Jáhlový dezert s mákem a ovocným rozvarem zpět

Ingredience:
České Ghíčko1 lžičkajáhly60 grýžovo-kokosové mléko Provamelcca 100 ml
javorový sirup dle chutijablka, švestky dle chutimletý mák dle chuti
České Ghíčko 1 lžička, jáhly 60 g, rýžovo-kokosové mléko Provamel cca 100 ml, javorový sirup dle chuti, jablka, švestky dle chuti, mletý mák dle chuti

Příprava

Dezerty z jáhel patří mezi naše nejoblíbenější, ať už dezerty či kaše, poslouží jako skvělá snídaně či svačinka. Jáhly jsou velmi univerzální a dají se kombinovat jak s ovocem, ořechy, čokoládou, semínky či kakaovým práškem nebo našim oblíbeným přírodním Šmakounem, který navíc dodá zdroj kvalitních bílkovin. Já jsem tentokrát potřebovala zužitkovat zbytek uvařených jáhel od oběda, a tak uvádím 60 g jáhel v sypkém stavu. Toto je množství přibližně na 3 - 4 poháry, záleží, kolik si dopřejeme jáhel a kolik ovoce, stejně tak množství mléka, které je individuální dle požadované finální konzistence. 

Nedílnou součástí našeho jídelníčku jsou zdravé tuky, já zde sázím na Ghí, které je nejen velmi prospěšné našemu zdraví, ale rovněž se do kaší svoji úžasnou chutí velmi hodí. Do kaší a dezertů jej používám velmi často a nejen klasické Ghí, ale ještě lépe koko Ghí od Českého Ghíčka, je prostě famózní a nejen do kaší, ale i při přípravě lívanců.

Jáhly propláchneme, ideálně namočíme den předem, a následně uvaříme ve vodě či rostlinném mléce (já je vařila ve vodě). Po uvaření jsem jáhly krátce přiklopila, aby nasály zbylou vodu. Po přibližně 5 - 10 minutách přilijeme rostlinné mléko a vyšleháme tyčovým mixérem. Mléko přidáváme postupně dle požadované konzistence, aby nedošlo k přílišnému naředění.

Rýžovo-kokosové mléko je sladké, a tak nechám na zvážení každého, zda si přisladí či nikoli. Stejně tak můžeme jáhly vařit společně s datlemi a sladidlo již přidávat nemusíme, já jsem tentokrát přisladila javorovým sirupem. 

Do vzniklé směsi jáhel a rostlinného mléka přidáme mletý mák, lžičku Ghí na zjemnění, zamícháme a dáme stranou. Připravíme si rozvar z ovoce, já zvolila jablka a švestky (2 - 3 jablka a 3 - 4 hrsti odpeckovaných švestek).

Následně si vezmeme poháry, na dno poháru dáme světlou část a na ni nalijeme ovocný rozvar a dozdobíme zbytkem světlé směsi jáhel a rýžovo-kokosového mléka.

Dáme vychladit do lednice.

Přeji dobrou chuť.

2018-01-30 Dezerty

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravyvaření
Příležitostnávštěva
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI