Fazolovo-arašídový koláč zpět

Ingredience:
uvařené bílé fazole300 garašídové máslo4 vrchovaté lžícekokosový olej20 g
javorový sirup3 lžícesůl špetkamletá skořice1/2 lžičky
mletý zázvor1/2 lžičkymuškátový oříšek špetka
uvařené bílé fazole 300 g, arašídové máslo 4 vrchovaté lžíce, kokosový olej 20 g, javorový sirup 3 lžíce, sůl špetka, mletá skořice 1/2 lžičky, mletý zázvor 1/2 lžičky, muškátový oříšek špetka

Příprava

Nemáte doma po ruce žádnou mouku a i tak byste si dali nějaký rychlý koláč, třeba na snídani či svačinu? A chcete, aby obsahoval spoustu vlákniny a k tomu také spoustu bílkovin? A do toho vás trápí alergie na mléčné či vejce? Žádný problém.

Potřebujete bílé fazole, ořechové máslo a spoustu dobrého koření a máte rychlý koláč, který není jen koláčem, ale hlavně nutričně bohatou stravou. Arašídy jsou spornou záležitostí u většiny výživových poradců (ať už kvůli tomu, že je to luštěnina, nebo kvůli tomu, že je tam častá kontaminace), ale není nejmenší problém nahradit třeba kešu či mandlovým máslem. Koření zde dodá nejen skvělou chuť, ale je dobré si uvědomit, že právě koření má spoustu látek s protizánětlivými účinky, které se nám teď přes zimu extra hodí. Samozřejmě alergii můžete mít na cokoliv, a pokud vám některé koření vadí, nemusí to souviset s histaminem, ale prostě jen osobní tolerancí a zkříženými reakcemi. Každopádně důraz by i v tomto případě měl být kladen na kvalitu, tedy volit čerstvé, kvalitní nekontaminované koření, ideálně z ověřených zdrojů (tedy třeba od kořenářů, kteří si melou koření sami a jsou tedy schopni se zaručit za kvalitu vstupního materiálu).

Koláč je spíše hutnější a na druhý den se vám bude možná trochu drolit, proto doporučuji podávat na vidličku. Záleží také na tom, zda jej moc nepřepečete, tedy nevysušíte. Z mojí zkušenosti se trouby strašně moc liší, proto dobře hlídejte. Doporučuji podávat s čerstvým ovocem a třeba oříšky. Jinak snad vždy se najde někdo, kdo se pozastavuje nad luštěninami. Takže opakování matka moudrosti – když fazole dobře povaříte, zůstanou biogenní aminy ve vodě a samotná hmota, tedy fazole, po omytí už žádný histamin neobsahují, a můžete je tak výhodně využít pro další vaření.

Troubu předehřejeme na 170°C a nachystáme si menší pekáček nebo plech (21 x 21 cm). Uvařené fazole rozmixujeme dohladka s arašídovým máslem, kokosovým olejem a javorovým sirupem. Nakonec vmixujeme koření a špetku soli. Směs můžeme ochutnat a případně dochutit nebo dosladit. Pečeme cca 30 minut. Necháme vychladnout. Dobrou chuť.

2018-01-08 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI