Ovesný arašídový dort s čokoládou (tyčinky, muffiny) zpět

Základ:
jemné ovesné vločky150 gdatlová pasta60 gkakaové máslo50 g
javorový sirup5 lžic
Navíc můžete přidat:
kešu ořechy hrstvlašské ořechy hrstpřírodní Šmkoun50 g
Zdobení:
čokoláda na vaření Vivani, případně Ghítela dle potřebypražené arašídy4 - 5 hrstíkokosový olej1 a 1/2 lžíce
javorový sirup či med dle chuti
jemné ovesné vločky 150 g, datlová pasta 60 g, kakaové máslo 50 g, javorový sirup 5 lžic, kešu ořechy hrst, vlašské ořechy hrst, přírodní Šmkoun 50 g, čokoláda na vaření Vivani, případně Ghítela dle potřeby, pražené arašídy 4 - 5 hrstí, kokosový olej 1 a 1/2 lžíce, javorový sirup či med dle chuti

Příprava

V poslední době ujíždíme na arašídech a měla jsem strašnou chuť na kombinaci kakaového másla, čokolády, arašídů a vzniklo toto. Je to naprosto famózní záležitost a neskutečně žravé. Úžasné na tom je, že si můžete připravit tento dezert jako dort, tyčinky, na plech, muffiny, prostě dle vlastních možností a fantazie. Do základu korpusu si můžeme přidat, co zrovna máme, samozřejmě lze tvořit i kombinace se sušeným ovocem, každému dle vlastní chuti. Je to úžasná rychlovka, kterou zvládne každý a udělá hodně parády, když čekáte nečekanou návštěvu a potřebujete něco rychlého.

Na pánev nasypeme ovesné vločky a krátce zamícháme nasucho. Přidáme ve vodní lázni rozpuštěné kakaové máslo (lze použít i kokosový olej, ale chuť kakaového másla je intenzivní po kakau), najemno nastrouhanou datlovou pastu a javorový sirup. Krátce prohřejeme, zamícháme, vysypeme do mísy a počkáme, dokud se do směsi bude moci sáhnout rukou. Když je směs méně teplá, vše pořádně s pomocí rukou spojíme a propracujeme. Můžeme přidat i další suroviny, já si přidala nalámané kešu a vlašské ořechy. Vzniklou směs upěchujeme do dortové formy, kterou si vysteleme pečícím papírem. Lze použít jakoukoliv formu - silikonovou, na plech či vytvarovat tyčinky, to už je na vlastní kreativitě.

Upěchovanou směs polijeme čokoládou na vaření, kterou jsme si rozpustili ve vodní lázni, případně můžeme potřít Ghítelou, která se sem skvěle hodí či jinou pomazánkou (arašídové máslo). Já měla tentokrát chuť na čokoládu a Ghítelu mi malý snědl.

Nasucho i prohřejeme na pánvi pražené arašídy a nasypeme je do čokolády. Ve vodní lázni si rozehřejeme kokosový olej, do kterého přidáme javorový sirup či med. Nebude se pojit tak se toho neděste, a přelijeme opražené arašídy. Hotovo, takto vzniklou hříšnou dobrůtku dáme zatuhnout do lednice a čekáme! Je to dlouhé čekání, takže nedočkavci můžou dát krátce do mrazáku. 

Před samotným krájením necháme chvíli stát na kuchyňské lince, ale nedočkavci si poradí a přeci jen si kus odříznout. 

Přeji dobrou chuť!

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


2018-02-26 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravyostatní
Příležitostoslava
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI