Srnčí hřbet s vlašskými ořechy a žloutkovo-pudinkovým krémem zpět

Ingredience:
bílky10 kspanela102 gvlašské ořechy114 g
sůl špetkašpaldová mouka T 630130 gkakaový prášek Troubelice2 lžíce
Krém:
mandlové mléko nebo kokosové mléko v plechu250 mlpudinkový prášek bio Amylon1 ksžloutek5 ks
panela3 lžícepanela do pudinku1 - 2 lžíceAlsan bio140 g
Poleva:
Vivani čokoláda na vaření dle potřebyplátky mandlí dle potřeby
bílky 10 ks, panela 102 g, vlašské ořechy 114 g, sůl špetka, špaldová mouka T 630 130 g, kakaový prášek Troubelice 2 lžíce, mandlové mléko nebo kokosové mléko v plechu 250 ml, pudinkový prášek bio Amylon 1 ks, žloutek 5 ks, panela 3 lžíce, panela do pudinku 1 - 2 lžíce, Alsan bio 140 g, Vivani čokoláda na vaření dle potřeby, plátky mandlí dle potřeby

Příprava

Potřebovala jsem zužitkovat bílky a srnčí hřbety, o je láska z mládí, kterou připravovala naše maminka. Rozhodla jsem se nám připravit něco na zub a zároveň si opět vyzkoušet žloutkový krém, který připravuji jen na slepování vánočního cukroví. Pokud vám někdy zůstane více bílků, zde postačí pět, určitě si na tuto dobrůtku vzpomeňte, stojí za vyzkoušení.

Příprava je velmi snadná. Bílky vyšleháme se špetkou soli a s cukrem v tuhý sníh. Následně již jen vmícháme namleté vlašské ořechy a mouku. Část těsta odebereme a vmícháme do něho kakaový prášek.

Do formy na biskupský chlebíček, já použila silikonovou formu, nalijeme světlou část a následně do světlé tmavou část. Formu s těstem vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 180°C 45 minut, vyzkoušíme špejlí.

Korpus necháme důkladně vychladnout, nejlépe jej připravíme den předem.

Během chladnutí si připravíme žloutkový krém. Do hrnce s vodou dáme skleněnou mísu, do které dáme žloutky. Pomalým vařením ve vodní lázni žloutky šleháme společně s cukrem nad parou. Nesmí se vařit příliš rychle, rozhodně nikam neodcházíme ani nepřestáváme šlehat, žloutky by se začaly chytat ke dnu a byly by v krému cítit kousky. Šleháme tak dlouho, dokud se nevytvoří krémová konzistence. Já šlehala při této přípravě už několikrát. Osvědčilo se mi pomalé vaření, šlehání kolem 8 - 10 minut, hlavně kvůli synovi raději volím delší čas přípravy.

Připravený žloutkový krém dáme stranou a uvaříme si pudink z rostlinného mléka. Nejchutnější mi přijde z kokosového mléka v plechu. Na 250 ml mléka jsem dala jeden sáček pudinku a lžíci panely. Já se s přípravou pudinku nepářu. Do mléka nasypu sladidlo, přidám pudink a začnu pomalu vařit do zhoustnutí. Připravený pudink necháme vychladnout a následně vyšleháme se žloutkovým krémem a pomalu přidáváme povolený alsan bio - alternativa pro máslo. Vzniklý krém dáme na 30 minut vychladit.

Když máme korpus vychladlý, nakrájíme jej na 1 cm plátky. Vyndáme si krém z lednice a jednotlivé pláty potřeme a lepíme k sobě. Nakonec celý srnčí hřbet potřeme zbylým krémem a polijeme čokoládou, kterou jsme si rozpustili ve vodní lázni. Následně již jen posypeme mandlovými plátky a dáme zachladit.

Nezapomeňte si dát pod hřbet před politím čokoládou pečící papír. Po zaschnutí čokolády se s ním špatně manipulovalo. Čokoláda, která stéká, dokáže vytvořit nedobytnou pevnost kolem dokola.

Při krájení srnčího hřbetu krájím přes roh, vytvoří tak krásnou kresbu.

Přeji příjemné mlsání.


Náš tip: Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2017-03-20 Dezerty

Poznámka

Použila jsem formu o rozměru 24 x 6 cm.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI