Korpus (průměr formy cca 18 cm): | |||||
hladká mouka | 125 g | třtinový cukr | 150 g | najemno nastrouhaná mrkev | 175 g |
nasekané vlašské ořechy | 50 g | olej | 140 ml | vejce | 2 ks |
prášek do pečiva | 1/2 lžičky | jedlá soda | 1/2 lžičky | skořice | 1/2 lžičky |
muškátový květ (oříšek) | špetka | himalájská sůl | větší špetka | citronová kůra | 1 lžička |
Grand Marnier | 2 lžíce | ||||
Krém: | |||||
mascarpone | 200 g | tvaroh | 250 g | smetana ke šlehání | 250 ml |
moučkový cukr | 2 lžíce | vanilkový extrakt | pár kapek | ||
Na ozdobu: | |||||
fíky | dle chuti | hroznové víno | dle chuti | nasekané pistácie | hrst |
Tento dort je můj oblíbený především díky tomu, jak je nádherně vláčný. Korpus je plný strouhané mrkve a krásně chuťově ladí k těmto podzimním dnům. Krém můžete použít jakýkoli. Já jsem zvolila tento jednoduchý tvarohový, vy ale klidně použijte svého favorita. Já bych k tomuto korpusu klidně použila třeba krém ze slaného karamelu.
1. Vejce si vyšleháme s cukrem do světlé pěny.
2. Mouku si s práškem do pečiva a jedlou sodou důkladně prosejeme.
3. Do vyšlehaných vajíček přidáváme postupně olej. Poté přidáme prosátou směs, skořici, muškátový květ, sůl, citronovou kůru a nakonec mrkev a ořechy.
4. Hotové těsto rozlijeme do dortové formy (dno vyložené pečícím papírem a boky vymazané máslem) o velikosti cca 18 cm.
5. Pečeme na 180 stupňů cca 40 minut.
6. Mezitím si připravíme krém. V robotu vymícháme tvaroh s mascarpone, vanilkovým extraktem a cukrem, poté přidáme šlehačku a šleháme do husté pěny.
7. Vychladlý korpus si prořízneme napůl a pokapeme Grand Marnier. Spodní díl promžeme cca 1/3 krému, zbytek použijeme nahoru a kolem dortu.
8. Dort ozdobíme nakrájenými fík, hroznovým vínem a pistáciemi.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI