Čoko koláčky s kokosovou polevou a sušenými jahodami zpět

Ingredience:
datle medjool150 gmléko (ovesné)200 mlnepražené kakao50 g
vejce (domácí)2 ksprášek do pečiva bez fosfátů1 lžičkahladká pohanková mouka150 g
olej na vymazání formykokos na vysypání formy
datle medjool 150 g, mléko (ovesné) 200 ml, nepražené kakao 50 g, vejce (domácí) 2 ks, prášek do pečiva bez fosfátů 1 lžička, hladká pohanková mouka 150 g, olej na vymazání formy, kokos na vysypání formy

Příprava

Dnes mám recept pro všechny milovníky čokolády! Myslím, že je vás tu většina, no nemám pravdu? Čokoláda a všechno kakaové je moje velká neřest, jen těžko odolám tomu omamnému volání vůně pravého kakaa, a smyslném křupnutí tabulky kvalitní hořké čokolády. Sníst ke snídani nebo svačině tabulku čokolády (no i když...) není úplně ideální, na tom se asi shodneme. Proto ráda peču zdravé dezerty a dobroty, ze kterých člověk nemá výčitky a stejně je při jejich konzumaci v sedmém čokoládovém nebi. A přesně takový je i dnešní recept.

Spojení nepraženého kakaa s kokosovým máslem a sušenými jahodami je neodolatelné. Kokosové máslo je podle mě jedna z nejlepších věcí na světě! Doma bych ho měla mít raději pod zámkem, protože se většinou neudržím a spořádám skleničku na posezení. Představte si rafaello pomalu se vám rozpouštějící v puse... tak přesně takhle chutná, jen bez zbytečného cukru a chemie, jen čistá chuť kokosu. Snadno si ho můžete vyrobit sami doma (postup najdete TADY) nebo koupit v prodejně zdravé výživy, kde je ale na můj vkus pekelně předražené. POkud nemáte výkonný mixér nebo se vám nechce s máslem dělat doma, mám pro vás skvělý tip, kde ho pořídit za pár korun. Jediný háček je, že musíte být z Prahy. Kousek od zastávky Lazarská najdete obchůdek Cez Amis, kde ho seženete za pár korun a chuťově je naprosto dokonalé! A poslední tajnou ingrediencí tohoto receptu jsou lyofilizované jahody. Ovoce sušené touto metodou jsem si naprosto zamilovala! Je bez přidaného cukru a díky šetrnému sušení si zachová svoji barvu, chuť a většinu vitamínů. Já použila jahody od české firmy Natu, podívat se na ně můžete TADY.

Plná chuť kakaa, medová sladkost datlí a svěží kokos s jahodami vám zaručí úspěch i u těch nejnáročnějších strávníků. Chuťově koláčky připomínají něco mezi brownies a muffinem, takže představují ideální dezert pro všechny, kteří se neumějí rozhodnout, na co mají právě chuť... jako třeba já.

Datle vypeckujeme a společně s mlékem je v mixéru rozmixujeme dohladka. Připravíme si dvě misky, do jedné oddělíme vaječné bílky, do druhé pak žloutky. K  bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme z nich tuhý sníh. Zatím ho odložíme stranou.

Ke žloutkům přilijeme datlovou směs a důkladně promícháme. Pak přisypeme mouku s kakaem a práškem do pečiva. Ve chvíli, kdy vznikne husté kompaktní těsto, vmícháme opatrně po částech bílkový sníh. Hotové těsto naplníme do muffinové formy vymazané olejem a vysypané kokosem. Můžete použít i silikonové nebo papírové košíčky na muffiny.

Koláčky pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů přibližně 20 minut.

Pokud nemáte zrovna při ruce medjool datle, použijte klidně klasické sušené, které seženete v každé zdravé výživě. Nejsou tak měkké a medové, ale poslouží stejně dobře, pokud je předem namočíte alespoň na hodinku do vody.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


2017-10-31 Dezerty

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI