Narozeninový dort s neomezenou možností ovocných kombinací zpět

Korpus:
špaldová mouka T 630200 gšpaldová mouka T 1050100 gvejce6 ks
kokosový cukr150 gAlsan Bio100 gČeské Ghíčko Bio2 lžíce
vanilkový lusk - vanilka z něj1 kskypřící prášek bio-nebio2 lžičkytuk na vytření formy
voda150 - 200 ml
Krém:
jahody250 gkokosové mléko1 plechovka (400g)kakaové máslo30 g
kokosový olej bez vůně60 gstrouhaný kokos5 hrstíchia semínka2 - 3 hrstě
agarová tyčinka1 ksvoda dle potřeby
Zdobení:
jahody, maliny, figurky... dle chuti
špaldová mouka T 630 200 g, špaldová mouka T 1050 100 g, vejce 6 ks, kokosový cukr 150 g, Alsan Bio 100 g, České Ghíčko Bio 2 lžíce, vanilkový lusk - vanilka z něj 1 ks, kypřící prášek bio-nebio 2 lžičky, tuk na vytření formy, voda 150 - 200 ml, jahody 250 g, kokosové mléko 1 plechovka (400g), kakaové máslo 30 g, kokosový olej bez vůně 60 g, strouhaný kokos 5 hrstí, chia semínka 2 - 3 hrstě, agarová tyčinka 1 ks, voda dle potřeby, jahody, maliny, figurky... dle chuti

Příprava

Původně jsem měla v plánu neriskovat a udělat stejný dort i na hlavní oslavu, který jsem pekla v týdnu, ale to by syn nesměl dostat dvě bedny jahod a mě to trošku nahlodalo zkusit něco jiného, hlodalo, hlodalo, až nahlodalo a já si opět zariskovala. Když jsem kolem půlnoci kontrolovala krém v lednici, bylo mi jasné, že ač byl krém chuťově luxusní, tak v této konzistenci ještě nemohl být použit, vzala jsem si ho tedy do parády a přidala strouhaný kokos a chia semínka. Ještě před rokem by bylo asi slzavé údolí, protože v té době jsem ještě tolik zkušeností neměla, ale tentokrát jsem si poradila hravě. A co vy? Také vám krémy občas zaškodí? Na tento dort dlouho nezapomenu nejen z důvodu, že mě lehce potrápil a donutil přemýšlet o půlnoci, ale svojí dokonalou chutí.

Nejprve si připravíme korpus. Oddělíme žloutky od bílků. Ze žloutků a cukru utřeme krém. Do vzniklého krému postupně přidáme Alsan, Ghí, vanilku, proseté mouky, vodu a kypřící prášek. Nakonec jen stěrkou vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Připravené těsto nalijeme do předem vymazané dortové formy a rozetřeme jej více do stran, nebude se nám v prostředku zvedat. Je také dobré péct pozvolna, já pekla na 150°C a troubu jsem měla lehce ohřátou. Pečeme na 150°C přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí. 
Upečený korpus necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme krém. Kokosové mléko v plechu dáme do mrazáku na 45 minut. Mezitím si namočíme agarovou tyčinku do vody na 15 minut. K agarové tyčince přidáme 100g rozmixovaných jahod a společně povaříme do rozpuštění agaru, mícháme neustále metlou. V případě potřeby přidáme vodu, ale ne příliš, aby nebyl krém řídký, konzistencí musí být jako hustější přesnídávka. Po 45 minutách vyjmeme kokosové mléko z mrazáku, otevřeme a vyšleháme společně se 150g jahod, které jsme před šleháním rozmixovali tyčovým mixérem. Do vzniklého krému přidáme ve vodní lázni rozpuštěné kakaové máslo a kokosový olej (necháme zchladnout před nalitím do krému), přidáme ještě teplý agar s jahodami, vše společně zamícháme a dáme do lednice vychladit alespoň na 3 hodiny. Neděste se, krém bude tekutý, postupným chladnutím bude tuhnout. Minimálně po 3 hodinách vyjmeme krém z lednice a podle konzistence přidáme strouhaný kokos a chia semínka, já přidala 5 hrstí strouhaného kokosu a 2-3 hrsti chia semínek, krém se tím zahustí a je konzistencí již hustější, pevně drží na stěrce. Krém nandáme na vychladlý korpus, který máme stále v dortové formě, rovnoměrně rozetřeme a ozdobíme plátky jahod. Necháme vychladit v lednici. Po vychlazení dort vyjmeme z dortové formy a dáme na podnos.

2016-04-21 Dezerty

Poznámka

Původním záměrem bylo nepoužít ani strouhaný kokos či chia semínka, krém však neztuhl dle představ, ale nakonec jsem byla ráda, byl totiž ještě lepší a díky přidaným chia semínkám i výživnější. Chia semínka pojmou tekutinu a stejně tak kokos, nebojte se experimentovat. Pokud vám někdy nevyjde krém dle vašich představ, a bude řidší, určitě se nebojte kokos či chia semínka použít.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI