Dýňový chlebíček zpět

Ingredience:
dýňové pyré250 ghladká špaldová celozrnná mouka300 gvejce (domácí)4 ks
kokosový cukr50 golej (kokosový)70 mlmléko (ovesné)100 ml
dýňová semínka40 glískové ořechy40 gmletá kurkuma1 lžička
mletá skořice2 lžičkysůl špetkamed1 vrchovatá lžíce
prášek do pečiva bez fosfátů20 g
dýňové pyré 250 g, hladká špaldová celozrnná mouka 300 g, vejce (domácí) 4 ks, kokosový cukr 50 g, olej (kokosový) 70 ml, mléko (ovesné) 100 ml, dýňová semínka 40 g, lískové ořechy 40 g, mletá kurkuma 1 lžička, mletá skořice 2 lžičky, sůl špetka, med 1 vrchovatá lžíce, prášek do pečiva bez fosfátů 20 g

Příprava

A už jsem vám říkala, že miluji dýni? Pokud už mě nějakou dobu sledujete, určitě jste si všimli, že s příchodem podzimu bych ji mohla jíst ke snídani, obědu i večeři. Zvlášť v tomto období na ni nedám dopustit hned z několika důvodů. Hlavním důvodem je samozřejmě její skvělá, lehce nasládlá chuť, která mi připomíná batáty... jen, co si budeme povídat, vyjde mnohem levněji. Snažím se také nakupovat na farmářských trzích a co nejvíce využívat sezónní suroviny. Nejenom, že jsou v daném období vždy za skvělou cenu, ale naše tělo mnohem lépe využije všechny vitamíny a cenné látky ze zeleniny a ovoce v jejich přirozené sezóně a lokalitě, samozřejmě.

Dalším z důvodů, který mě na dýních nepřestane fascinovat, je jejich neutrální využití v kuchyni. Ke snídani z ní připravíte skvělé lívance s medem a tvarohem, k obědu ji upečete s bylinkami a večer povečeříte skvělou polévku. A aby bylo naše denní menu kompletní, nemusíme zapomínat na dezert! Nejlépe vonící podzimem, skořicí, medem a oříšky. A přesně takový je dýňový chlebíček. Těsto je z celozrnné špaldové mouky, přesto je krásně nadýchané. Slazený je pouze troškou medu a kokosového cukru (klidně dejte o maličko víc), jinak v něm dominuje sladkost dýně a skořice. Kokosový cukr je zdravější alternativou k běžnému bílému cukru, oproti kterému má mnohem nižší glykemický index, kolem 35. Já si ho ale zamilovala hlavně kvůli jeho úžasně karamelové chuti. Pokud jste ho při pečení ještě nezkoušeli použít, určitě doporučuji zařadit mezi jiná sladidla a sirupy.

Nejlíp chutná chlebíček s hrnkem teplého kakaa nebo namazaný silnou vrstvou arašídového másla, a to vše pod huňatou dekou s oblíbenou knížkou v ruce.

Dýňové pyré získáme rozmixováním dýně, kterou jsme předem upekli nebo uvařili. 

Nejprve si v jedné míse smícháme tekuté ingredience. Vejce vyšleháme s kokosovým cukrem, poté přidáme olej, med, dýňové pyré a mléko a důkladně promícháme. Do této tekuté směsi zlehka vmícháme suché ingredience, tzn. mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořicí, kurkumou a špetkou soli. Těsto by mělo být o něco hustší než například na bábovku, záleží na velikosti vajec, které použijete. Pokud by těsto bylo příliš řídké, přidejte ještě trošku mouky, pokud by se vám naopak zdálo příliš husté, přilijte trošku mléka. Na závěr do  hladkého těsta přidáme dýňová semínka a hrubě posekané lískové ořechy a už jen lehce promícháme.

Formu na chlebíček vmažeme olejem a vysypeme kokosem. Vlijeme do ní těsto, urovnáme ho a vršek bohatě posypeme dýňovými semínky. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 35 - 40 minut.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2017-10-17 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostpodzim
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI