Babiččiny úžasné koláče zpět

Ingredience:
hladká mouka500 gcukr krystal10 lžičekcukr na kvásek2 lžičky
žloutek3 ksolej200 mlmléko250 ml
droždí50 gsůl špetkamoučkový cukr na posypání
Tvarohová náplň:
měkký tvaroh250 gvanilkový cukr1 balíčekžloutek1 ks
moučkový cukr dle chuti(pokud je hotová náplň příliš řídká, přidáme jednu až dvě lžičky vanilkového pudinkového prášku)
Povidlová náplň:
povidla dle potřebyrum trochumletá skořice špetka
(pokud jsou povidla moc řídká, můžeme je zahustit strouhaným perníkem nebo strouhanými piškoty)
Maková náplň:
již hotový mletý mák dle potřebymoučkový cukr dle chutimletá skořice špetka
švestková povidla trochu
Drobenka:
hrubá mouka200 gcukr krupice100 gmáslo100 g
hladká mouka 500 g, cukr krystal 10 lžiček, cukr na kvásek 2 lžičky, žloutek 3 ks, olej 200 ml, mléko 250 ml, droždí 50 g, sůl špetka, moučkový cukr na posypání, měkký tvaroh 250 g, vanilkový cukr 1 balíček, žloutek 1 ks, moučkový cukr dle chuti, (pokud je hotová náplň příliš řídká, přidáme jednu až dvě lžičky vanilkového pudinkového prášku) , povidla dle potřeby, rum trochu, mletá skořice špetka, (pokud jsou povidla moc řídká, můžeme je zahustit strouhaným perníkem nebo strouhanými piškoty) , již hotový mletý mák dle potřeby, moučkový cukr dle chuti, mletá skořice špetka, švestková povidla trochu, hrubá mouka 200 g, cukr krupice 100 g, máslo 100 g

Příprava

Jako od babičky, co vám budu vyprávět. Je tu první z receptů, které mi babička Růženka předala. A je naprosto bezkonkurenční. No vážně :)

Z kvásku, dvou lžiček krystalového cukru, 50 ml vlažého mléka a dvou lžiček mouky zaděláme kvásek. Mouku smícháme se solí a cukrem. Pak přidáme žloutky, mléko, olej a vykynutý kvásek.

Těsto propracujeme nejdříve měchačkou a potom ručně. Posypeme lehce hladkou moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout nejméně hodinu.

Pak na pomoučeném válu tvoříme kuličky (já je odvažuji, aby byly koláče stejné, dělám je o hmotnosti 40 g, upečené mají v průměru asi 8 cm). Pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Skleničkou s rovným dnem (průměr dna asi 2,5 - 3 cm) vytvoříme střed koláčku a plníme vybranou nádivkou. Koláče necháme ještě dokynout asi 20 minut. Okraje potřeme rozšlehaným žloutkem a koláče posypeme drobenkou. Tu vytvoříme smícháním všech surovin.

Pečeme ve vyhřáté troubě při 160°C asi 15 - 20 minut. Potom pocukrujeme moučkovým cukrem.

2014-09-26 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI