Ingredience: | |||||
celozrnná špaldová hladká mouka | 250 g | kefír (kyška, podmáslí) | 220 | citronová šťáva | 100 ml |
rozpuštěné máslo | 30 g | tekutý med | 60 g | nemletý mák | 40 g |
vejce | 2 ks | prášek do pečiva | 1 lžička | jedlá soda | 1 lžička |
Ač je po Vánocích a mohlo by se zdát, že sladkého máme po krk a že začneme jako většina plnit svá novoroční předsevzetí o štíhlejší linii, u nás tohle neplatí.
Díky mojí kamarádce Marcy (facebookové stránky Fit s Marcelou) jsem totiž zjistila, že můžu mlsat bez výčitek.
A tak si na snídaně s dětmi dopřáváme lívance, wafle, banana bread, perník a zítra se můžeme těšit na tyhle krasavce.
Mouku prosejeme s práškem do pečiva a sodou, přimícháme mák.
Tekuté přísady spojíme dohromady a přilijeme k sypké směsi. Promícháme ručně.
Naplníme muffinové formičky do 3/4 a pečeme při 160 stupních dozlatova (dokud se těsto nepřestane lepit na špejli, zhruba 15 - 20 minut).
Po vychladnutí jsem bochánky ozdobila vykapaným tvarohem lehce oslazeným čekankovým sirupem (přidat můžete i citronovou kůru či pár kapek šťávy). Pokud se chcete blýsknout, doporučuji do tvarohu přidat lemon curd - to je potom úplná pecka.
Poznámka:
Množství citronové šťávy odpovídá asi 3 citronům.
Medu či jiného sladidla přidejte podle toho, jak jste zvyklí sladit. Já k uvedenému množství přikápla do těsta ještě stévii.
Máslo klidně nahraďte rostlinným olejem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI