Lehoučký jahodový dort s banánovo-vanilkovým korpusem a kešu krémem zpět

Korpus:
rostlinné mléko200 mlvanilkový lusk - vanilka z něj1 ksbanány4 ks
panela3 lžíceČeské Ghíčko bio1 lžícekypřící prášek bio Amylon12 g
pohanková mouka hladká90 grýžová mouka polohrubá50 g
Krém:
kešu ořechy60 gkakaové máslo50 gpřírodní Šmakoun50 g
mandlové mléko Provamel6 lžicjavorový sirup dle chuti
Přeliv:
jahody120 gagarová tyčinka1/2 ksvoda200 ml
rostlinné mléko 200 ml, vanilkový lusk - vanilka z něj 1 ks, banány 4 ks, panela 3 lžíce, České Ghíčko bio 1 lžíce, kypřící prášek bio Amylon 12 g, pohanková mouka hladká 90 g, rýžová mouka polohrubá 50 g, kešu ořechy 60 g, kakaové máslo 50 g, přírodní Šmakoun 50 g, mandlové mléko Provamel 6 lžic, javorový sirup dle chuti, jahody 120 g, agarová tyčinka 1/2 ks, voda 200 ml

Příprava

Jahodová sezóna je v plném proudu, to by byl hřích si neudělat dortík nebo nějaké mlsáníčko z jahod. Jelikož jsem letos záhonky s jahodami předělávala, tak bohužel tolik jahůdek nemáme, ale naštěstí nedaleko máme samosběr. Našemu malému mlsáčkovi dopřáváme přírodní poklady a jahody patří mezi jeho oblíbené ovoce, nešlo dlouho odolat. Kluci vyrazili na nákup a přivezli i pěknou krabičku s jahodami, která se sama o sobě nedala sníst. Volba byla tedy jasná, náš oblíbený jahodový dort s krémem, který je u nás prostě oblíbený, s jahodovým přelivem a samozřejmě jahodová zmrzlinka, kterou máme nejraději.

Chvíli jsem váhala, jestli to jen neošidím a hotový korpus nepotřu pouze marmeládou, přeliji jen přelivem z jahod, což je mimochodem také velká dobrota. Pokud nefandíte agaru, lze připravit rovněž z pudinkového prášku či čistého škrobu, ale zde rozhodně rozdíl nepoznáte a ještě si na rozdíl od pudinku dopřejete živiny navíc.

A nyní k tomu hlavnímu, jak na dort. Nejprve se pustíme do přípravy korpusu. Banány oloupeme, rozmixujeme tyčovým mixérem s troškou rostlinného mléka, dolijeme rostlinné mléko, přidáme vanilku, panelu, Ghí, prášek do pečiva, metličkou zamícháme a zlehka vmícháme pohankovou a rýžovou mouku, vše pouze ručně. Korpus je pak nádherně nadýchaný.

Vezmeme si formu na dort, otevřeme ji a na dno formy položíme pečící papír, uzavřeme formu a v případě že přesahuje více pečícího papíru, tak odstřihneme, nemusíme tak nic vymazávat ani formu vysypat, okraje formy pouze potřeme Ghíčkem.

Do takto připravené formy nalijeme připravené těsto, vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 180-200°C přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí.

Korpus necháme důkladně vychladnout, ideálně připravíme večer.

Příprava krému je velmi snadná a já si vždy vystačím s tyčovým mixérem Braun. Vezmeme si vyšší nádobu, nasypeme do ní kešu ořechy, zalijeme mlékem, přidáme 2-3 lžíce javorového sirupu, kakaové máslo, které rozehřejeme ve vodní lázni, přidáváme vychladlé, můžeme urychlit chlazením ve vodní lázni. Vše necháme stát klidně hodinu, následně rozmixujeme a  přidáme najemno nastrouhaného přírodního Šmakouna a opět s pomocí tyčového mixéru rozmixujeme. Dáme na 15-20 minut do lednice.

Mezitím si připravíme přeliv z jahod, vezmeme jahody, které rozmixujeme tyčovým mixérem, přilijeme vodu a přidáme natrhanou agarovou tyčinku, necháme 15 minut máčet, následně povaříme do rozpuštění tyčinky, dáme stranou, můžeme vše ještě jednou rozmixovat. Já měla přeliv dost sladký, sladidlo jsem nepřidávala.

Vyndáme krém z lednice, rovnoměrně jej na korpus rozetřeme, korpus necháme upnutý ve formě. Vezmeme si čerstvé jahody, které libovolně navrstvíme na rozetřený krém, následně již jen velmi pomalu a opatrně přelijeme krém jahodovým přelivem, který nesmí být úplně horký.

Dort vložíme do lednice, agar chladnutím tuhne, neděste se tekuté konzistence, dort necháme vychladit alespoň 20 minut.

A pak už chybí jediné, udělat si ledovou kávu, zakrojit a vychutnat si tu dobrotu.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2017-07-04 Dezerty

Poznámka

Šmakoun je vyroben ze sušeného vaječného bílku, není tedy vhodný pro bezvaječnou dietu, lze jej však zcela vynechat, nahradit jej kešu ořechy a rostlinným mlékem.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI