Rebarborový koláč z drobenkového těsta s mákem a tvarohem zpět

Ingredience:
špaldová mouka250 gprášek do pečiva bez fosfátů1/2 balíčkumed2 lžíce
změklé máslo100 gžloutek2 ksovesné vločky70 g
rebrbora500 gmed1 - 2 lžícecitronová šťáva dle chuti
máslo5 plátků
Maková náplň:
mletý mák80 gmléko120 mlmed1 lžíce
Tvarohová náplň:
polotučný tvaroh250 gmed2 lžíce
špaldová mouka 250 g, prášek do pečiva bez fosfátů 1/2 balíčku, med 2 lžíce, změklé máslo 100 g, žloutek 2 ks, ovesné vločky 70 g, rebrbora 500 g, med 1 - 2 lžíce, citronová šťáva dle chuti, máslo 5 plátků, mletý mák 80 g, mléko 120 ml, med 1 lžíce, polotučný tvaroh 250 g, med 2 lžíce

Příprava

Drobenkové koláče mám ráda. Mám několik receptů stálých, ale baví mě inspirovat se i novými. Dnes jsem jeden takový zkusila. Upravila jsem si jej dle svých požadavků (v podstatě tedy zůstaly jen základní suroviny) a hlavně zvolila trochu netradiční náplň, ale zkouška stála za to. Nezvyklá kombinace tvarohu, máku a rebarbory daly koláči zcela novou a pro mě hlavně velmi příjemnou chuť.

Nejprve si odkrojíme konce rebarbory a oloupeme. Poté ji nakrájíme na kousky a vložíme do rendlíku, kde ji zakápneme citronovou šťávou a dle chuti osladíme 1-2 lžícemi medu. Provaříme. Poté odstavíme a necháme zchladnout.

Poté si připravíme makovou a tvarohovou náplň do koláče. Makovou náplň připravíme tak, že mák zalijeme v rendlíku mlékem a podle chuti dosladíme a asi 2 minuty povařte. Pak jej odstavíme a necháme vychladnout. Tvaroh smícháme s medem a prošleháme.

Všechny ingredience na těsto vložíme do mísy a rukama nebo robotem z nich vypracujte drobenkové těsto. Dno koláčové formy pokryjte tak třemi čtvrtinami drobenkového těsta. Pak přidejte mák, rebarboru a tvaroh.

Navrch dejte zbylé drobenkové těsto smíchané s ovesnými vločkami. Na úplný vrch koláče dejte ještě tak 4-5 plátků másla a můžeme pokapat medem. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 40–45 minut.

2016-05-02 Dezerty

Poznámka

Na koláč jsem použila formu o průměru 28 cm. Inspirovala jsem se na webu prozeny.cz.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI