Mini vánočky zpět

Ingredience:
bezlepková směs Jizerka (lze použít klasickou hladkou mouku)750 gmoučkový třtinový cukr120 gsůl1 lžička
tuk125 gžloutky3 kssušené droždí10 g
rostlinné mléko (rýžové)450 mlrozinky70 grum2 lžíce
mandlové plátky hrstvejce na potření1 ks
bezlepková směs Jizerka (lze použít klasickou hladkou mouku) 750 g, moučkový třtinový cukr 120 g, sůl 1 lžička, tuk 125 g, žloutky 3 ks, sušené droždí 10 g, rostlinné mléko (rýžové) 450 ml, rozinky 70 g, rum 2 lžíce, mandlové plátky hrst, vejce na potření 1 ks

Příprava

K Vánocům vánočka prostě patří. Nějak jsem se pořád nemohla odhodlat k tomu, abych jí vyzkoušela. Prostě mě odrazovalo to „motání“. Tentokráte jsem si řekla, že na to půjdu jinak. Zvolila jsem mini podobu klasické vánočky, tedy mini vánočky. U nich není třeba řešit, kolik pramenů bude mít, protože si tu vlastně motáte jen dva a výsledné zatočení a tedy i tvar je zcela na vaší fantazii. Ano, přiznávám, výsledný tvar tedy není klasická vánočka, ale já jsme naprosto spokojená, protože svůj účel to splní a motání tam také bylo.

Nejprve si zaděláme  kvásek. V misce si smícháme droždí, ½ lžíce cukru a 2 lžíce vlažného mléka. Zamícháme na kašičku a necháme vzejít kvásek v teple (trvá to cca 10 minut).

Mezitím si vyšleháme žloutky s cukrem do pěny a přidáme postupně další ingredience, tedy Jizerku, sůl, tuk, mléko, rozinky (které  jsme si předem namočili do rumu, do těsta přidáme cca ¾ množství, zbytek si necháme na posypání, než budeme dávat do trouby) a nakonec zapracujeme kvásek. Těsto prohněteme, tak aby se vše propojilo. Těsto je pak pevné a nelepí. Přikryjeme utěrkou nebo přetáhneme igelitovým sáčkem a necháme v teple kynout cca 45-50 minut. Poté těsto rozdělíme, dělíme tak aby nám vzniklo 16 stejně velkých dílů.

Z každého dílu pak uválíme váleček (o délce cca 30 cm). Vždy si vezmeme dva válečky a tyto dva na začátku spojíme a přehazujeme  jeden přes druhý a vznikne nám spirálka. Tuto spirálku pak  zamotáme do tvaru šneka a horní a dolní konec přitiskneme (horní nahoru, dolní naspod), aby se nám při pečení nerozbalily. Nebo si je můžete zamotat do tvaru, který se vám bude líbit.

Dáme na plech a necháme ještě cca 10 minut kynout. Před pečením pak potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbytkem rozinek a plátky mandlí (plátky doporučuji namočit, nebo aspoň propláchnout vodou, aby se při pečení nepřipalovaly).

Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů cca 45-50 minut.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2018-01-03 Dezerty

Poznámka

Z uvedených surovin upečete 8 mini vánoček nebo jednu klasickou vánočku.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvánoce
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI