Šlehačkové těsto: | |||||
hladká mouka | 400 g | smetana ke šlehání | 1 kelímek | 100% rostlinný tuk Omega | 1 ks |
žloutek | 1 ks | ||||
Povidlovo-maková náplň: | |||||
mletý mák | 400 g | mléko | 400 ml | švestková povidla Hamé | 440 g |
cukr krupice | 3 lžíce | perníkové koření | 1 lžička | strouhaný perník | 2 lžíce |
rum (nemusí být) | 3 lžíce |
Recept na šlehačkové těsto na rohlíčky patří mezi naše rodinné recepty již po dlouhou řádku let. Můžete si do nich zvolit náplň podle svého gusta, nejvíce chutná sváteční ořechová, ale makovo-povidlová nás moc mile překvapila.
1. Do prosáté mouky nastrouháme tuk, přidáme šlehačku a žloutek. Zpracujeme těsto a uložíme ho do lednice.
2. Mletý mák povaříme s mlékem (cca 10 minut). Poté přidáme povidla, cukr, perníkové koření, perník, a případně rum. Hotovou směs necháme zchladnout.
3. Těsto rozdělíme na 8 dílů a postupně vyvalujeme kolečka o velikosti cca 25 cm, která si rozdělíme na 8 stejných částí. Širší stranu výseče poklademe náplní a zamotáme rohlíček, který trochu zahneme. Rohlíčky poklademe na plech s pečícím papírem.
4. Pečeme na 175 stupňů 20 - 30 minut, než začnou rohlíčky zlátnout.
5. Ještě vlažné je obalujeme v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI