Jáhelník s ovocem zpět

Ingredience:
jáhly v suchém stavu300 gvoda200 mlmléko250 ml
vejce3 ksmed3 lžícevelké blumy (nebo jakékoliv jiné ovoce)3 ks
rozinky hrstskořice1 lžícenasekané oříšky hrst
sůl špetkamáslo na vymazání formy
jáhly v suchém stavu 300 g, voda 200 ml, mléko 250 ml, vejce 3 ks, med 3 lžíce, velké blumy (nebo jakékoliv jiné ovoce) 3 ks, rozinky hrst, skořice 1 lžíce, nasekané oříšky hrst, sůl špetka, máslo na vymazání formy

Příprava

Už dlouho mám doma jáhly, ze kterých jsem se chystala upéct jahelník. Je to takový typicky podzimní recept s vůní skořice a medu. Do jahelníku můžete dát v podstatě jakékoliv ovoce, které máte rádi. Já jsem zvolila blumy z farmářských trhů. Ráda peču z netradičních surovin (to už jste si u mě na blogu mohli všimnout) a proto dnešní recept nebude výjimkou. Moučník bez mouky, to je přesně to, co miluji. Jahelník si nejlépe vychutnáte ještě teplý se lžičkou zakysané smetany a horkým kakaem.

Jáhly spařte 2x vroucí vodou. Vsypte je do hrnce, přidejte mléko, vodu, špetku soli a přiveďte k varu. Jáhly vařte cca 10 minut doměkka a nakonec je nechte 5 minut dojít pod pokličkou. Uvařené jáhly nechte chvilku vychladnout a poté k nim přidejte 3 žloutky, 3 lžíce medu, rozinky, skořici a oříšky. Ze tří bílků ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte ho opatrně do těsta. Směs rozprostřete do máslem vymazané pečící formy. Vršek jahelníku poklaďte nakrájeným ovocem a pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 25-30 minut. Před podáváním ozdobte jahelník lžičkou zakysané smetany a posypte skořicí. 
2015-10-09 Dezerty

Poznámka

Pro pečení jsem použila obdélníkovou formu 23x33x5 cm.

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostpodzim
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI