Citronový koláč s mákem (bez vážení) zpět

Těsto (plech cca 35x40cm):
vejce3 kskrupicový cukr1 hrnekvanilkový cukr1 sáček
polohrubá mouka1 hrnekhladká mouka1,5 hrnkumletý mák1/4 hrnku
prášek do pečiva1 sáčekcitron - nastrouhaná kůra1 kscitrony - šťáva z nich2 ks
mléko1,5 hrnkuolej1/2 hrnku
Krém:
mascarpone1 kelímek (200g)smetana1 krabička (250ml)moučkový cukr1/3 hrnku (80g)
měkký plnotučný tvaroh2 vaničky (500g)
vejce 3 ks, krupicový cukr 1 hrnek, vanilkový cukr 1 sáček, polohrubá mouka 1 hrnek, hladká mouka 1,5 hrnku, mletý mák 1/4 hrnku, prášek do pečiva 1 sáček, citron - nastrouhaná kůra 1 ks, citrony - šťáva z nich 2 ks, mléko 1,5 hrnku, olej 1/2 hrnku, mascarpone 1 kelímek (200g), smetana 1 krabička (250ml), moučkový cukr 1/3 hrnku (80g), měkký plnotučný tvaroh 2 vaničky (500g)

Příprava

Znáte takové ty staré dobré hrníčkové kuchařky? Moje mamka po nich často sáhla, když šla péct nějaký dobrý koláč nebo bábovku. Tu mimochodem z hrníčkové kuchařky dělám i já, proto se mi tenhle recept nevykouří z hlavy, ani když mě o půlnoci vzbudíte – 3 vejce, 1 hrnek cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 1 kypřící prášek…kakao… Ty recepty se totiž skvěle pamatují, proto je má dost lidí v oblibě a hlavně se nezdržujete vážením.

I tento recept jsem vymyslela tak, abyste si mohli od vážení odpočinout. Někdy jsou ty nejlepší věci úplně snadné. Někdy dokonce překvapím sama sebe. V tomhle případě rozhodně. Koláč sice není zdravý, jako je řada moučníků, které si doma peču, ale za to je velice vláčný a šťavnatý. Pokud hřešíte, mělo by to alespoň stát za to!

Už samotný piškot má jemnou texturu. Ve spojení s krémem se koláč rozplývá na jazyku. Nenašla jsem nic, co bych v receptu ubrala, nebo přidala. Hotový zázrak. Doufám, že si na koláči pochutnáte stejně tak i vy.

 

1. Vejce ušlehejte s oběma cukry do pěny. Smíchejte obě mouky, kypřící prášek, mák a citronovou kůru. Do mísy nalijte mléko, olej, citronovou šťávu, promíchejte a zapracujte moučnou směs. Těsto nalijte na vysoký plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 180°C a pečte 30 minut. Nechte vychladnout. 

2. V míse vyšlehejte mascarpone se smetanou a polovinou moučkového cukru. Zašlehejte tvaroh a zbytek cukru.

Koláč ozdobte krémem. Uchovávejte v lednici.

2018-04-12 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI