Pohankové košíčky z lískáčků, šmakouna a kakao-kokos krému s Ghí zpět

Těsto:
pohanková mouka180 gkokosový cukr60 glískové ořechy60 g
žloutek1 ksvanilkový cukr2 lžičkyhimalájská sůl špetka
Alsan50 gČeské Ghíčko bio25 g
Světlý krém:
vyšlehaná kokosová smetana Soyatoo6 lžicbanán1 kspřírodní šmakoun100 g
Tmavý krém:
kokosová smetana Soyatoo1 a 1/2 baleníkakao Lifefood3 lžícedatlový sirup dle chuti
České Ghíčko bio1 lžíe
Ozdobení:
Vivani hot chocolate vegan dle potřebystrouhaná jablka dle chutimaliny dle chuti
pohanková mouka 180 g, kokosový cukr 60 g, lískové ořechy 60 g, žloutek 1 ks, vanilkový cukr 2 lžičky, himalájská sůl špetka, Alsan 50 g, České Ghíčko bio 25 g, vyšlehaná kokosová smetana Soyatoo 6 lžic, banán 1 ks, přírodní šmakoun 100 g, kokosová smetana Soyatoo 1 a 1/2 balení, kakao Lifefood 3 lžíce, datlový sirup dle chuti, České Ghíčko bio 1 lžíe, Vivani hot chocolate vegan dle potřeby, strouhaná jablka dle chuti, maliny dle chuti

Příprava

Kdo pracuje s pohankovou moukou, moc dobře ví, že vyválet z něj těsto není snadné. Já se pustila do košíčků, které jsem vykrajovala vykrajovátkem od Tescomy a dávala do formy na muffiny. Toto těsto je pro velmi silně psychicky odolné jedince. Je darebné, trhá se, ale je tak dobré, že si jej určitě zopakuji. V kombinaci s krémy jsou košíčky přímo úžasné. Má to jedinou chybu...Už nejsou.

Prosejem mouku, přidáme vypsané suroviny a vypracujeme těsto, necháme vychladit v lednici 2 hodiny. Těsto vyndáme z lednice, propracujeme, vyválíme a vykrájíme. Jak jsem psala v úvodu, těsto je darebné takže doporučuji pomoučnit pohankovou moukou obě dvě strany těsta a válet jen jedním směrem. Po vyválení a vykrojení přemístíme do formy na muffiny a lehce vtlačíme prsty a přimáčkneme ke dnu. Pokud se těsto potrhá, nevadí, je hodně vláčné stačí přimáčknout a ono se krásně spojí. Pokud by se nedařilo, dejte do formiček na košíčky. Já měla formu na 12 muffinů. Když máme hotovo 12 košíčků, vložíme je do rozehřáté trouby na 180°C a pečeme, dokud nezačne těsto hnědnout. 10-15 minut, nádherně voní. Necháme těsto vychladnout, vyndáme z formy a pokračujeme ve výrobě košíčků.
Košíčky necháme do druhého dne odpočinout.

Druhý den si připravíme náplně. Vyšleháme kokosovou smetanu Soyatoo. Odebereme si z ní 5 lžic. Rozmixujeme si tyčovým mixérem banán společně se šmakounem a vmícháme do odebrané šlehačky.

Do zbylé kokosové smetany přidáme kakao a datlový sirup, já dala 2 polévkové lžíce a vyšleháme.

Nejprve dáme do košíčků lžičkou světlý krém a pak zdobícím sáčkem tmavý krém, posypeme Vivani hot chocolate čokoládou. Necháme vychladit v lednici.

Synovi jsem u dvou košíčků dala jako druhou vrstvu nastrouhaná jablíčka a ozdobila malinami.

Bohužel jsem doma neměla guarovou gumu, která usnadňuje práci s těstem, příště určitě přidám. Upozorňuji, že košíčky jsou křehké.
Vanilkový cukr mam domácí. Stačí prázdné lusky zasypat třtinovým cukrem.

2016-02-04 Dezerty

Autor:

Počet porcí
20
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI