Kynuté těsto: | |||||
hladká mouka | 250 g | polohrubá mouka | 250 g | cukr krupice | 100 g |
vanilkový cukr | 1 ks | máslo | 100 g | droždí | 1/2 kostky |
sůl | 1 lžička | vejce | 1 ks | mléko | 225 ml |
Náplň: | |||||
rozpuštěné máslo | 100 g | třtinový cukr | 6 lžic | mletá skořice | 2 lžičky |
nasekané oříšky (vlašské, lískové, mandle) + na posypání | 100 g | Grand Marnier | 3 lžíce | vejce | na potření |
Základem je kynuté těsto, ze kterého běžně dělám vánočky nebo mazance. Jeho použití je ale velice univerzální. Tentokrát jsem z něj vytvořila skořicové šneky, které ocení především vaše děti. Podávat je můžete ještě vlažné, ale chutnají skvěle i za studena.
1. Nejdříve si připravíme kvásek. Ohřejeme zhruba 50 ml mléka. Do misky si rozdrobíme droždí, které zasypeme lžící cukru a necháme droždí rozpustit. Poté ho zalijeme vlažným mlékem a zasypeme menší lžící hladké mouky. Kvásek dáme na teplé místo.
2. Do mísy si poté dáme cukr, vanilkový cukr, rozpuštěné máslo, vejce, mléko a rum. Tuto směs necháme v robotu zpracovat (aby se nám rozpustil cukr). Až nám kvásek několikrát zvětší objem, přidáme ho k tekuté směsi a promícháme. Nakonec do těsta necháme zpracovat mouku a sůl.
3. Zpracované těsto dáme do mísy a necháme zhruba 1,5 až 2 hodiny vykynout.
4. Těsto rozdělíme na dvě části a každou vyválíme na obdélník. Každý namažeme směsí z rozpuštěného másla, třtinového cukru a skořice a rovnoměrně posypeme nasekanými oříšky. Obě těsta stočíme do rolády a každou nakrájím zhruba na 10 šneků. Šneky vyrovnáme do vymazané formy a necháme cca 30 minut vykynout.
5. Před pečením šneky potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme 30 minut na 180 stupňů dozlatova.
6. Vychladlé šneky pokapeme Grand Marnier a posypeme trochou nasekaných oříšků. Můžeme podávat ještě teplé, ale skvěle chutnají i studené.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI