Carrot cake alias mrkvový chlebíček zpět

Ingredience:
hladká celozrnná mouka nebo na jemno rozemleté ovesné vločky85 gkrupicový cukr85 gjedlá soda1 lžička
kypřící prášek3/4 lžičkyperníkové koření2 lžičkyolej160 ml
vejce3 ksnasekané vlašské ořechy100 gna jemno nastrouhaná mrkev200 g
Krém:
změklé máslo60 gsýr Philadelphia (v nouzi Lučina)250 gmoučkový cukr50 g
hladká celozrnná mouka nebo na jemno rozemleté ovesné vločky 85 g, krupicový cukr 85 g, jedlá soda 1 lžička, kypřící prášek 3/4 lžičky, perníkové koření 2 lžičky, olej 160 ml, vejce 3 ks, nasekané vlašské ořechy 100 g, na jemno nastrouhaná mrkev 200 g, změklé máslo 60 g, sýr Philadelphia (v nouzi Lučina) 250 g, moučkový cukr 50 g

Příprava

Po dlouhé době něco sladkého. Sice peču všelicos jednou až dvakrát týdně, ale buď jsou to takové rychlovky a jednoduchosti, které ani nestojí za bližší zaznamenání, nebo už tady dávno jsou. Co ale dělám v posledních měsících celkem pravidelně a zatím jsem si to nedala na blog, je mrkvový koláč nebo dort nebo chlebíček. Můžete z něj totiž mít cokoli z toho a to se mi na něm líbí, záleží jenom na formě a dozdobení. Navíc píďalu baví, když spolu strouháme mrkev a taky ráda sbírá prstíkem krém a to zas baví mě. 

Obecně nejsem proto, aby děti jedly sladké. Průmyslově vyráběné sladkosti bych ji zatím nedala, ale nemyslím si, že je dobré nepovolovat jim vůbec nic, protože až budou větší, o to víc podle mě po tom budou bažit. Tenhle moučník tak dělám z poměrně velkého množství mrkve a menšího množství cukru. Ale pokud máte rádi sladší moučníky, bez obav přidejte více cukru do těsta i krému.

Troubu dejte hřát na 180°C. V míse smíchejte všechny suché přísady kromě ořechů a mrkve. V menší misce prošlehejte vejce s olejem, aby se spojila. Pak je přilijte k suchým surovinám a promíchejte. Nakonec přidejte mrkev s ořechy a ještě jednou lehce promíchejte. Vlijte buď do formy na chlebíček, nebo do dortové formy o průměru 18 cm. Můžete si udělat i nízkou buchtu na plech. Pokud nemáte nepřilnavou nebo silikonovou formu, vymažte ji nejdříve máslem, já to dělat nemusím. Pečte zhruba 50 minut a zkuste těsto špejlí. Pak vyndejte a nechte na mřížce vychladnout. 

Než chlebíček/dort vystydne, připravte si krém. Změklé máslo lehce prošlehejte a pak k němu přišlehejte i sýr s cukrem. Šlehejte tak 10 minut, abyste získali hladký krém, který se bude dobře mazat. Zdobení záleží na vás. Můžete korpus prokrojit, částí krému promazat a zbytek pak dát navrch, jako to mám já. Nebo můžete krém namazat jenom zvenčí a ze stran, záleží na vaší fantazii. Každopádně ale dejte dort ztuhnout do lednice, stačí na dvě hodinky, ale klidně přes noc. Ještě více zvláční a spojí se s krémem. Klasickým dozdobením jsou pak marcipánové mrkvičky, ale já ho jenom posypávám pár nasekanými oříšky. Dobrou chuť!

TIP: Těsto můžete ještě vylepšit dvěma lžícemi ořechového másla, získá zase trochu jiný šmrnc.

2018-04-11 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI