Čokoládové věnečky zpět

Ingredience (cca 50 věnečků):
polohrubá mouka220 gcukr moučka80 gkakao30 g
sůl špetkamáslo, změklé125 gžloutek1 ks
kvalitní hořká čokoláda100 gmrazem sušené maliny, najemno rozdrcené malá hrst
polohrubá mouka 220 g, cukr moučka 80 g, kakao 30 g, sůl špetka, máslo, změklé 125 g, žloutek 1 ks, kvalitní hořká čokoláda 100 g, mrazem sušené maliny, najemno rozdrcené malá hrst

Příprava

Poslední roky kolem sebe neustále slýchám písničku na téma "Za chvilku budou Vánoce a já ještě nemám napečeno/uklizeno/koupené dárky!". Jako by Vánoce měly nějakou normu, kterou je třeba naplnit - takový počet cukroví, takový počet umytých oken a takový počet drahých darů - jinak ty Vánoce nebudou stát za nic. Ale nakonec je to fuk. Ať si to každý udělá, jaké chce. Takže u nás doma žádný extra speciální úklid neprobíhá, dárky se kupují průběžně i na poslední chvíli a vždycky pro radost a cukroví se peče někdy s dětmi s nepořádkem kolem, někdy po večerech v klidu, ale hlavně že mě to baví a že ho péct chci, žádné musím. Taky nestíhám, to musím přiznat, a chystám ho po chvilkách, proto jsem si letos vybrala hlavně takové, které je rychlé a jednoduché na přípravu a přitom skvěle chutná a hezky vypadá. Snad se bude hodit i vám.

V míse smícháme mouku cukr, kakao a sůl, přidáme máslo nakrájené n plátky a prsty (nebo v robotu se sekacími noži či drátěnou metlou) promneme na hrubou drobenku. Přidáme rozšlehaný žloutek a vypracujeme hutné nelepivé těsto (podle potřeby přilijeme trochu vody nebo přisypeme mouku). Pracujeme rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Hotové těsto zformujeme v kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme minimálně hodinu odležet v lednici (klidně i do druhého dne).

Troubu předehřejeme na 180°C. Na pomoučněném vále těsto vyválíme na plát asi  3 - 5 mm vysoký, vykrajujeme kolečka (nezapomeneme vypíchnout i kolečko uprostřed) a pečeme zhruba 8 - 10 minut, záleží na tloušťce těsta. Necháme krátce zchladnout na plechu a pak přendáme na mřížku. 

Vychladlá kolečka máčíme v rozpuštěné čokoládě a sypeme drcenými malinami (místo malin můžete použít nahrubo posekané oříšky, kandovanou pomerančovou kůru, cukrové zdobení...). Skladujeme v chladu. 

2017-12-21 Dezerty

Poznámka

Cukroví sice ráda peču, ale nechci, aby nám po Vánocích zbyly plné krabice, takže obvykle z jedné dávky těsta udělám dva druhy, jinak plněné či zdobené. V receptu ale vždy uvádím suroviny na celou dávku.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostvánoce
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI