Cizrnové brownies s jablky zpět

Ingredience:
vařená cizrna240 gholandské kakao4 lžícevanilkový extrakt1 lžíce
chia semínka + 6 lžic vody3 lžícenastrouhaná jablka150 gmed1 lžíce
sůl špetkakokosové mléko150 mlprášek z vinného kamene1 lžička
vařená cizrna 240 g, holandské kakao 4 lžíce, vanilkový extrakt 1 lžíce, chia semínka + 6 lžic vody 3 lžíce, nastrouhaná jablka 150 g, med 1 lžíce, sůl špetka, kokosové mléko 150 ml, prášek z vinného kamene 1 lžička

Příprava

Kdo mě zná, tak ví, že miluju čokoládu v jakékoli podobě…čokoládová zmrzlina, dort, horká čokoláda nebo jen kostička (dobře tabulka :D) pomalu se rozpouštějící hořké čokolády na jazyku…to je zkrátka něco, čemu asi nikdy neodolám. I proto hledám zdravější alternativy mému čokoládovému mlsání.

Při přípravě hummusu jsem nějak neodhadla množství cizrny a začala jsem přemýšlet, jak její přebytek využít. A protože sladké prostě milujeme, řekla jsem si, že se postavím výzvě a konečně vyzkouším tolik opěvované brownies z luštěnin. Živě si pamatuju na okamžik, kdy jsem se rozhodla před několika lety vyzkoušet slavné fazolové brownies. Plná očekávání jsem nakoupila všechny ingredience a pustila se do svého veledíla. No výsledek naprosto minul mé očekávání…po prvním soustu letěl celý obsah pekáčku do koše a já prohlásila, že TOHLE už fakt dělat nebudu!!  Nevím, jestli jsem tehdy měla smůlu na špatný recept nebo byly moje chuťové buňky ještě stále omámeny umělými sladidly chemickými látkami v cukrovinkách, které jsem tehdy jedla. Každopádně až teď jsem se odhodlala znovu a musím říct, že jsem opravdu ráda, protože tohle fakt stojí za to!!!

Jestli alespoň z poloviny tak jako já milujete čokoládu a vláčné dezerty, je tento přesně pro vás. My jsme si ho doma zamilovali.

Jako první krok začneme přípravou chia gelu, který v těstě poslouží jako pojivo.  Chia semínka zalijeme dvojnásobným množstvím vody, promícháme a zatím odložíme stranou.

Cizrnu, kterou jste si předem uvařili (nebo klidně použijte sterilovanou v konzervě a důkladně ji propláchněte), nasypeme do mixeru, zalijeme kokosovým mlékem, a mixujeme tak dlouho, dokud z ní nevznikne hustá kaše. Cizrnovou směs přendáme pomocí stěrky do mísy a začneme zapracovávat do těsta ostatní ingredience. Zlehka vmícháme holandské kakao smíchané s práškem z vinného kamene, špetku soli a vanilkovým extraktem. Osladíme medem nebo jiným sladidlem (já použila vrchovatou lžíci medu). Nakonec do těsta vmícháme chia gel a nahrubo nastrouhaná jablka.

Směs rozetřeme do menšího pekáčku vyloženého pečícím papírem a vložíme péct do trouby předehřáté na 170 stupňů. Pečeme cca 60 minut. Upečené brownies bude uvnitř ještě trošku měkké a lepivé, ale po vychladnutí krásně ztuhne a půjde krájet.

2016-10-07 Dezerty

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI