Rebarborový koláč s jablky a ovesnou posypkou zpět

Těsto:
bílý jogurt130 gpohanková mouka130 govesné vločky70 g
vejce2 ksprášek do pečiva bez fosfátů1 lžičkasůl špetka
kapky stévie1/2 lžičky
Ovocná náplň:
rebarbora3 stonkyvětší jablko1 ksšťáva z 1/2 citronu dle chuti
lístky máty hrst
Posypka:
ovesné vločky80 gghí2 vrchovaté lžícekokosový cukr2 lžíce
bílý jogurt 130 g, pohanková mouka 130 g, ovesné vločky 70 g, vejce 2 ks, prášek do pečiva bez fosfátů 1 lžička, sůl špetka, kapky stévie 1/2 lžičky, rebarbora 3 stonky, větší jablko 1 ks, šťáva z 1/2 citronu dle chuti, lístky máty hrst, ovesné vločky 80 g, ghí 2 vrchovaté lžíce, kokosový cukr 2 lžíce

Příprava

Miluju svoje návštěvy u příbuzných na vesnici!! Nejenom, že je tam mezi těmi všemi stromy a záhonky božský klid, kde načerpám spoustu energie, ale většinou taky odjíždím s pořádnou výslužkou. Téměř vždycky dostanu hromadu domácích vajíček (na které mimochodem nedám dopustit a v obchodě bych si vejce už nekoupila), ale taky ovoce a zeleniny, podle toho co se zrovna urodilo.

Ten pocit, když se procházíte mezi záhony a zajídáte hrášek angreštem a jahody kedlubnou je k nezaplacení. Kdo to nezažil, nemůže moji euforii nikdy pochopit. Při poslední návštěvě u tetičky jsem se zase takhle jednou procházela, ujídala, co mi přišlo pod ruku, když jsem najednou v rohu zahrady objevila poklad!!! Pod obrovskými listy se tam krčila nádherná rebarbora. A to bych nebyla já, abych si jí hned neukradla a doma z ní něco neupekla. No nevím, jestli mě ještě budou zvát na návštěvy…moc se jim teda nevyplatím.

Měla jsem hroznou chuť na takový ten nízký koláč s drobenkou. A výsledek? Myslím, že dopadl nad očekávání! Rebarbora byla kyselejší, tak jsem k ní přidala jablko z farmářských trhů a vznikl skvělý koláč bez lepku a oslazený troškou kokosového cukru. Pak že je zdravý životní styl nudný! 

Jako první si připravíme posypku z ovesných vloček. Vločky nasypeme do mixeru a krátce je promixujeme. Chceme dosáhnout toho, aby byly vločky jen částečně nadrcené a zachovaly si svoji strukturu, nikoli namleté. K takto pomletým vločkám přidáme změklé ghí a kokosový cukr pořádně spolu promícháme. Nejlépe vám to půjde rukama. Hotovou posypku zatím dáme odpočívat do lednice a vrhneme se na druhou část receptu, a to přípravu ovoce.

Rebarboru očistěte a podle potřeby oloupejte. Pokud máte mladou, nemusíte jí zbavovat slupky. Pokud už je ale rebarbora větší, je lepší slupku oloupat, abyste místo pochutnávání si na skvělém koláči, nelovili rebarborové nitky mezi zubama. Rebarboru a jablko pokrájíme na menší stejně velké kousky. V míse je pak promícháme s citronovou šťávou a posekanými lístky čerstvé máty.

Jako poslední si připravíme těsto. Začneme tím, že si v mixeru rozmixujeme ovesné vločky na mouku. Tu pak v míse smícháme s pohankovou moukou, špetkou soli a práškem do pečiva. K suchým ingrediencím přidáme bílý jogurt, vejce a stévii či jiné sladidlo podle chuti. Vše důkladně promícháme. Vznikne husté lepivé těsto, které pomocí stěrky namočené ve vodě, rozetřeme na dno koláčové formy vyložené pečícím papírem.

Na těsto opatrně nasypeme rebarborovou směs a rovnoměrně ji rozprostřeme. Nakonec koláč bohatě zasypeme ovesnou posypkou a vložíme ho do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Pečeme cca 35 minut, dokud posypka nezezlátne a ovoce nezměkne.

2016-07-25 Dezerty

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI