Jáhlový koláč s meruňkami a kokosovou drobenkou zpět

Ingredience:
jáhly280 govesné mléko na uvaření jáhel (voda)550 mlstrouhaný kokos80 g
rýžový sirup50 gKnkosový cukr30 gmléko do těsta200 ml
psylium (15 lžic vody)3 lžícekypřící prášek bez fosfátů1 lžičkameruňky10 ks
Kokosová drobenka:
kokosové plátky2 hrstivlašské ořechy2 hrstikokosový cukr2 lžíce
kokosový olej2 lžíce
jáhly 280 g, ovesné mléko na uvaření jáhel (voda) 550 ml, strouhaný kokos 80 g, rýžový sirup 50 g, Knkosový cukr 30 g, mléko do těsta 200 ml, psylium (15 lžic vody) 3 lžíce, kypřící prášek bez fosfátů 1 lžička, meruňky 10 ks, kokosové plátky 2 hrsti, vlašské ořechy 2 hrsti, kokosový cukr 2 lžíce, kokosový olej 2 lžíce

Příprava

Jak víte, miluju sladké a nedokážu si bez něj život představit. Bílý rafinovaný cukr a klasickou pšeničnou mouku už jsem ale dávno z jídelníčku vyřadila a doma se mi vůbec nevyskytuje. Když peču koláč, snažím se hledat bezlepkové alternativy, které jsou pro naše těla mnohem snáze stravitelné a zdravější (lepek ale určitě neodsuzuji a třeba žitný kváskový chléb miluju).

Na trhu je dnes tak obrovské množství zdravých alternativ k bílé mouce. Já nejraději používám jáhlovou, pohankovou nebo ovesnou mouku. Oves je přirozeně bezlepková potravina, je ale většinou zpracovávána v provozech pro zpracování dalších obilovin s lepkem a může tak docházet ke kontaminaci. Pokud ale netrpíte těžkou celiakií, vločky  si s klidným svědomím dejte.

Nedávno se mi ale stalo, že jsem doma neměla ani jednu mouku, ale zároveň jsem měla chuť na nějaký šťavnatý koláč s ovocem. Z trhu jsem si totiž přinesla úžasně voňavé meruňky. Výsledkem je dnešní jáhlový koláček, který je úžasně šťavnatý a vláčný. Co ho ale dělá dokonalým, je kokosová drobenka, která je, můj bože, dokonalá! Tak už jste ho zkusili??

Jáhly několikrát spaříme vroucí vodou, abychom je zbavili hořkosti, a necháme pomalu vařit v mléce pod pokličkou (mléko můžete nahradit vodou, ale počítejte s tím, že těsto pak bude méně sladké). Když se mléko/voda vyvaří a jáhly změknou, necháme je pod pokličkou ještě cca 10 minut dojít.

Mezitím co jáhly chladnou, připravíme si kokosovou posypku na koláč. V míse smícháme kokosové plátky a nahrubo posekané ořechy s kokosovým cukrem a olejem.

Nasypeme do misky psylium a zalijeme ho vodou. Jáhly přesypeme do mísy, přidáme kokosový cukr, rýžový sirup, strouhaný kokos a prášek do pečiva. Nakonec přilijeme mléko a vše důkladně promícháme. Nejlépe těsto zpracujeme rukama. Hotové těsto rozprostřeme do formy vymazané kokosovým olej a vysypané kokosem. Na povrch těsta rozprostřeme půlky meruněk a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Takto pečeme 20 minut. Potom koláč vyndáme, posypeme drobenkou a pečeme dalších 20 minut.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2017-07-20 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI