Banánový dort zpět

Korpus:
žloutek3 kscukr100 gkakao30 g
voda4 lžícepolohrubá mouka70 gprášek do pečiva1 ks
bílky (sníh)3 ks
Tmavý krém:
máslo30 ghladká mouka30 gmléko1 hrnek
máslo140 gcukr100 gkakao40 g
vejce1 - 2 ks
Banánový krém:
banánový pudingový prášek1 ksmléko300 mlcukr4 lžíce
změklé máslo2 lžícezakysaná smetana200 gsmetana 33%250 ml
ztužovač šlehačky1 ks
žloutek 3 ks, cukr 100 g, kakao 30 g, voda 4 lžíce, polohrubá mouka 70 g, prášek do pečiva 1 ks, bílky (sníh) 3 ks, máslo 30 g, hladká mouka 30 g, mléko 1 hrnek, máslo 140 g, cukr 100 g, kakao 40 g, vejce 1 - 2 ks, banánový pudingový prášek 1 ks, mléko 300 ml, cukr 4 lžíce, změklé máslo 2 lžíce, zakysaná smetana 200 g, smetana 33% 250 ml, ztužovač šlehačky 1 ks

Příprava

Mám pro vás tip na dortík k víkendové kávičce. V zimě kupujeme často banány, protože je děti milují. Víte, že banán je balzámem nejen pro naše chuťové buňky, ale i na naše srdce a nervy?
Banán totiž obsahuje sacharid, bílkoviny a minerální látky, z nichž nejvíce draslík a magnesium, díky čemuž má banán blahodárné účinky na naše srdce a uklidňuje naše nervy. A pokud potřebujeme dodat energii, zasytit a povzbudit mysl, tak banán díky vysokému energetickému obsahu, je ten správný “dobíječ”! Někdy ale není chuť na banán, ale na nějako tu dobrotu, tak co udělat třeba banánový dortík?

Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vodu, sypké suroviny (mouku, kakao a prášek do pečiva si předem smícháme v misce) a pak ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy, pečeme na 180°C (čas neuvádím, je potřeba zkusit špejlí, zda je těsto upečené).

Krém tmavý
Z másla a mouky vytvoříme jíšku, pak přidáme mléko a uvaříme kaši, kterou necháme vychladnout. 
Máslo, cukr, kakao a vejce ušleháme, přidáme vychladlou kaši a máme hotový krém.

Krém banánový
Z mléka, 2 lžic cukru a pudingového prášku uvaříme hustý puding. Na horký puding dát potravinářkou fólii a takto dát chladit. (díky tomu budeme mít pudding bez škraloupu). Nyní si ušleháme 1 smetanu s 1 ztužovačem. Vedle si vyšleháme 2 lžíce másla a 2 lžícemi cukru, poté přidáme zakysanou smetanu a vychladlý pudding. Nakonec přimícháme ušlehanou šlehačku.

Dort a jeho příprava:
Korpus 1x prořízneme. Spodní část korpusu natřeme tenkou vrstvou tmavého krému. Poté vyskládáme na tenké plátky nakrájený banán a celé potřeme banánovým krémem. Pak přiklopíme druhou částí korpusu. Celý dort pomažeme banánovým krémem a ozdobíme tmavým krémem. Nakonec nakrájíme banány a ozdobíme na povrchu dortu. Pokud nemáme dort k okamžitému použití, tak je nutné banány potřít průhlednou želatinou (uvařit 1ks Dr. Oetker Dort-želé čiré, 200 ml vody a 3 lžíce cukru).

2017-01-16 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI