Brownies z červené řepy a fazolí zpět

Ingredience:
upečená, oloupaná, červená řepa127 gfazole v nálevu140 gčokoláda na vaření Vivani60 g
kakaový prášek Troubelice2 lžícejedlá soda na špičku lžičkypanela či jiné sladidlo120 g
špaldová mouka T 630200 gřepkový olej3 lžícerostlinné mléko či voda (já použila mandlové)15 lžic
aquafaba dle potřeby
Zdobení:
čokoláda na vaření Vivani dle potřebykokosmus - kokosový krém Dr. Goergcca 1/2 lžíce
Dále budete potřebovat:
olej na vytření formyhrubá mouka na vysypání formy
upečená, oloupaná, červená řepa 127 g, fazole v nálevu 140 g, čokoláda na vaření Vivani 60 g, kakaový prášek Troubelice 2 lžíce, jedlá soda na špičku lžičky, panela či jiné sladidlo 120 g, špaldová mouka T 630 200 g, řepkový olej 3 lžíce, rostlinné mléko či voda (já použila mandlové) 15 lžic, aquafaba dle potřeby, čokoláda na vaření Vivani dle potřeby, kokosmus - kokosový krém Dr. Goerg cca 1/2 lžíce, olej na vytření formy, hrubá mouka na vysypání formy

Příprava

Už delší dobu jsem se na tento moučník chystala, ale nějak nebyl čas. Nástup podzimu a deštivého počasí nás zavřel domů a my jsme využili upečené červené řepy k více účelům. Tento moučník mě velmi mile překvapil nejen svojí chutí, i jak strašně moc chutnal našemu mlsounkovi. Čekala jsem, že okouše horní vrstvu čokolády a odloží, ale ne, postupoval sice dle očekávání, ale moučník dojedl celý do posledního kousku. Výhodou je, že tohoto dezertu nemusíte připravovat příliš, je sytý a postačí jej kousek. Úžasné na tom všem je, že máme dezert, do kterého zamaskujeme červenou řepu a fazole, což je pro mě prostě úžasné.

Velmi chutný dezert, který rozhodně stojí za ochutnání.

Červenou řepu si musíme připravit předem. Omyjeme ji, zabalíme do alobalu bez loupání a dáme upéct. Pečeme na plno, co trouba dovolí. Záleží na velikosti, já peču přibližně 45 minut. Necháme vychladnout a oloupeme.

Z fazolí si přecedíme nálev, který si dáme stranou (budeme jej potřebovat k přípravě aquafaby - alternativa pro vaječný bílek), fazole propláchneme vodou a necháme okapat. Část fazolí nám zbude, můžeme je použít k přípravě omáčky atd.

Červenou řepu nastrouháme a rozmixujeme společně s fazolemi. Pokud půjde špatně mixovat, přidáme trošku vody či rostlinného mléka. 

Připravíme si aquafabu, která nahrazuje bílky. Vezmeme nálev z fazolí a vyšleháme na plné otáčky. Chvíli to potrvá, ale našlehá se do konzistence vaječných bílků. Šleháme, dokud není sníh tuhý.

Rozpustíme si čokoládu na vaření ve vodní lázni. Smícháme suché suroviny: mouku, panelu, kakaový prášek, přidáme jedlou sodu. 

Do jedné mísy dáme suché suroviny, přidáme rozmixovanou červenou řepu s fazolemi, polovinu aquafaby, zamícháme vařečkou, přidáme rozpuštěnou, vychladlou čokoládu, průběžně lehce promícháme, přidáme olej, vodu či rostlinné mléko. Průběžně ručně s pomocí vařečky zamícháme a vmícháme zbylou aquafabu.

Vezmeme dortovou formu, kterou vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Vzniklé těsto nalijeme do dortové formy a vložíme do předem rozehřáté trouby na 180°C. Pečeme přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí. 

Po upečení necháme pořádně vychladnout. Po vychladnutí si dáme korpus na alobal (na alobal z důvodu následného dobrého sundání, jelikož nám čokoláda zatuhne a může být problém odtrhnout od podložky bez poškození polevy). Můžeme proříznout a potřít například malinovou marmeládou, já neprořezávala. 

Moučník polijeme čokoládou na vaření, kterou si rozpustíme ve vodní lázni, přidáme lžičku kokosového oleje (mnou použitá čokoláda na vaření je velmi hutná a lépe se s ní pracuje po přidání kokosového oleje, zároveň usnadňuje krájení), stejně tak si ve vodní lázni rozpustíme kokosmus. Po polití čokoládou necháme chvíli stát, aby přímo čokoláda netekla, ale dalo se do ní kreslit. Do čokolády cákneme sem tam rozpuštěný kokosmus a vezmeme špejli nebo silnější párátko a libovolně kokosmus roztaháme, prostě kreslíme do čokolády. Dáme do lednice zatuhnout.

A nyní už jen stačí naservírovat a vychutnat si tu dobrotu.

2017-10-19 Dezerty

Poznámka

Aquafaba - náhražka za vaječný bílek, celý zbylý nálev z fazolí z plechu - ne ve slaném nálevu. 3 lžíce aquafaby nahrazují 1 vejce.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI