Dýňový cheesecake pro děti od 1 roku zpět

Těsto:
celozrnná hladká špaldová mouka330 gpřepuštěné (nebo klasické) máslo150 gvejce1 ks
moučkový cukr2 lžícevoda60 mlperníkové koření1 lžička
Náplň (dortová forma o průměru cca 24cm):
dýně (Hokaido)300 gtvaroh2 vaničkymascarpone1 vanička (250g)
moučkový cukr60 gvejce3 kscelá skořice1 ks
celozrnná hladká špaldová mouka 330 g, přepuštěné (nebo klasické) máslo 150 g, vejce 1 ks, moučkový cukr 2 lžíce, voda 60 ml, perníkové koření 1 lžička, dýně (Hokaido) 300 g, tvaroh 2 vaničky, mascarpone 1 vanička (250g), moučkový cukr 60 g, vejce 3 ks, celá skořice 1 ks

Příprava

Že už jste z dýně měli polévku, omáčku, těstoviny a kdo ví co všechno ještě? Tak co třeba trošku toho zpracování na sladko ve formě cheesecaku. Naše oblíbené.

Na těsto smíchejte rozpuštěné máslo s vajíčky, vodou, cukrem a kořením. Postupně zapracujte i špaldovou mouku. Je možné, že v závislosti na savosti jednotlivých druhů mouky může být těsto příliš lepkavé, pak se nebojte ještě trošku mouky přidat. Počítejte ale s tím, že při pobytu v lednici máslo v těstě zpátky trošku ztuhne, těsto se navíc nevyvaluje, ale jen natlapká do formy, tudíž není žádné vysoké pevnosti potřeba, zachovejte tedy jeho vláčnost.

Zatímco těsto odpočívá v lednici, připravte si náplň. Dýni omyjte (Hokaido se loupat nemusí) a pokrájejte na drobné kostky, které uvaříte společně  válečkem skořice do měkka (cca 10 minut). Poté odstavte a nechte vychladnout.

Uvařenou dýni rozmixujte se třemi vejci (nejlépe to jde v koktejlovači) na hladké pyré a přelijte ho do mísy. Vmíchejte mascarpone, oba tvarohy a doslaďte. Řádně prošlehejte metličkou.

Dortovou formu vymažte a vysypte nebo vyložte pečícím papírem a na dno navrstvěte těsto. Jak jsem psala v úvodu, jednoduchou ruční prací ho prostě natlapkejte do formy, s vyvalováním se netrapte. Nezapomeňte na zvýšené okraje (zhruba 3 centimetry), které udrží náplň. Nalijte na těsto a pečte v troubě předehřáté na 170°C ca 30 minut.

Dětská specifika:

  • Obecně jako všechno ostatní klasické pečení řadím do kategorie od 1 roku, neboť si myslím, že dříve není vhodné dítěti mlsání dopřávat.
  • Tento recept navíc obsahuje i vyšší množství bílkovin (tvaroh, mascarpone), které mohou zatěžovat ledviny.
  • Pozor na možnou alergickou reakci na některé druhy koření použitého ve směsi koření perníkového.
2017-10-31 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI