Makronky máta & čokoláda zpět

Ingredience:
mandlová mouka200 gcukr moučka175 gkvalitní kakao na vaření25 g
bílky150 gcukr krystal200 gvoda50 g
Mátovo-čokoládový krém:
smetana na šlehání100 mlmáta2 stonkykvalitní čokoláda na vaření (52%)160 g
změklé máslo150 g
mandlová mouka 200 g, cukr moučka 175 g, kvalitní kakao na vaření 25 g, bílky 150 g, cukr krystal 200 g, voda 50 g, smetana na šlehání 100 ml, máta 2 stonky, kvalitní čokoláda na vaření (52%) 160 g, změklé máslo 150 g

Příprava

Pamatuju se, že když se na trhu poprvé objevila mátová čokoláda, obcházela jsem ji velkým obloukem. Nikdy mi moc nechutnaly ani klasické žvýkačky, na milost jsem vlastně mátu vzala až s prvním mojitem, ale kazit si s ní čokoládu? Proč?? Teď si spíš říkám, proč jsem jiné vyzkoušela dřív. Pokud i vám tahle kombinace přijde hodně divoká, odvažte se a zkuste ji. Máta dodá čokoládě nevídaný šmrnc...

Náplň 

Náplň si připravíme den dopředu. V rendlíku krátce svaříme smetanu s mátou a necháme asi půl hodiny stát, aby smetana co nejvíce přejala chuť a vůni máty. Poté stonky vyjmeme, smetanu znovu ohřejeme téměř až k bodu varu, přelijeme jí čokoládu, kterou jsme si nalámali do misky, a mícháme do rozpuštění. Necháme v lednici vychladit, čokoláda pěkně zhoustne.

Až ji budeme potřebovat, nezapomene ji asi hodinu předem vytáhnout z lednice, aby stihla povolit na pokojovou teplotu. Vyšleháme ji s máslem na hladký krém.

Makronky  

Na makronky v mixéru se sekacími noži promixujeme cukr moučku s mandlovou moukou. Tím se obě ingredience pěkně spojí a rozbijí se ztuhlé hrudky cukru, zároveň ale mixujeme pouze krátce, aby se z mandlí zbytečně neuvolnil tuk. 

Odvážíme si polovinu bílků (75 g) a v míse je důkladně spojíme s mandlovou směsí. Vzniklá hmota je poměrně tuhá, takže se nebojíme do vařečky pořádně opřít.

V rendlíku lehce promícháme vodu s cukrem krystal a dáme na mírný plamen. Bez míchání necháme vařit. Jakmile teplota cukrového sirupu dosáhne 110 °C, začneme šlehat zbylé bílky do husté pěny. Když má sirup 118 °C, tenkým pramínkem ho za stálého šlehání vlijeme k bílkům. Dále šleháme zhruba 10 minut, až je sníh lesklý a krémový a mísa má na dotek pokojovou teplotu.
  
Bílkový sníh natřikrát vmícháme do mandlové směsi. Ze začátku je hmota hodně tuhá a hutná, ale jak se postupně zapracovává sníh, stává se tekutější. Ideální stav je, když pomalu stéká nebo spíš padá ze stěrky a vytvořené špičky během chvíle mizí.

Cukrářský sáček s kulatou zdobicí špičkou o průměru 1 cm postavíme do vyšší sklenice, bude se nám lépe plnit. Naplníme jej makronkovou hmotou a zajistíme gumičkou.

Na plechy vyložené pečícím papírem (dvojitá vrstva) nebo fólií stříkáme kolečka. Každým plechem několikrát bouchneme o zem nebo stůl, abychom makronky zbavili vzduchových bublin.

Makronky necháme důkladně zaschnout, orientujeme se hlavně podle povrchu - když se makronky dotkneme bříškem prstu, nelepí. Jak dlouho to bude trvat, závisí na vlhkosti vzduchu v kuchyni, může to být 15 minut, ale taky klidně hodinu. 

Troubu si předehřejeme na 140 °C. Makronky pečeme 16 minut na spodní mřížce, jinak zvrchu začnou lehce zlátnout (!každá trouba peče jinak!). Na plechu je necháme i vychladnout, pak teprve sloupneme. 

Připravenou náplň naneseme na makronky lžičkou nebo za pomoci cukrářského sáčku s kulatou špičkou, vždy dvě skořápky opatrně přitiskneme k sobě. Necháme je uležet v lednici, nejlépe přes noc, jen tak natáhnou trochu vlhkosti a uvnitř zvláční. Na povrchu by však měly zůstat stále křupavé. Skladujeme v chladu, vydrží minimálně 2 dny. Samotné makronky můžeme zamrazit, i na několik týdnů.

2016-09-01 Dezerty

Poznámka

Z uvedených surovin připravíte cca 100 menších skořápek, čili 50 makronek. Máslo můžeme vynechat a na náplň vyšlehat samotný čokoládový krém (šleháme asi 2-3 minuty, až krém tvoří měkké špičky).

Autor:

Počet porcí
40
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptutěžká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI