Jitušky kutnohorské koláčky zpět

Ingredience:
hladká mouka250 gsůl1 velká špetkažloutek2 ks
změklé sádlo125 gvlažné mléko4 lžícedroždí (použila jsem 1/2 kostičky)25 g
cukr1/2 lžíce
Maková náplň:
mletý mák200 gmléko100 mlcukr moučka150 g
povidla1 lžícerum (svařit v mléce) dle chuti
Tvarohová náplň:
tvaroh250 gvanilkový cukr dle chutipudingový prášek dle potřeby
žloutek1 ks
Jablečná náplň:
nastrouhaná jablka750 gskořicový cukr dle chuticukr krupice dle chuti
pudingový prášek dle potřeby
Povidlová náplň:
povidla440 grum dle chuti
Drobenka:
hrubá mouka200 gcukr krupice200 gmáslo100 g
hladká mouka 250 g, sůl 1 velká špetka, žloutek 2 ks, změklé sádlo 125 g, vlažné mléko 4 lžíce, droždí (použila jsem 1/2 kostičky) 25 g, cukr 1/2 lžíce, mletý mák 200 g, mléko 100 ml, cukr moučka 150 g, povidla 1 lžíce, rum (svařit v mléce) dle chuti, tvaroh 250 g, vanilkový cukr dle chuti, pudingový prášek dle potřeby, žloutek 1 ks, nastrouhaná jablka 750 g, skořicový cukr dle chuti, cukr krupice dle chuti, pudingový prášek dle potřeby, povidla 440 g, rum dle chuti, hrubá mouka 200 g, cukr krupice 200 g, máslo 100 g

Příprava

Dnes jsou u nás koláčky podlé mé úžasné kamarádky a skvělé kuchařky, pekařky Jitušky Mátlové. Nedávno vkládala fotečku jejích koláčků a my jsme na ně s maminkou dostaly chuť.  Náplně jsme zvolily pro mého manžela a děti s tvarohem, pro mě s maminkou s povidly. Koláčky ale můžete naplnit i jablečnou, nebo makovou naplní, záleží jen na vás, co máte rádi. Tyto koláčky jsou opravdu velmi jemné, křehké a úplně se rozplývají na jazyku! 

Nejprve si připravíme kvásek. Do vlahého mléka přidáme půl lžíce cukru, nadrobíme droždí a necháme vzejít kvásek, tak aby se nám vytvořila béžová „peřina“ na mléce. Na vál si nesypeme mouku, špetku soli, přidáme máslo, sádlo (tuky nerozpouštíme) a přidáme kvásek. Vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici odpočinout, alespoň 20 minut. 
Z těsta si vytvoříme kuličky cca o průměru 1,5 cm, které pokládáme na připravený plech vyložený pečícím papírem. Těžítko, nebo skleničku „namočíme“ do hladké mouky a uděláme do kuličky důlek. Okraje koleček potřeme žloutkem, důlek naplníme náplní, ozdobíme a posypeme drobenkou. Pečeme při 180°C do zlatova. Koláčky necháme vychladit a posypeme moučkovým cukrem. Tyto koláčky jsou velmi jemné a křehké, prostě se rozplývají na jazyku. Z této dávky připravíme 60 ks koláčků o průměru 3 cm (3 plechy po 20 ks).

2016-05-16 Dezerty

Autor:

Počet porcí
40
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI