Makronkový dort: čokoládový s kávovým krémem zpět

Korpus:
hladká mouka (Babiččina volba dortová)300 gtřtinový cukr200 gkakao40 g
kypřící prášek do pečiva1/2 sáčkusůl špetkavejce3 ks
podmáslí150 mlolej200 mlinstantní káva1 lžíce
kvalitní tmavá čokoláda (52%)200 g
Kávový krém:
žloutky3 kssůl špetkacukr krystal200 g
voda50 mlzměklé máslo200 ginstantní káva granulovaná2 lžičky
voda1 lžička
Dále budete potřebovat:
makronky dle potřeby
hladká mouka (Babiččina volba dortová) 300 g, třtinový cukr 200 g, kakao 40 g, kypřící prášek do pečiva 1/2 sáčku, sůl špetka, vejce 3 ks, podmáslí 150 ml, olej 200 ml, instantní káva 1 lžíce, kvalitní tmavá čokoláda (52%) 200 g, žloutky 3 ks, sůl špetka, cukr krystal 200 g, voda 50 ml, změklé máslo 200 g, instantní káva granulovaná 2 lžičky, voda 1 lžička, makronky dle potřeby

Příprava

Miluju pečení a narozeninové dorty mne obzvlášť baví. Je to příležitost vyzkoušet si něco nového a zároveň udělat radost obdarovanému. Většinou mám úplně volnou ruku a je jen na mně, jak bude dort vypadat a chutnat, makronkový dort byl ale požadavek, který mě přímo nadchnul. A protože vím, že oslavenec má kromě makronek taky moc rád mátovou čokoládu a kávu, zakomponovala jsem do dortu i je. Samotný dort je tentokrát celkem nízký, zato hutný a plný čokolády, která je v korpusu, v náplni i polevě, takže každému stačil malý kousek. Aby ne, když se nejdřív "museli" pustit do makronek. Jak jinak by se totiž dal nakrájet?

Postup

Tip č. 1: Korpus si upečte nejlépe den předem, budete pak mít dostatek času na sestavení a nazdobení dortu. Stejně tak si dopředu nachystejte čokoládovou ganache, aby měla čas ztuhnout a dala se dobře natřít na dort.

Náplně + poleva

Na kávový krém v mixéru šleháme žloutky se špetkou soli, až zesvětlají a nabudou na objemu. V mikrovlnce rozpustíme 1 lžičku kávy ve lžičce vody a necháme vychladnout. V rendlíku smícháme cukr s vodou, aby se všechen navlhčil, a svaříme na 118 °C (už bez míchání). Horký cukrový sirup za stálého šlehání tenkým pramínkem vlejeme ke žloutkům a dále šleháme, až směs zchladne na pokojovou teplotu. Drátěnou metlu vyměníme za K-metlu a postupně vmícháme máslo, až se vše spojí v hutný krém. Nakonec vmícháme rozpuštěnou kávu a poté i zbylou lžičku kávy (granulky pak budou v krému lehce křupat).

V rendlíku nebo v misce v mikrovlnce ohřejeme smetanu téměř až k bodu varu, poté do ní nalámeme čokoládu a mícháme do rozpuštění.Necháme v lednici vychladit. Čokoládovou ganache vytáhneme z lednice zhruba hodinu před tím, než budeme sestavovat dort. Konzistence by neměla být příliš tuhá, aby se ganache dala dobře natírat na dort, ale zároveň nestékala z boků.

Korpus

Ve velké míse smícháme všechny sypké suroviny (kromě kávy), v menší misce metličkou lehce našleháme vajíčka s podmáslím, olejem a kávou (můžete ji předem rozpustit ve lžíci horké vody, ale není to nutné). Nalijeme je do velké mísy a pořádně promícháme. Nakonec vmícháme čokoládu, kterou jsme rozpustili ve vodní lázni nebo v mikrovlnce.

Troubu předehřejeme na 150 °C. Otevírací kulatou formu lehce vymažeme máslem a poté dno vyložíme pečícím papírem, díky máslu k formě lépe přilne. Nalijeme do ní polovinu těsta a dáme péct asi na 50 minut. Testujeme špejlí, pokud na ní ulpí pouze jeden, dva vlhké drobečky, je korpus hotov. Necháme asi 10 minut chladnout ve formě, poté samotný na drátěné podložce. Upečeme druhý korpus.

Tip č. 2: Ideální samozřejmě je, když máte formy dvě a pečete tak oba korpusy zaráz. Pokud ne, můžete všechno těsto nalít do jedné formy, mělo by se vejít, a upéct vyšší korpus, bude se ovšem péct déle než hodinu.

Sestavení dortu

Oba korpusy seřízneme dorovna a jednou prořízneme, dostaneme tak 4 pláty (pokud jste upekli pouze jeden korpus, prokrojte ho 2x-3x). Spodní plát korpusu potřeme kávovým krémem, přiklopíme druhým plátem, lehce ho přitiskneme a srovnáme, aby byl dort hezky rovný. Potřeme vrstvou čokoládové ganache, přiklopíme třetím plátem, opět potřeme kávovým krémem a přiklopíme poslední plát. Dort necháme alespoň půl hodiny vychladit v ledničce, aby náplň ztuhla. 

Tip č. 3: Obě náplně nanášíme na korpus v přiměřené vrstvě, zbylý kávový krém použijeme na slepení makronek, čokoládovou ganache zase potřebujeme na polevu.

Celý dort potřeme vrstvou čokoládové ganache (zhruba 2-3 lžíce si ovšem dáme stranou) a nakonec dort podle fantazie dozdobíme. Já jsem polevu na bocích dortu nejdříve uhladila cukrářskou špachtlí a poté zubatou stranou cukrářské stěrky objela dort dokola a vytvořila tak proužky. Na dort jsem navršila makronky různých barev, plněné mátovou čokoládou a kávovým krémem (odkaz na recept najdete v ingrediencích). Makronky jsem pro jistotu na dort a k sobě "lepila" zbylou čokoládovou ganache, tu jsem poté rozehřála a makronky jí ještě ozdobně polila.

2016-09-02 Dezerty

Poznámka

Recept na makronky najdete v odkazech přímo v receptu.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptutěžká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI