Jablečný koláč se skořicí zpět

Korpus:
vejce4 ksovesné vločky bez lepku170 gjablečné pyré186 g
kokosový cukr2 lžícevoda50 mlskořice1 lžička
Krém:
švestkový Šmakoun (lze i přírodní)100 gloupané mandle90 gkokosový sirup dle chuti
mandlové mléko100 - 120 mlkokosový olej1 lžíce
Zdobení:
jablka3 - 4 ksskořice dle potřebytuk na vytření formy
namleté vločky na vysypání formy
vejce 4 ks, ovesné vločky bez lepku 170 g, jablečné pyré 186 g, kokosový cukr 2 lžíce, voda 50 ml, skořice 1 lžička, švestkový Šmakoun (lze i přírodní) 100 g, loupané mandle 90 g, kokosový sirup dle chuti, mandlové mléko 100 - 120 ml, kokosový olej 1 lžíce, jablka 3 - 4 ks, skořice dle potřeby, tuk na vytření formy, namleté vločky na vysypání formy

Příprava

Potřebovala jsem něco rychlého ke kávě a nechtělo se mi dělat se složitým dortem. Rychlý snadný koláč, který můžeme připravit s použitím ovesných vloček, špaldovou moukou, směsí rýžové polohrubé mouky a pohankové mouky hladké. Pokud budeme měnit vločky za mouky, ohlídáme si konzistenci těsta, (buď přidáme vodu či mouku) počítáme s tím, že se budou přidávat vyšlehané bílky. Stejně tak můžeme měnit krém, kterým budeme plnit. Já připravila krém z mandlí, švestkového Šmakouna se skořicí a rostlinným mlékem, který se zde skvěle hodí. Pokud si chceme vychutnat čistou chuť jablek, zvolíme místo švestkového přírodního Šmakouna. Pokud nejsme omezeni mléčnými výrobky, můžeme připravit s tvarohem, případně z překapaného bílého jogurtu. Rovněž můžeme naplnit mandlovým tvarohem, který naleznete ZDE. Lze připravit krém pouze z rozmixovaných kešu ořechů či mandlí, které rozmixujeme s mandlovým mlékem, osladíme sirupem či sladidlem dle chuti. Pokud by se nám příliš krém naředil, přidáme kokosový olej. Prostě koláč neomezených chutí.

A nyní ke koláči tak, jak jsem jej připravila já.

Snadno a rychle. Žloutky oddělíme od bílků, bílky vyšleháme v tuhý sníh a dáme stranou. Žloutky vyšleháme s jablečným pyré, které připravíme z najemno nastrouhaných jablek. Přidáme dvě lžíce kokosového cukru, skořici, na prach namleté ovesné vločky, naředíme vodou a nakonec vmícháme ušlehané bílky. Jablečné pyré nemusíme použít, lze nahradit sladidlem, jen bude zapotřebí konzistenci těst doředit vodou.

Připravené těsto nalijeme do tukem vytřené formy a vysypané namletými ovesnými vločkami. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 180°C přibližně 15 - 20 minut. Vyzkoušíme špejlí.

Mezitím si připravíme náplň, kterou budeme plnit. Šmakouna nastrouháme najemno, rozmixujeme společně s namletými mandlemi a rostlinným mlékem (já použila mandlové). Přiléváme dle konzistence, aby se krém příliš nenaředil. Dosladíme dle chuti. Pokud použijeme sirup, počítáme s tím, že se krém naředí. Mlékem ředíme tedy až nakonec. Krém vložíme do lednice vychladit. Upečený korpus necháme vychladnout, jablka omyjeme, rozkrájíme na poloviny, vykrojíme jádřince, nakrájíme na plátky, vložíme na plech s pečícím papírem a posypeme skořicí. Pokud chceme sladší, posypeme namletým kokosovým cukrem, ale já již sladidlo nepřidávala. Jablka krátce rozpečeme.

Vychladlý korpus rozřízneme, naplníme připraveným krémem, přiklopíme a navrch opatrně přesuneme rozpečená jablka.

Mám rovněž vyzkoušeno, že tento korpus zvládne rozpečení jablek i s korpusem, kdy 10 minut před koncem pečení korpusu, otevřeme troubu a klademe jablka smíchané se skořicí přímo na korpus a společně rozpečeme. Jablka jsou pak mírně křupavá. Po vychladnutí pak již jen koláč rozřízneme a naplníme připraveným krémem a dáme koláč vychladit do lednice.

Přeji dobrou chuť.

2017-02-23 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI