Mrkvový dort zpět

Korpus (průměr formy cca 18 cm):
hladká mouka125 gtřtinový cukr150 gnajemno nastrouhaná mrkev175 g
nasekané vlašské ořechy50 golej140 mlvejce2 ks
prášek do pečiva1/2 lžičkyjedlá soda1/2 lžičkyskořice1/2 lžičky
muškátový květ (oříšek) špetkahimalájská sůl větší špetkacitronová kůra1 lžička
Grand Marnier2 lžíce
Krém:
mascarpone200 gtvaroh250 gsmetana ke šlehání250 ml
moučkový cukr2 lžícevanilkový extrakt pár kapek
Na ozdobu:
fíky dle chutihroznové víno dle chutinasekané pistácie hrst
hladká mouka 125 g, třtinový cukr 150 g, najemno nastrouhaná mrkev 175 g, nasekané vlašské ořechy 50 g, olej 140 ml, vejce 2 ks, prášek do pečiva 1/2 lžičky, jedlá soda 1/2 lžičky, skořice 1/2 lžičky, muškátový květ (oříšek) špetka, himalájská sůl větší špetka, citronová kůra 1 lžička, Grand Marnier 2 lžíce, mascarpone 200 g, tvaroh 250 g, smetana ke šlehání 250 ml, moučkový cukr 2 lžíce, vanilkový extrakt pár kapek, fíky dle chuti, hroznové víno dle chuti, nasekané pistácie hrst

Příprava

Tento dort je můj oblíbený především díky tomu, jak je nádherně vláčný. Korpus je plný strouhané mrkve a krásně chuťově ladí k těmto podzimním dnům. Krém můžete použít jakýkoli. Já jsem zvolila tento jednoduchý tvarohový, vy ale klidně použijte svého favorita. Já bych k tomuto korpusu klidně použila třeba krém ze slaného karamelu.

1. Vejce si vyšleháme s cukrem do světlé pěny. 

2. Mouku si s práškem do pečiva a jedlou sodou důkladně prosejeme.

3. Do vyšlehaných vajíček přidáváme postupně olej. Poté přidáme prosátou směs, skořici, muškátový květ, sůl, citronovou kůru a nakonec mrkev a ořechy.

4. Hotové těsto rozlijeme do dortové formy (dno vyložené pečícím papírem a boky vymazané máslem) o velikosti cca 18 cm.

5. Pečeme na 180 stupňů cca 40 minut.

6. Mezitím si připravíme krém. V robotu vymícháme tvaroh s mascarpone, vanilkovým extraktem a cukrem, poté přidáme šlehačku a šleháme do husté pěny. 

7. Vychladlý korpus si prořízneme napůl a pokapeme Grand Marnier. Spodní díl promžeme cca 1/3 krému, zbytek použijeme nahoru a kolem dortu. 

8. Dort ozdobíme nakrájenými fík, hroznovým vínem a pistáciemi.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


2018-10-18 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI