Pohankový dort s jablíčky, skořicí a šmakounem a Českým Ghíčkem zpět

Korpus:
pohanková mouka150 gjablko1 ksmandlové mléko300 ml
Alsan + na vytření formy150 gdatlový sirup dle chutikarob na vysypání formy
bezfosfátový prášek do pečiva Amylon1 lžička
Náplň:
Šmakoun200 ghruška1 ksmed2 - 3 lžíce
mandlové mléko100 mlČeské Ghíčko2 lžíce
Přeliv:
jablka5 ksskořice1 lžičkavanilkový cukr1 lžička
agarové vločky1 lžícevoda150 mlmandle a maliny na ozdobení
pohanková mouka 150 g, jablko 1 ks, mandlové mléko 300 ml, Alsan + na vytření formy 150 g, datlový sirup dle chuti, karob na vysypání formy, bezfosfátový prášek do pečiva Amylon 1 lžička, Šmakoun 200 g, hruška 1 ks, med 2 - 3 lžíce, mandlové mléko 100 ml, České Ghíčko 2 lžíce, jablka 5 ks, skořice 1 lžička, vanilkový cukr 1 lžička, agarové vločky 1 lžíce, voda 150 ml, mandle a maliny na ozdobení

Příprava

Vždy když vidím recept na nějaký fakt pěkný dort, dostanu na něj chuť. Ne vždy je pro nás vhodný a musím vymyslet alternativu, aby mohl ochutnat i syn.
Nahradit tvaroh nebo zakysanou smetanu je prostě problém. Když jsem dělala tento dort, byla jsem fakt nervózní, ale šmakoun mě nezklamal. Tento dortík je lehký a moc chutný.

Jablka nastrouháme na pyré. Jablka a datový sirup šleháme společně s Alsanem, který si necháme povolit. Prosejeme mouku a vmixujeme společně s práškem do pečiva a mandlovým mlékem.

Dortovou formu si vytřeme Alsanem a vysypeme karobem.
Rozehřejeme si troubu na 180°C. Nalijeme těsto do formy a pečeme 30 minut. Vyzkoušíme špejlí, jestli je korpust dostatečně upečen.

Náplň:
Rozkrájíme si šmakouna, rozmixujeme tyčovým mixérem, dáme do robota nebo umixujeme společně s Českým Ghíčkem, nastrouhanou hruškou, medem a mandlovým mlékem.

Přeliv:
ve vodě si na chviličku namočíme agarové vločky, rozvaříme, přidáme nastrouhaná jablka a skořici. Povaříme 5 minut.

Po vychladnutí korpusu rozetřeme náplň a následně přeliv z jablek. Můžeme posypat skořicí a ozdobíme mandlemi a malinami. Dort necháme vychladit v lednici. Já již skořicí nesypala.

Vanilkový cukr si můžete doma udělat sami. Stačí prázdné lusky vanilky zasypat třtinovým cukrem.

2016-02-03 Dezerty

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI