Lehký piškotový dort s jahodami zpět

Piškot:
vejce5 kskakao4 vrchovaté lžícerýžová mouka2 lžíce
sůl špetkastévie10 kapek
Náplň:
polotučný tvaroh250 gzakysaná smetana200 gmed2 lžíce
vanilkový extrakt1 lžíceprášková želatina2 lžičkyvelké jahody20 ks
vejce 5 ks, kakao 4 vrchovaté lžíce, rýžová mouka 2 lžíce, sůl špetka, stévie 10 kapek, polotučný tvaroh 250 g, zakysaná smetana 200 g, med 2 lžíce, vanilkový extrakt 1 lžíce, prášková želatina 2 lžičky, velké jahody 20 ks

Příprava

V létě není snad nic lepšího než lehký tvarohový dort se sezónním ovocem!! U nás doma je hrozně oblíbený a jsme schopní ho sníst na posezení. Nadýchaný piškot společně s lehkým krémem vytváří dezert chutnající jako obláček. Navíc neobsahuje mouku ani cukr, takže si můžete dopřávat tuto sladkou tečku bez výčitek a stresu, že se na koupališti nemůžete ukázat v plavkách. 

Úplně nejvíc nám chutná dort s čerstvými jahodami. Teď je jejich hlavní sezóna, takže pokud nemáte možnost vypěstovat si vlastní na zahradě stejně jako já, vyražte na samosběr ve vašem okolí a udělejte si jahodové hody!!

Alespoň půl hodiny předem si vyndáme vejce z lednice, aby měly pokojovou teplotu a povedl se nám vyšlehat krásně tuhý a nadýchaný sníh. Předehřejeme troubu na 190 stupňů a pustíme se do přípravy piškotu. Oddělíme žloutky od bílků. Bílky zatím dáme stranou a vyšleháme žlutky do krásně husté pěny. Do žloutkové pěny postupně zašleháme prosáté kakao a stevii. Bílky ušleháme se špetkou soli do tuha a postupně je zlehka vmícháme do kakaového základu. Nakonec vmícháme rýžovou mouku.

Těsto vlijeme do dortové formy a pečeme cca 8 minut.

Mezitím co korpus chladne, připravíme si tvarohovou náplň. Tvaroh rozmícháme se zakysanou smetanou, vanilkovým extraktem a medem. Jahody pouze umyjeme a překrojíme na poloviny a vyskládáme je na vychladlý piškot tak, aby zaplnily celou plochu. Teď už jen rychle doděláme náplň a máme hotovo. V malé misce rozmícháme želatinu v trošce horké vody. Přimícháme k ní asi dvě lžíce tvarohové směsi a nakonec přidáme k hotovému krému. Tvarohový krém nalijeme do formy na jahody a necháme alespoň čtyři hodiny tuhnout v lednici.

2016-06-20 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI