Mandlová bábovka s kousky čokolády zpět

Ingredience:
mleté mandle nebo mandlová drť120 gbanány3 kspohanková mouka200 g
mandlové mléko1 šálekvanilkový extrakt1 lžícebio citron1 ks
prášek do pečiva bez fosfátů2 lžícehořká čokoláda dle potřeby
mleté mandle nebo mandlová drť 120 g, banány 3 ks, pohanková mouka 200 g, mandlové mléko 1 šálek, vanilkový extrakt 1 lžíce, bio citron 1 ks, prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžíce, hořká čokoláda dle potřeby

Příprava

Po výrobě mandlového mléka mi zbyla mandlová drť a tak jsem jako obvykle začala přemýšlet, jak jí zužitkovat. Nesnáším plýtvání, a tak se snažím vždycky vše zužitkovat. Navíc jsou to v podstatě stále jen pomleté mandle…a ty by byl hřích vyhodit do koše, když z nich můžete vykouzlit nějakou sladkou dobrotu a uspokojit tak mlsná bříška vašich hladových strávníků. 

A protože jsem doma měla krásně zralé banány, byla banánová bábovka jasnou volbou. Při pečení používám banány hrozně ráda, protože vše krásně osladí a nemusím pak používat další sladidla jako je med nebo rostlinný sirup. Další výhodou banánů při pečení je jejich úžasná vlastnost vše spojit dohromady. Jsou tak ideálním pomocníkem při pečení veganských moučníků, kde naprosto s přehledem nahradí vejce. Já sice vegan nejsem, ale našemu tělu určitě udělá dobře, když mu čas od času ulehčíme od živočišných produktů. 

Bábovku jsem pekla z mojí oblíbené pohankové mouky, takže je také přirozeně bezlepková. Takže pokud trpíte celiakií nebo se prostě jen lepku z nějakého důvodu vyhýbáte, je bábovka z pohankové mouky přesně pro vás.

Čím zralejší banány použijeme, tím bude bábovka sladší a samozřejmě lepší!! Já vybírám vždycky ty „nejošklivější“ s černými tečkami, které v obchodě všichni obcházejí obloukem a nechávají je smutně ležet na dně krabice. Banány rozmixujeme společně s mandlovým mlékem a vanilkovým extraktem.

Ve větší míse smícháme mandlovou drť (nebo zkrátka mleté mandle) s pohankovou moukou, kůrou z jednoho bio citronu a práškem do pečiva.

K suché směsi nalijeme rozmixované banány a důkladně promícháme. Nakonec vmícháme do hladkého těsta na větší kousky nasekanou hořkou čokoládu. Čokoládu používám s obsahem kakaa min 80%, ale samozřejmě záleží čistě na vašich chutích.

Těsto nalijeme do formy a dáme péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů na cca 40 minut. Každá trouba ale peče jinak, takže použijte klasickou metodu „špejlopichu“.

Bábovka je po upečení uvnitř stále mazlavá. Je to díky banánům uvnitř těsta…určitě se nebojte, že je nedopečená. Dobrou chuť

2016-07-11 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI