Biskupský chlebíček s pomeranči a sušeným ovocem zpět

Ingredience:
špaldová mouka T 630214 gkůra z jednoho pomeranče dle chutišťáva z 1/2 pomeranče dle chuti
bílky7 ksžloutek2 ksfíky4 ks
sušené švestky, nesířené, nepřislazené5 ksrozinky, nesířené, přislazené jablečnou šťávou2 - 3 hrstipanela či jiné sladidlo60 g
řepkový olej bio50 mlsůl špetkajablečný ocet pár kapek
rozinky na ozdobení těsta1 lžíce
špaldová mouka T 630 214 g, kůra z jednoho pomeranče dle chuti, šťáva z 1/2 pomeranče dle chuti, bílky 7 ks, žloutek 2 ks, fíky 4 ks, sušené švestky, nesířené, nepřislazené 5 ks, rozinky, nesířené, přislazené jablečnou šťávou 2 - 3 hrsti, panela či jiné sladidlo 60 g, řepkový olej bio 50 ml, sůl špetka, jablečný ocet pár kapek, rozinky na ozdobení těsta 1 lžíce

Příprava

Úžasné dobroty vznikají, když se zužitkovávají zbytky. Já měla navíc pět bílků z přípravy srnčího hřbetu. Nabízela se varianta bílky zamrazit, ale jelikož se mi hodilo připravit nějakou dobrotu na snídani, rozhodla jsem se pro přípravu biskupského chlebíčku. Nechtěla jsem použít kandované ovoce, které je plné barviv a cukru, a tak jsem si namíchala vlastní směs ovoce, která tedy neměla chybu. Hlavně sušené švestky, které jsou ve výsledné chuti naprosto senzační v kombinaci s vůní a chutí pomeranče, prostě chuťové pohárky plesaly.

Oddělíme si žloutky od bílků, z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh a dáme stranou. Žloutky utřeme s cukrem a olejem, přidáme šťávu a kůru z pomeranče, mouku, rozinky, pokrájené švestky a fíky, pár kapek jablečného octa, který zajistí nadýchanost těsta a chlebíček po upečení nespadne. Já nám sušeného ovoce dopřála. Pokud chcete mít v těstě méně, uberte to už je o vlastní chuti. Sušené ovoce vmícháme lžící, přisypeme mouku, zamícháme a s pomocí vařečky či lžíce vmícháme bílky. Pokud by se s těstem špatně pracovalo, před vmícháním bílků přidejte trošku vody, ale ne příliš, bílky těsto naředí.

Připravené těsto nalijeme do formy na biskupský chlebíček, já měla silikonovou formu. Povrch těsta jsem posypala ještě rozinkami, což nemusíte, ale na efekt je to hezké. Formu dáme na plech, vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180°C přibližně 45 minut. Pokud se vám bude zdát, že by se chlebíček vysušoval a tmavnul příliš rychle, překryjte jej pečícím papírem. Těsto se na povrchu nevysuší, ale bude se stále péct.

Po upečení necháme důkladně vychladnout a následně vyklopíme z formy.

Přeji příjemné mlsání a dobrou chuť.

2017-03-06 Dezerty

Poznámka

Milovníci Šmakouna si mohou přidat meruňkového Šmakouna, či švestkového, postačí 100g. Já jsem připravovala chlebíček i pro syna, a jelikož je zde již bílků dost, nepřidávala jsem, ale chuť s meruňkovým bude úžasná. Zužitkovala jsem velké množství bílků, které mi zbyly. Chlebíček půjde připravit i z menšího množství. Dozajista budu opakovat a další variace doplním, mělo by vystačit 4 - 5 vajec a dle konzistence přidat vodu či olej.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI