Kynutý jablečný koláč a závin se skořicí, mandlemi, kokosem a drobenkou zpět

Korpus:
rýžová polohrubá mouka350 gpohanková mouka150 gtapioka škrob Adveni60 g
vanilková hraška65 gčerstvé droždí20 gmandlové mléko Provamel420 ml
Alsan Bio (máslo či tuk)60 gtřtinový cukr50 gkůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu dle chuti
sůl špetkapohanková mouka na podsypání těstaAlsan Bio na pomazání
Náplň:
jablka5 - 6 ksskořice dle chutistrouhaný kokos2 - 3 hrsti
nesířené rozinky2 hrstimleté mandle2 - 3 hrstiBioláda Zahrada - výběrový džem na potření korpusu
Drobenka:
Alsan Bio dle potřebypohanková mouka dle potřebytřtinový cukr dle potřeby
Na ozdobení:
rozinky dle potřebymandle dle potřeby
rýžová polohrubá mouka 350 g, pohanková mouka 150 g, tapioka škrob Adveni 60 g, vanilková hraška 65 g, čerstvé droždí 20 g, mandlové mléko Provamel 420 ml, Alsan Bio (máslo či tuk) 60 g, třtinový cukr 50 g, kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu dle chuti, sůl špetka, pohanková mouka na podsypání těsta, Alsan Bio na pomazání, jablka 5 - 6 ks, skořice dle chuti, strouhaný kokos 2 - 3 hrsti, nesířené rozinky 2 hrsti, mleté mandle 2 - 3 hrsti, Bioláda Zahrada - výběrový džem na potření korpusu, Alsan Bio dle potřeby, pohanková mouka dle potřeby, třtinový cukr dle potřeby, rozinky dle potřeby, mandle dle potřeby

Příprava

Už delší dobu jsem se chystala na jablečný závin a jelikož si ráda hraju s bezlepkovým těstem, chtěla jsem si jej vyzkoušet. Když jsem měla těsto připravené, vzpomněla jsem si na úplně novou formu na koláč z Lidlu, a tak jsem ji musela hned vyzkoušet, těsta bylo dostatek a vznikl i plánovaný závin. A musím říct, že se mi ty moje pokusy docela daří. Koláč neměl chybu a byl náležitě oceněn nejmenším strávníčkem jako mňam. Tatínek si liboval rovněž u závinu, jen příště mu tam mám přidat víc jablek. No dobrá tatínku já se příště polepším.

Nejprve si připravíme těsto. Na pracovní plochu, ideálně na nepřilnavou podložku nasypeme odváženou rýžovou polohrubou a pohankovou mouku, tapioka škrob, díky kterému se nám bude s těstem lépe pracovat. V rendlíku si ohřejeme mandlové mléko, tak aby bylo vlažné, přidáme do něj nadrolené droždí, vanilkovou hrašku a třtinový cukr, promícháme a necháme přibližně 3 minuty stát.

Mezitím si omyjeme citron, ze kterého si najemno nastrouháme citronovou kůru.

Z mouky a tapioka škrobu vytvoříme důlek, do kterého nalijeme směs rostlinného mléka, vanilkové hrašky, cukru, droždí, přidáme povolený Alsan, nastrouhanou kůru z citronu a vypracujeme si nelepivé těsto, které přendáme do misky, přiklopíme utěrkou a necháme 20-30 minut kynout, záleží na okolní teplotě, těsto nenakyne tolik jako těsto, které obsahuje lepek.

Když nám těsto pěkně kyne, máme čas na přípravu náplně. Oloupeme a nastrouháme jablka, já si je nastrouhala nahrubo, přidáme skořici, pomleté mandle, rozinky a strouhaný kokos, kterého jsem dala přibližně 3 hrsti, aby nedošlo k rozmočení těsta, ale i zároveň k ovonění.

Mandle můžeme použít i i celé, já si je namlela z důvodu, že koláč byl připravován i pro syna a měla jsem obavu, aby je nevdechl.

Po nakynutí těsta si těsto vyklopíme na pomoučněnou podložku, vyválíme si potřebnou velikost těsta na koláč, já potřebovala 27cm + okraj koláče, výšku těsta jsem měla přibližně kolem 0,5cm. O tenčí se nepokoušejte, těsto by se trhalo a hlavně by se korpus při krájení a konzumaci trhal. Když máme vyválený požadovaný tvar a velikost, přendáme těsto do formy na koláč, vmačkáme těsto prsty ke dnu a stranám, potřeme dno koláče výběrovým džemem, já zvolila Bioládu Zahrada a na ni navrstvíme směs jablek, skořice, mandlí, kokosu a rozinek. Jelikož jsem měla dost těsta, hrála jsem si ještě s okrajem a mřížkou na koláč. Vyválela jsem si špagátky z těsta, které jsem dala po obvodu koláče a přes sebe a vytvořila z nich mřížku, kterou jsem před pečením potřela tukem. Pak už jsem jen připravila drobenku z pohankové mouky, cukru a Alsanu a vzniklou drobenkou koláč posypala.

Koláč jsem vložila do rozehřáté trouby a pekla jsem na 180°C přibližně 20 minut do zrůžovění, koláč jsem po upečení ozdobila rozinkami a mandlemi.

Jelikož mi zůstalo poměrně dost těsta, rozhodla jsem se ještě pro závin, samozřejmě můžete těsto využít i na druhý koláč pokud máte dvě formy, já ji sice mám, ale chtěla jsem si z těsta závin zkusit.

Těsto jsem vyválela přes pečící papír, kde jsem si jej ponechala, naplnila stejnou náplní jako u koláče a pomocí pečícího papíru stočila, potřela tukem, přendala na plech i s pečícím papírem a dala péct na 180°C přibližně 15-20 minut.

Těsto je závinu trošku sušší, příště vyzkouším při pečení přikrýt alobalem, ale když jsem jej po vychladnutí dala do potravinové fólie a do lednice, bylo druhý den měkké.

2016-06-02 Dezerty

Poznámka

Z uvedených surovin připravíte koláč o průměru 27 cm a 1 závin 18 cm.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI