Laskonky - kokosky s javorovým sirupem, plněné Ghítelou či lískooříškovým Šmakounem zpět

Ingredience:
bílky6 kssůl špetkajavorový sirup100 g
strouhaný kokos200 g
Poleva:
vysokoprocentní čokoláda dle potřeby
Náplň:
Ghítela dle potřebylískooříškový krém Šmakoun dle potřeby
bílky 6 ks, sůl špetka, javorový sirup 100 g, strouhaný kokos 200 g, vysokoprocentní čokoláda dle potřeby, Ghítela dle potřeby, lískooříškový krém Šmakoun dle potřeby

Příprava

Prostě a jednoduše bylo zapotřebí zužitkovat bílky, které zbyly z přípravy těst, zvažovala jsem moře možnosti, ale pak jsem se rozhodla pro laskonky/kokosky, vlastně jsem nevěděla, ale záměr byl jasný něco, co půjde plnit. Sušenky jsou spíše chuťově podobné kokoskám, pokud chcete spíš laskonky, uberte kokosu. 

Lze využít i na klasické kokosky, místo bílků vyšleháme nálev z cizrny, vyzkoušeno jen se musí velmi pozvolna sušit, aby se neroztekly.

Z bílků vyšleháme tuhý sníh, během šlehání přidáme špetku soli jen tak lehounce mezi prsty, když jsou bílky vyšlehané, postupně za stálého šlehání přiléváme javorový sirup. Do tuhých vyšlehaných bílků s javorovým sirupem přisypeme strouhaný kokos, zamícháme. Pokud chceme méně kokosové, ubereme kokosu.

Na plech s pečícím papírek pomocí lžičky klademe připravenou směs, vytvarujeme požadované tvary, vložíme do trouby a sušíme na 100°C přibližně hodinu. Záleží na tloušťce, já dělala přibližně 0,5cm vysoké. Vysušené kokosky či laskonky se musí rozplývat na jazyku či pěkně chrupat.

Necháme vychladnout a následně naplníme Ghítelou nebo lískooříškovým šmakounem, případně smícháme obojí  to je pak teprve veselo, následně již jen pocákáme rozpuštěnou čokoládou a necháme zatuhnout.

Přeji příjemné mlsání.

Poznámka:

Ghítela je luxusní alternativa oblíbené pomazánky. Složení: arašídové máslo, ghí, kakao, med, vanilka vše v BIO kvalitě – bohužel není vhodná pro vegany díky obsahu medu a Ghí. České Ghíčko má atest, že neobsahuje BKM, tudíž je vhodná při alergii na mléčnou bílkovinu a při intoleranci laktózy. Ghítela se vyrábí právě z Ghí v bio kvalitě.

Šmakoun 70% (vaječný bílek, voda, přírodní aroma, řepkový olej 1%, sladidlo (sukralóza) Kakaooříšková pasta 28% (cukr, neztužený bambucký tuk, kakaooříškový prášek se sníženým tukem 11%, sušená syrovátka) Lískooříšková pasta 2% (emulgátor sójový lecitin, aroma) Konzervanty E202,211, kyselina citronová

Případně lze využít jako náplň Rapunzel lískooříšková pasta: lískové oříšky, šetrně pražené. UPOZORNĚNÍ PRO ALERGIKY: Může obsahovat stopy skořápkových plodů, arašídů a sezamu.

2016-12-13 Dezerty

Autor:

Počet porcí
15
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvánoce
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI