Jahodová galetka s rebarborou a mátovým cukrem zpět

Těsto:
hladká mouka170 gmoučkový cukr25 gmáslo dobře vychlazené105 g
sůl špetkaledová voda55 ml
Náplň:
čerstvé jahody300 grebarbora200 gtřtinový cukr70 g
vanilkový extrakt pár kapekkukuřičný škrob2 lžíce
Na posypání:
třtinový cukr4 lžičky
Na potření:
žloutek1 kssmetana ke šlehání2 lžíce
Mátový cukr:
cukr krystal100 gmátové lístky hrst
hladká mouka 170 g, moučkový cukr 25 g, máslo dobře vychlazené 105 g, sůl špetka, ledová voda 55 ml, čerstvé jahody 300 g, rebarbora 200 g, třtinový cukr 70 g, vanilkový extrakt pár kapek, kukuřičný škrob 2 lžíce, třtinový cukr 4 lžičky, žloutek 1 ks, smetana ke šlehání 2 lžíce, cukr krystal 100 g, mátové lístky hrst

Příprava

Pokud nemáte při ruce jahody nebo rebarboru, galetka se dá upéct naprosto se vším. Můžete použít třeba borůvky, maliny, povidla, jablka nebo třeba meruňky. Moje nejoblíbenější kombinace jsou ale sladké jahody a kyselá rebarbora. No a mátový cukr tomu všemu dodá šmrnc.

1) V míse si promícháme mouku, moučkový cukr se špetkou soli. Poté přidáme na kostky nakrájené vychlazené máslo a promícháme tak, aby se máslo do mouky úplně rozdrobilo. Snažíme se ale pracovat co nejrychleji, aby se těsto nezahřálo. Přidáme vodu a opatrně těsto zpracujeme. Opět co nejrychleji. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme minimálně hodinu zchladnout v lednici.

2) Mezitím si připravíme náplň. Rebarboru oloupeme, nakrájíme na tenké plátky (zhruba 3 mm) a dáme do mísy. Jahody nakrájíme také na menší kousky a vhodíme k rebarboře. Přidáme cukr, vanilkový extrakt a kukuřičný škrob. Vše dobře promícháme a necháme 10 minut odležet. Po této době z mísy slijeme zhruba polovinu tekutiny. Jinak by nám pak z galetky vše vyteklo.

3) Když máme těsto dostatečně vychlazené, rozdělíme si ho na 4 díly.  Každý díl si rozválíme na tenké kolečko o průměru cca 20 cm. Kolečko naplníme čtvrtinou náplně zhruba 3 cm od okrajů. Okraje postupně přehýbáme, aby náplň nevytekla.

4) Okraje galetky potřeme rozšlehaným vejcem smíchaným se smetanou a posypeme lžičkou třtinového cukru. Moc hezky vypadá, když posypete i okraje galetky, protože cukr krásně zkaramelizuje i na těstě.

5) Galetky pečeme na 180 stupňů 30-35 minut.

6) Než se nám galetky upečou, připravíme si mátový cukr. Je to velmi jednoduché. Do blenderu si vhodíme mátové lístky a cukr krystal a vše necháme důkladně promixovat. Nesmíme tam mít hrudky.

7) Upečené galetky servírujeme posypané mátovým cukrem.

2016-06-30 Dezerty

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI