Čokoládovo-cuketový koláč s mascarpone a karamelem zpět

Ingredience:
hladká mouka350 gtřtinový cukr200 gkypřící prášek1 sáček
kakao40 gperníkové koření2 lžičkysůl1/2 lžičky
rostlinný olej180 mlmléko200 mlvejce3 ks
vanilkový extrakt1 lžičkaoloupoaná cuketa bez semínek, nastrouhaná nahrubo800 g
Krém:
mascarpone250 gsmetana ke šlehání250 mlvanilkový extrakt1 lžička
cukr moučka3 lžíce
Karamel:
cukr krystal140 gvoda50 mlsmetana na šlehání100 ml
vychlazené máslo1 lžíce
Zkaramelizované ořechy:
vlašské ořechy velká hrsttřtinový cukr3 lžíce
hladká mouka 350 g, třtinový cukr 200 g, kypřící prášek 1 sáček, kakao 40 g, perníkové koření 2 lžičky, sůl 1/2 lžičky, rostlinný olej 180 ml, mléko 200 ml, vejce 3 ks, vanilkový extrakt 1 lžička, oloupoaná cuketa bez semínek, nastrouhaná nahrubo 800 g, mascarpone 250 g, smetana ke šlehání 250 ml, vanilkový extrakt 1 lžička, cukr moučka 3 lžíce, cukr krystal 140 g, voda 50 ml, smetana na šlehání 100 ml, vychlazené máslo 1 lžíce, vlašské ořechy velká hrst, třtinový cukr 3 lžíce

Příprava

Pokud vám ještě z léta zbyla nějaká přerostlá cuketa, nastal čas ji zlikvidovat. Do tohoto luxusního koláče jí totiž potřebujete skoro kilo. Může být i méně - tolik jsem zrovna měla já - pokud dáte jen třeba 600 gramů, ničemu tomu vadit nebude, ale rozhodně se tak velkého množství nebojte. Díky cuketě bude korpus nejen hodně hutný a sytý, ale taky super vláčný a zaručuju vám, že cuketu v něm na chuti vůbec nepoznáte. Takže až přede všemi odhalíte, že ten koláč, který do sebe nadšeně cpou, je plný zeleniny a té zeleniny je tam skoro kilo, budete moct na nevěřícný dotaz "Jako fakt? Skoro kilo cukety?", skromně odvětit "Jako fakt."

Korpus

Troubu předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme sypké suroviny, zvlášť krátce prošleháme olej s mlékem, vajíčky a vanilkovým extraktem, přilijeme k suché směsi. Poté vmícháme nastrouhanou cuketu (i s vodou, kterou pustila).

Těsto vlijeme do kulaté rozevírací formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou (nebo vyložené pečícím papírem). Pečeme asi 70 minut, testujeme špejlí.

Karamel 

Do hlubšího rendlíku nasypeme cukr, zalijeme vodou a dáme vařit na mírný plamen. Mícháme, aby se cukr rozpustil. Jakmile voda začne bublat, přestaneme míchat, jen občas kontrolujeme barvu. Voda se bude postupně odpařovat a cukr karamelizovat. Trvá to trochu déle, určitě tak deset minut, takže buďte trpěliví. 

Jakmile karamel začne zlátnout, ohřejeme si v mikrovlnce nebo na sporáku smetanu téměř k bodu varu. Hotový karamel (barvy zlatohnědé, pozor ať neztmavne příliš, zhořknul by) odstavíme ze sporáku a ihned do něj za stálého míchání metličkou vlijeme horkou smetanu. Směs nejdříve hodně vzkypí a bude bublat, opatrnost a chňapky jsou tedy na místě, ale po chvilce míchání budeme mít krásně hladký krém. Dále už nevaříme. Vmícháme 1 lžíci másla a necháme zchladnout.

Krém

Všechny ingredience šleháme do nadýchaného krému, asi 2-4 minuty. 

Zkaramelizované ořechy

V rendlíku rozpustíme cukr, přisypeme ořechy a promícháme, aby se všechny obalily v karamelu. Necháme je vychladnout na tácku vyloženém pečícím papírem. 

Vychladlý korpus potřeme krémem, polijeme karamelem a poklademe ořechy.

2016-08-03 Dezerty

Poznámka

Koláč jsem připravovala do formy o průměru 25 cm.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI