Perníkové mini donuty s čokoládovou polevou zpět

Ingredience:
špaldová mouka typ 6302 hrnky (250 ml)třtinový cukr3/4 hrnkuprášek do pečiva bez fosfátů1 lžička
sůl špetkakoření medový perník1 lžičkavejce2 ks
mléko1 a 1/4 hrnkurozpuštěné a zchladlé máslo60 gmáslo na vymazání formiček
hrubá mouka na vysypání
Čokoládová poleva:
vysokoprocentní čokoláda65 gmáslo10 gplnotučné mléko400 ml
barevné kuličky, směs celozrnných lupínků a sušeného ovoce, drobečky z donutů dle chuti a fantazie
špaldová mouka typ 630 2 hrnky (250 ml), třtinový cukr 3/4 hrnku, prášek do pečiva bez fosfátů 1 lžička, sůl špetka, koření medový perník 1 lžička, vejce 2 ks, mléko 1 a 1/4 hrnku, rozpuštěné a zchladlé máslo 60 g, máslo na vymazání formiček, hrubá mouka na vysypání, vysokoprocentní čokoláda 65 g, máslo 10 g, plnotučné mléko 400 ml, barevné kuličky, směs celozrnných lupínků a sušeného ovoce, drobečky z donutů dle chuti a fantazie

Příprava

Dlouho mě lákaly a nakonec jsem se rozhodla je vyzkoušet. Mluvím teď o donutech Už na samém počátku jsem věděla, že nechci kynuté a smažené. Chtěla jsem donuty pečené v troubě, ale zase jsem neměla formu. I tak mě to neodradilo a dala jsem se do jejich přípravy s malou vychytávkou místo formy. S výsledkem jsem byla moc spokojená a nejvíce můj malý pacient, kvůli kterému jsem je dnes udělala.

V míse si smícháme mouku, třtinový cukr, prášek do pečiva, sůl, koření medový perník. V druhé míse si prošleháme vejce s povoleným a zchladlým máslem a mlékem. Poté „mokré“ ingredience přidáme do „suchých“ a vše promícháme. Vznikne tekutější těsto. Pakliže máte formu na donuty, tak už ji jen vymažete máslem a vysypete hrubou moukou. Já bohužel formu neměla, tak jsem si pomohla jinak.

Pomocí alobalu jsem si udělala pruhy cca 12 cm dlouhé a 5 cm široké (je dobré mít pruh široký 10 cm a přehnout jej na polovinu, bude tak pevnější) a tyto jsem si namotala na prst, abych vytvořila „ruličku“, kterou jsem na jednom konci zamotala (na druhém konci zůstal malý kruh. Takto nachystané ruličky jsem pak postavila doprostřed vymazané a vysypané formy na muffiny. Těsto na donuty jsem pak lila do formiček a vždy přidržela ruličku, aby se neposunula a zůstala veprostřed. Těsto jsem lila tak do ¾ formy. Donuty jsem pekla v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut. Pokud Vám přeci jen některý donut povyskočí víc než byste chtěli, můžete jej trochu seříznout nožem a těsto rozdrobit a použít jako posypku.

Poté jsem je vyndala, nechala zchladnout a opatrně krouživým pohybem vyndala alobalové ruličky. V donutu tak vznikla jejich pověstná díra uprostřed.

Mezitím, co donuty chladly, jsem si ve vodní lázni rozehřála čokoládu společně s máslem a poté pomalu přilévala mléko. Do této čokoládové polevy jsem pak máčela horní polovinu donutů a odkládala je na mřížku a hned posypala vybranou posypkou. Je vhodné nechat čokoládu v chladu ztuhnout.

2017-01-26 Dezerty

Poznámka

Inspirovala jsem se na webu muffinarium.cz.

Autor:

Počet porcí
15
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostdětská oslava
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI