Cizrnový bezlepkový dort

Ingredience:
suchá cizrna (namočená přes noc)200 gpomerančová šťáva z Bio150 mlbezfosfátový kypřící prášek bezlepkový2 lžičky
jedlá soda1 lžičkakůra z 1 Bio pomeranče sůl špetka
holandské kakao (do těsta)70 gvejce4 ksmed200 g
vanilkový lusk1/2 ksmáslo kousek na vytření formyholandské kakao hrstka na vysypání formy
suchá cizrna (namočená přes noc) 200 g, pomerančová šťáva z Bio 150 ml, bezfosfátový kypřící prášek bezlepkový 2 lžičky, jedlá soda 1 lžička, kůra z 1 Bio pomeranče , sůl špetka, holandské kakao (do těsta) 70 g, vejce 4 ks, med 200 g, vanilkový lusk 1/2 ks, máslo kousek na vytření formy, holandské kakao hrstka na vysypání formy

Příprava

Tento moučník mě doslova očaroval, že jsem ho již pekla snad na deset způsobů. Inspirovala jsem se cizrnovou bábovkou ze stránek Apetitu a musím opravdu za tento tip poděkovat.

Cizrnu si namočíme ideálně přes noc (cca na 8 hodin). Poté si ji uvaříme doměkka (cca půl hodiny až hodinu), zcedíme a necháme trochu vychladnout. Odvážíme si 380g, které rozmixujeme mixérem dohladka. Pro lepší mixování cizrny pomůže postupně zapracovávat pomerančovou šťávu. Pak postupně přidáme vejce a opět mixujeme. Přidáme zbytek ingrediencí - tj. semínka z půlky vanilkového lusku, med, kakao, kypřící prášek, jedlou sodu, najemno nakrájenou kůru z pomeranče, sůl a těsto bud opět mixujeme nebo dobře promícháme. Vléváme do tukem vytřené a kakaem vysypané formy a dáme péct na 175 stupňů cca 20-30 minut. Upečený korpus poznáme klasickým zapíchnutím špejle do korpusu. Pokud nám na špejli zůstane nehotové těsto, je třeba ještě péct. Hotový dort necháme zchladnout. Krájíme a podáváme. Hotový dort lze podávat jen tak, posypaný kakaem nebo s čokoládovou polevou - na porci cca 25g 70% čokolády rozpustit ve vodní lázni se lžičkou cukru nebo sirupu a dvěma lžícemi smetany ke šlehání a míchat, dokud se nevytvoří hladká poleva. Tou pak promažeme porci dortíku uvnitř a na závěr ho zbytkem polevy polijeme.

2015-08-24 Dezerty

Poznámka

Uvedené množství surovin je na dortovou formu o průměru 23 cm. Holandské kakao by mělo být v pořádku a bez lepku. pozor však na instantní kakaa. Ty nebývají zpravidla bezlepkové. Bezlepkáři však moc dobře vědí, jaké ingredience použít a musím říct, že maminky, které vaří bezlepkově obdivuji. Není jednoduché nad vším stát a študovat. Kakaa můžete klidně ubrat, může se potom zdát někomu moc !hořký". Klidně stačí polévková vrchovatá lžíce.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI