.11.2016 Doba přípravy: 10 min více info
Kulajda z bešamelu

Kulajda z bešamelu

Máte v mrazáku zásoby hub nebo patříte mezi šťastlivce, kteří ještě o víkendu donesli poslední houbovou nadílku z lesa domů? Ať tak či tak, všem vám závidím, páč já mám zase prdlačku. Farmářský trhy nebo Makro to jistí, a tak hurá na mojí milovanou kulajdu tak, jak ji po desetiletí děláme u nás doma.

16.11.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Polévka z pečené dýně

Polévka z pečené dýně

Nemám moc ráda oranžovou barvu, ale tu dýňovou zbožňuju.  Nejradši mám dýni pečenou na másle, třeba jako přílohu k masu, ale v tomhle počasí je asi nejlepší polívka z pečený dýně, pěkně na zahřátí.

15.11.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Dýňový koláč s pekanama

Dýňový koláč s pekanama

Oranžová barva pořád vévodí trhům i obchodům se zeleninou. Jestli už jste přejedený polívek, nádivek a všemožných úprav dýně na slano, rozhodně se pusťte do přípravy dýňovýho koláče s pekanovejma ořechama! Takovej výbuch chutí a jemnosti v jednom prostě musíte ochutnat 

27.10.2016 Doba přípravy: 90 min více info
Krémová horká čokoláda se šlehačkovým nokem

Krémová horká čokoláda se šlehačkovým nokem

Řekněte mi, kde dělaj nejlepší horkou čokoládu? Já jí miluju pěkně hustou a vařící, ale ve většině podniků jsem se setkala s ohřátým kakaem. Udělejte si tu nejlepší krémovou horkou čokošku na světě za pár minut, už nikdy nebudete chtít jinou.

12.10.2016 Doba přípravy: 15 min více info
Kuskusový salát s cizrnou a bazalkovým pestem

Kuskusový salát s cizrnou a bazalkovým pestem

vegetariánský recept

Miluju kuskus! Asi to bude tim, odkud pochází půlka mojí rodiny. V Tunisu je kuskus národním jídlem a já vám teď předvedu, že se nemusí konzumovat jen s červenou pálivou omáčkou!
Udělejte si můj kuskusovej salát s cizrnou, sušenýma rajčatama a bazalkovým pestem, třeba jako prima lehkou večeři pro Vás a vaše přátele.

11.10.2016 Doba přípravy: 20 min více info
Čočková polévka s máslovou zeleninou

Čočková polévka s máslovou zeleninou

Já ten podzim miluju. Zaprvý má nádherný barvy, a za druhý se dycky z venku děsně těším domů, do tepla. Dřív stačilo odemknout dveře bytu a hned mě do nosu trefila vůně nějaký silný polívky, kterou vařila máma. No a teď tu vůni zařizuju já. Uvařte si taky vylepšenou čočkovku, jak jí děláme u nás doma.

10.10.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Nejjemnější tiramisu

Nejjemnější tiramisu

Vůbec nevim, proč jsem si na tenhle báječnej italskej dezert tak dlouho netroufala. Příprava je přitom snadná a výsledek fantastickej! Navíc, když trefíte v Lidl Česká republika na italský tejdny a mascarpone pořídíte skoro za pusinku, není co řešit.

6.10.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Bramboračka s krupkama

Bramboračka s krupkama

Počasí, že by psa nevyhnal, co? Asi jsem blázen, ale tyhle šedivý dny mám moc ráda. Když jsem v práci, nemusí mi bejt líto, že nemůžu ven, a když mám volno, jako právě dneska, zůstávám v pyžamu třeba celej den, zachumlaná pod dekou anebo nahodim teplý ponožky, zapálím voňavou svíčku a jdu udělat úplně báječnou polívku, hodící se přesně do týhletý psoty. Tak nesmutněte, že není sluníčko a zaplňte domov vůní hub, česneku a majoránky.

4.10.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Dýňové máslo se slaným karamelem

Dýňové máslo se slaným karamelem

Dýně, dýně, dýně!! Všichni teď nějakou dobu z týhle plodiny pojedeme polívky, pyré i jiný přílohy. Zkuste si udělat fantastický dýňový máslo se slaným karamelem, který se báječně hodí třeba jako pomazánka na teplý toasty, do rolád, na lívance, ke slepování cukroví nebo prostě na prasáka jen tak lžičkou, jak ho rádi ujídáme u nás doma. Je to velká dobrota!

20.9.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Maminčin jablečný koláč

Maminčin jablečný koláč

Tenhle koláč byl původně tvarohovej. Jenže když jsme si jednou udělali k sváče česnekovou pomazánku a mámě tvaroh sežrali, zaimprovizovala a vzniknul ten nejlepší jablečnej koláč, jakej jsem kdy jedla. Je vláčnej, celej voní máslem a navíc je strašně jednoduchej na přípravu. Napíšu vám i tu tvarohovou variantu pro případ, že bydlíte se slušnýma lidma.

20.9.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Salát s fíkama a mangem

Salát s fíkama a mangem

A takhle krásně má bejt prej eště tejden!!! Venku léto, takže žádný dlouhý stání u plotny. Udělejte si parádní míchanej salát s fíkama a mangem a na gril hoďte kus masa nebo švestky namočený v portským víně, obalený ve slanině! Je to bájo.

16.9.2016 Doba přípravy: 20 min více info
Cukeťák

Cukeťák

Cukeťák…takhle říká moje kamarádka Simona fantastický směsi cukety, sýru, uzeniny a vajec, kterou máte do hodinky upečenou, na stole a už se stačí jen přemluvit, abyste ten plech nesež….celej ještě za tepla. Cuket je pořád habaděj, takže jestli nevíte co s nima, určitě si upečte Simonin Cukeťák!! 

31.8.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Citronové lívance s ricottou

Citronové lívance s ricottou

Sobotní ráno jak malovaný, úplně vybízí k přípravě další skvělý snídaně...kdybych ovšem nebyla už od 7 ráno v práci. A tak se naprosto úúúžasný Lívanečky s ricottou a citrónovou kůrou dělaly včera k večeři. Ricotta se spotřební lhůtou dnešního data a chuť na palačinky mě přiměly zagůglit, a najednou čtu recept Jarky z blogu Chutě světa a přesně vím, že to je ono!! Lívanečky jsou nadejchaný jak nebe samo, chuť citronu je osvěžující, jako byste jedli nějakej citronovej dortík a s javorovým sirupem jsou teda vůbec nejlepčejší! A až se budete ládovat tou dobrotou, rozhodně si projděte i další Jarčiny recepty, u týhle holky určitě nejsem pro inspiraci naposled!

3.8.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Krevety v koriandrové marinádě

Krevety v koriandrové marinádě

Krevety....mořský potvůrky, ideální v létě na gril.
Kupuju je čerstvý, nejčastějc v Makru, pražský Sapě anebo pak ty předvařený v Tescu, u pultovýho prodeje. Když se rozhodnete si tyhle mořský potvory připravit, určitě investujte do koupě těch větších, alespoň 41/50 nebo ještě líp, 31/40….ty čísla znamenaj počet krevet v kile. Čím menší číslo, tím větší kreveta. Ve větších obchodech narazíte na krevety v mrazících boxech…předvařený, vyloupaný. Ty jsem se naučila nekupovat, protože jsou napuštěný vodou a chutnaj jak umělá hmota… Vážně. Kdo jednou ochutnal krevetu čerstvou, ví přesně, o čem mluvím.

25.7.2016 Doba přípravy: 20 min více info
Toasty s avokádovou pomazánkou a vejcem

Toasty s avokádovou pomazánkou a vejcem

vegetariánský recept

Avokáda v lednici už asi dva dny křičej moje jméno, tak jsem si na ně konečně udělala čas a nesu vám recept na báječně voňavou sníďu nebo svačinu.

19.7.2016 Doba přípravy: 20 min více info
Malinová zmrzka po francouzsku

Malinová zmrzka po francouzsku

Já nejim maliny...Nevim proč, ta chuť mě nějak nebaví. Ondra je ale zbožňuje, takže když nám jeho táta přivezl malin plnej kufr od auta, plán byl jasnej. Jde se zavařovat, péct a...tuhle zmrzku podle francouzskýho receptu od Julie Child, musíte taky vyzkoušet!

8.7.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Třešňovo-hrušková bublanina

Třešňovo-hrušková bublanina

Všude mraky českejch jahod, třešní a vlastně veškerýho ovoce. Většinu sníte jen tak a z toho, co vám zbyde, můžete udělat parádní bublaninu! Třeba tu mojí – z hrušek, třešní a limetový kůry.

7.7.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Špízy

Špízy

Je pátek, víkend nebo klíďo všední den a vy se chystáte grilovat, protože sezóna prostě jede.
Krkovice na česneku je už ohraná deska, tak vymejšlíte, co na ten voheň hodit a já vám poradím úžasnou záležitost. Udělejte si pořádný špízy!

1.7.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Salát z rukoly, rajčat a fenyklu

Salát z rukoly, rajčat a fenyklu

Když je takový vedro, jako poslední dny, člověku se nechce ani dejchat, natož jíst teplý, tučný jídla. Saláty jsou v takovým počasí to nejlepší, čim osvěžit organismus a naštěstí existuje milión kombinací ovoce i zeleniny, takže váš salát nikdy nemusí bejt nudnej.
Vyzkoušejte můj včerejší výmysl se zálivkou s dijonský hořčice s vlašskýma ořechama, kterou jsem objevila v Lidlu a která je neuvěřitelně dobrá!

27.6.2016 Doba přípravy: 15 min více info
Hambáčový housky s parmazánem

Hambáčový housky s parmazánem

Zatím nejlepší housky na hamburgery, co jsem pekla, byly ty parmazánový.
Vlastně jsou to nejlepší housky, co jsem pekla, vůbec. Báječný třeba k polívce, obložený nebo zkrátka samotný.

20.6.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Francouzská cibulačka s Metaxou

Francouzská cibulačka s Metaxou

Není cibulačka, jako cibulačka. Ta francouzská, s bílým vínem, bylinkama, koňakem a sýrem, je ze všech nejlepší!
Pevně danej recept na ní není, co kuchař, to jinej postup i ingredience. Jediný, co se ovšem musí zachovat, je správně zkaramelizovaná cíba!
U nás doma je tahle polívka děsně oblíbená, a tak vznikl i můj unikátní recepis s Metaxou, protože jinej vhodnej alkohol po ruce nebyl. A víte co? Ta chuť nemá chybu! Pojďte mrknout, jak na to.

17.6.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Domácí vanilkový extrakt

Domácí vanilkový extrakt

Když peču, nejčastějc jsou to vynikající cookies s blanšírovanejma lískovejma oříškama. Patří do nich, mimojiný, i vanilkovej lusk anebo 2 lžičky vanilkovýho extraktu, kterej se trochu hůř shání.
No a proč si neudělat vlastní vanilkovej extrakt a nemít ho tak pořád po ruce? 

15.6.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Chilli guláš z hlívy ústřičný a krémových žampiónů

Chilli guláš z hlívy ústřičný a krémových žampiónů

vegetariánský recept

Někdy máme nedělní oběd míň sváteční. Tenhle recept zabere minimum času a výsledná chuť je fantastická! Mrkněte na mou verzi guláše z hlívy, s UZENOU PAPRIKOU, která udělá s vomáčkou hotovej zázrak, fakt!

14.6.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Míchaná vejce po francouzsku

Míchaná vejce po francouzsku

Kdo z vás nezbožňuje míchaný vajíčka k snídani? My teda moc a už léta slýchám, jak skvělý jsou připravený ve vodní lázni, se smetanou. Kuchařka slavné Julie Child v knihovně mi nedala spát a tenhle francouzskej recept jsem musela vyzkoušet. Resumé: pokud to čas dovolí, na pánvi už se vejce připravovat nebudou. Jemnost, krémovost a lahodnost vaječinky je neskutečná, vůně omamující a prostě…taky to honem zkuste!!

3.6.2016 Doba přípravy: 20 min více info
Plněné panenky s mandlemi

Plněné panenky s mandlemi

Na včerejší den jsem naplánovala grilovací minipárty. Jelikož se ale venku daly najednou servírovat jen kroupy, milá společnost se sešla u nás doma.
Z Pohlreichovy kuchařky "Grilování", jsem si vybrala dva recepty a k večeři se tak podávala VEPŘOVÁ PANENKA, plněná pomerančovou pastou s mandlemi, HOVĚZÍ ROŠTĚNÁ v kávový marinádě a k tomu domácí rozmarýno-parmazánový briošky! Grilsezóna začala, tyhle dobroty by na vašem grilu rozhodně neměly chybět.

2.6.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Steaky v kávové marinádě

Steaky v kávové marinádě

Pro milovníky dobré kávy, skvělého masa a grilování, je tu přesně tenhle recept, kterým se blejsknete při každý grilovačce. 
Rychlá, nenáročná příprava a bezvadná chuť je výsledkem.

2.6.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Italská studená polévka z melounu Cantaloupe

Italská studená polévka z melounu Cantaloupe

Vaření miluju fakt moc, a tak jsem se „vnutila“ do cateringový kuchyně Ambiente, kde občas, ve svým volnu, pomáhám s přípravama na různý akce, rauty, atd. Hned poprvé jsem chystala chipsy z prosciutta, na studenou Cantaloupe polívku.
„Jak se dělá?!“, ptám se a hurááá, dostává se mi odpovědi. Mám recept na fantasticky svěží, letní polívku!

1.6.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Artyčoky s citronovou omáčkou

Artyčoky s citronovou omáčkou

Miluju nakládaný artyčoky. Kolem těch čerstvých léta jen chodím a až letos jsem si troufla je připravit! No a jelikož jsem zrovna dostala kuchařku od Julie Child, plnou francouzských delikates i základních receptů, artyčoková premiéra byla o to snazší. A víte co? Není to zase taková věda a výsledek stojí za tu trochu námahy. Získáte tak naprosto skvělej předkrm nebo lehkou večeři a blejsknete se i před návštěvou.

30.5.2016 Doba přípravy: 45 min více info
zpět na home stranu
Články
Kde nakupuji ovoce a zeleninu

Kde nakupuji ovoce a zeleninu

Já ke svýmu vaření nutně potřebuju čerstvý, voňavý, sezónní i nesezónní suroviny. Co si budem povídat, supermarkety povětšinou nenabízej to nejlepší zboží, co se ovoce a zeleniny týče. A tak často courám po trzích, všechno beru do rukou, očuchávám a kochám se tou krásou, kterou nám farmáři předkládají. 

22.6.2016 více info
zpět na home stranu
Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI