Loupáčky sypané mákem zpět

Ingredience:
hladká mouka (bílá špaldová)250 gsůl špetkavlažné mléko110 ml
žloutek1 ksrozpuštěné sádlo25 gčerstvé droždí15 g
med40 - 50 gvejce na potřenímák na posypání
hladká mouka (bílá špaldová) 250 g, sůl špetka, vlažné mléko 110 ml, žloutek 1 ks, rozpuštěné sádlo 25 g, čerstvé droždí 15 g, med 40 - 50 g, vejce na potření, mák na posypání

Příprava

Na loupáčky jsem měla zálusk už delší dobu. Asi jak člověk stárne, občas si vzpomene na něco z dětství a má potřebu si to připomenout. Přestože se u nás doma hodně peklo, tak klasické loupáčky se vždycky kupoval. Nejradši jsem je měla s hrnkem kakaa a bylo jedno, jestli bylo teplé nebo studené.

Tentokrát jsem si je upekla sama a snědla jsem pár kousků ještě vlažných i bez kakaa, není prostě nad čerstvě upečené. Nutno podotknout, že jsem pekla opravdu malé kousky, nerada bych vypadala jako Otesánek. Každopádně loupáčky jsou krásně nadýchané, měkké a voňavé. Maková zrnka příjemně křupou. 

Receptů jsem prošla jako obvykle několik, nejvíce mě zajal tento. Našla jsem ho na blogu korenizivota.com, ale podle autorky blogu jde o recept z kuchařky Romana Vaňka. V porovnání s jinými kynutými těsty bylo pro mě trochu neobvyklé smíchat droždí s medem a tím vynechat klasický kvásek. No a samozřejmě použití sádla, které jsem myslím do kynutého těsta použila poprvé. 

Recept je opět na malé množství (nejsme přeci Otesánci), ale klidně si ho připravte z dvojité dávky. V tom případě použijte do těsta místo dvou žloutků celé vejce.

Do mísy prosejte mouku se solí. Žloutek rozmíchejte v mléce a přidejte společně s rozpuštěným sádlem k mouce. V misce rozetřete med a čerstvé droždí na kašičku, přidejte do mísy ke zbývajícím surovinám a vypracujte hladké těsto. 

Těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní desku a rukama dopracuje do hladkého, pevného a nelepivého těsta. V původním receptu se uvádí, že těsto je zpočátku hodně lepivé a nedrží tvar, mě to se nestalo, naopak hned zpočátku se s těstem velmi dobře pracovalo.

Těsto dejte do misky, lehce poprašte moukou, přikryjte a nechte na teplém místě kynout. Já mám v kuchyni poměrně chladno, takže dávám mísu do trouby zapnuté na 30 stupňů. Těsto můžete během kynutí jednou propracovat a opět nechat kynout. Mělo by zdvojnásobit svůj objem. 

Vykynuté těsto rozválejte na placku asi půl centimetru silnou a rozkrájejte asi na 12 trojúhelníků. Každý z nich pak zarolujte z té širší strany směrem ke špičce, vytvarujte do rohlíčku a dejte na plech. Přikryjte utěrkou a nechte ještě dalších 30 - 40 minut kynout. Mezitím si troubu předehřejeme na 180 stupňů.

Loupáčky potřete rozšlehaným vejcem a posypte mákem. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 - 16 minut, až jsou hezky do zlatova. 

Nejlepší jsou v den upečení. Pokud nějaký zbude do druhého dne, stačí ho pár vteřin ohřát v mikrovlnce a bude jako čerstvý.

2018-01-08 Dezerty

Poznámka

Inspirace: www.korenizivota.com

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI