Kokosovo-mandlové sušenky s červenou řepou a kakaovým máslem zpět

Ingredience:
kakaové máslo Troubelice60 gČeské Ghíčko Bio25 gstrouhaný kokos55 g
loupané mandle46 gkokosový cukr60 gkakaový prášek Troubelice či karob40 g
kypřící prášek bez fosfátů2,5 lžičkyčervená řepa50 gšpaldová mouka T 63050 g
tapioka škrob Adveni2 lžíce
kakaové máslo Troubelice 60 g, České Ghíčko Bio 25 g, strouhaný kokos 55 g, loupané mandle 46 g, kokosový cukr 60 g, kakaový prášek Troubelice či karob 40 g, kypřící prášek bez fosfátů 2,5 lžičky, červená řepa 50 g, špaldová mouka T 630 50 g, tapioka škrob Adveni 2 lžíce

Příprava

Vycházela jsem z tohoto bezlepkového receptu na koka sušenky ZDE, problém je v použití jiného tuku u bezlepkové varianty při úpravě receptu s řepou. Pokud vynecháte kakaové máslo a dáte jen alsan obávám se vysušení těsta, bezlepková těsta je dobré péct se záparou, dát na dno trouby pekáček nebo malý hrnec s vodou a tím pádem dát rovněž více tuku než ghí a například jablko či více řepy. Velmi se mi osvědčilo u bezlepkových těst ghí či koko ghí, kdy není těsto vysušené ve srovnání s alsanem bio neskutečné.

Původně jsem chtěla otestovat nová vykrajovátka na sušenky, ale kombinace kokosu a vykrajovátka, to prostě nebyla pro tento účel dobrá volba, čekala jsem to, ale zkusit jsem to chtěla, po 15 vykrojení, kdy se mi povedly asi 3 sušenky, jsem to vzdala a nemínila dále ztrácet čas. Právě kvůli možnosti vykrojení jsem přidala do těsta trošku špaldové mouky, jinak by nebyla ani třeba, těsto se pojilo velmi hezky, ale bezlepkovou verzi si ještě vyzkouším, případně přidám pouze namleté ovesné vločky či právě zmíněnou pohankovou mouku. Nicméně sušenky, které tak vznikly jsou naprosto luxusní, s kakaovým máslem je prostě radost pracovat, ta vůně která se line po bytě je úžasná. Červenou řepu neodhalí nikdo, klidně by ji mohlo být v těstě víc. Rozhodně ještě budeme tyto sušenky testovat, staly se v oblíbenosti číslem jedna.

Jejich příprava je velmi snadná, Ve vodní lázni si rozehřejeme kakaové máslo, mezitím se pustíme do přípravy těsta. Červenou řepu jsem měla upečenou předem, pouze ji omyji, zabalím do alobalu, dám na plech a peču, co trouba dovolí, přibližně hodinu. Po hodině pečení otevřu jednu řepu a píchnu, zda již je měkká, pokud ano vyndávám, pokud ne ještě chvíli peču. Po upečení necháme vychladnout.

Vezmeme sekáček, já využívám sekáček od Brauna, dám do něj mandle, kokos, kokosový cukr a vše společně pomelu, pokud sekáček nemáte, nevadí, kupte si mandle mleté a vše jen nasypete do mísy, i když pomlít kokosový cukr není na škodu. Vše nasypeme do mísy, přidáme kakaový prášek, najemno nastrouhanou červenou řepu, kterou můžeme ještě před přidáním rozmixovat tyčovým mixérem. Přidáme povolené Ghí, tapioka škrob, kypřící prášek, rozpuštěné kakaové máslo, vše společně propracujeme a dle pojivosti můžeme přidat trošku mouky.

Připravené těsto, necháme na kuchyňské lince chvíli stát, dáme do mikrotenového sáčku nebo do potravinářské fólie, nedáváme do lednice, kakaové máslo by ztuhlo na beton. Bylo by třeba dát těsto do trouby na chvíli povolit.

Odležené těsto, postačí 1 hodina, vyjmeme z fólie, připravíme si plech s pečícím papírem a vytvarujeme požadované tvary, já si udělala kuličky, které jsem vidličkou rozmáčkla již na plechu s pečícím papírem a přejela po nich hroty vidličky, a tak vzniklo zdobení na sušenkách. Připravené sušenky vložíme do předem rozehřáté trouby na 180°C, pečeme na horkovzduch 5-7 minut, hlídáme, ať je nespálíme. Snažíme se je nejíst ještě teplé, aby nás nebolelo bříško.

Přeji příjemné mlsání.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2017-08-04 Dezerty

Poznámka

České Ghíčko jsem přidala kvůli trvanlivosti sušenek. Je známo, že použitím Ghí se prodlužuje trvanlivost a mám již několikrát vyzkoušeno, tapioka škrob dokáže nahradit vejce a má rovněž kypřící schopnosti. Pokud máte z použití Ghí obavu či máte problém i se stopami bkm a laktózy, můžete použít kombinaci alsanu bio.

Autor:

Počet porcí
30
 porcí
Typ jídladěti
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
děti
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI