Bramborovo-oříškové muffiny se svěží krémem a karamelizovanými hruškami zpět

Ingredience:
vařené a nastrouhané brambory400 gcukr (150 g do těsta, 60 g cukru na karamel a 40 g do krému)cca 200 gvejce4 ks
sekané vlašské ořechy150 gbrusinky hrstmáslo oříšek
skořice dle chutivelká bruška1 ksžervé naturcca 240 g
vařené a nastrouhané brambory 400 g, cukr (150 g do těsta, 60 g cukru na karamel a 40 g do krému) cca 200 g, vejce 4 ks, sekané vlašské ořechy 150 g, brusinky hrst, máslo oříšek, skořice dle chuti, velká bruška 1 ks, žervé natur cca 240 g

Příprava

Ano, čtete správně: jsou z brambor! A protože díky tomu neobsahují žádnou mouku, jsou nejen zdravější, ale i bezlepkové. U dcery mělo toto těsto obrovský úspěch i samotné, ale krém a karamelizované hrušky posouvají tuto buchtičku ještě o level výš, takže určitě vyzkoušejte vše dohromady.

Tento recept vznikl vlastně náhodou. Jednoho hezkého dne totiž zaklepal pan pošťák a přinesl balíček, jehož obsahem byly hrušky, oříšky, brusinky a žervé. Pak už jen krátký vzkaz o tom, abych zapojila fantazii a vymyslela z obsahu zásilky nějakou zajímavou svačinku. A výzvy, ty já prostě miluju! (#rohlikcz, #startit2015, #riznidotoho)

Z vajec oddělte bílky a žloutky, bílky vyšlehejte v tuhý sníh. Brambory oloupejte, uvařte, nechte vychladnout a poté nastrouhejte na jemném struhadle. Vyšlehejte žloutky s cukrem (nebo medem), vmíchejte strouhané brambory, sekané vlašské ořechy, brusinky a trošku skořice. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků. Nalijte do muffinových košíčků. Těsto neobsahuje žádné kypřící látky a je nadýchané hlavně díky přítomnosti bílků, takže při plnění košíčků nemusíte počítat s tím, že by těsto nějak znatelně vyběhlo vzhůru a můžete je tedy naplnit až téměř po okraj (malinko by vám ale vyběhnout mělo). Pečte při 180°C dozlatova, mělo by to trvat přibližně 20 minutek. 

Na krém vyšlehejte žervé s cukrem nebo medem. Než jej dáte do tvořícího sáčku, nechte jej pořádně vychladit v lednici. Pak teprve tvořte ozdobnou čepičku na muffinech. Na samotný vrcholek báboviček přidejte ještě karamelizované hrušky. Ty vytvoříte tak, že rozpustíte v pánvi oříšek másla, pokladete na plátky nakrájenou hruškou, kterou bohatě zasypete cukrem a zahříváte do té doby, dokud se z cukru nevytvoří karamel. 

Dětská specifika:

  • těsto obsahuje poměrně velké množství ořechů, které jsou tabulkově doporučovány od 2 - 3 let, proto taky takto věkově zařazuji i celý recept. Ostatní suroviny jsou sice vhodné i pro mnohem menší děti, ale ořechy by v těstě zřejmě zásadně chyběly. 
2015-10-29 Dezerty

Autor:

Počet porcí
20
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI