Dýňový cheesecake pro děti od 1 roku

zpět
Dýňový cheesecake pro děti od 1 roku
Těsto:
celozrnná hladká špaldová mouka330 gpřepuštěné (nebo klasické) máslo150 gvejce1 ks
moučkový cukr2 lžícevoda60 mlperníkové koření1 lžička
Náplň (dortová forma o průměru cca 24cm):
dýně (Hokaido)300 gtvaroh2 vaničkymascarpone1 vanička (250g)
moučkový cukr60 gvejce3 kscelá skořice1 ks
celozrnná hladká špaldová mouka 330 g, přepuštěné (nebo klasické) máslo 150 g, vejce 1 ks, moučkový cukr 2 lžíce, voda 60 ml, perníkové koření 1 lžička, dýně (Hokaido) 300 g, tvaroh 2 vaničky, mascarpone 1 vanička (250g), moučkový cukr 60 g, vejce 3 ks, celá skořice 1 ks

Příprava

Že už jste z dýně měli polévku, omáčku, těstoviny a kdo ví co všechno ještě? Tak co třeba trošku toho zpracování na sladko ve formě cheesecaku. Naše oblíbené.

Na těsto smíchejte rozpuštěné máslo s vajíčky, vodou, cukrem a kořením. Postupně zapracujte i špaldovou mouku. Je možné, že v závislosti na savosti jednotlivých druhů mouky může být těsto příliš lepkavé, pak se nebojte ještě trošku mouky přidat. Počítejte ale s tím, že při pobytu v lednici máslo v těstě zpátky trošku ztuhne, těsto se navíc nevyvaluje, ale jen natlapká do formy, tudíž není žádné vysoké pevnosti potřeba, zachovejte tedy jeho vláčnost.

Zatímco těsto odpočívá v lednici, připravte si náplň. Dýni omyjte (Hokaido se loupat nemusí) a pokrájejte na drobné kostky, které uvaříte společně  válečkem skořice do měkka (cca 10 minut). Poté odstavte a nechte vychladnout.

Uvařenou dýni rozmixujte se třemi vejci (nejlépe to jde v koktejlovači) na hladké pyré a přelijte ho do mísy. Vmíchejte mascarpone, oba tvarohy a doslaďte. Řádně prošlehejte metličkou.

Dortovou formu vymažte a vysypte nebo vyložte pečícím papírem a na dno navrstvěte těsto. Jak jsem psala v úvodu, jednoduchou ruční prací ho prostě natlapkejte do formy, s vyvalováním se netrapte. Nezapomeňte na zvýšené okraje (zhruba 3 centimetry), které udrží náplň. Nalijte na těsto a pečte v troubě předehřáté na 170°C ca 30 minut.

Dětská specifika:

  • Obecně jako všechno ostatní klasické pečení řadím do kategorie od 1 roku, neboť si myslím, že dříve není vhodné dítěti mlsání dopřávat.
  • Tento recept navíc obsahuje i vyšší množství bílkovin (tvaroh, mascarpone), které mohou zatěžovat ledviny.
  • Pozor na možnou alergickou reakci na některé druhy koření použitého ve směsi koření perníkového.
2017-10-31 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI