Strouhaný jablkový koláč s ořechy a rozinkami zpět

Těsto (středně velký plech):
tuk (Hera)250 gmléko3 lžíceprášek do pečiva bez fosfátů1 balíček
žloutek1 ksšpaldová mouka400 g
Náplň:
jablka4 - 5 ksvanilkový pudinkový prášek2 lžícerozinky hrst
ořechy2 hrstitřtinový cukr4 lžíce
tuk (Hera) 250 g, mléko 3 lžíce, prášek do pečiva bez fosfátů 1 balíček, žloutek 1 ks, špaldová mouka 400 g, jablka 4 - 5 ks, vanilkový pudinkový prášek 2 lžíce, rozinky hrst, ořechy 2 hrsti, třtinový cukr 4 lžíce

Příprava

Krásně šťavnatá jablka vyloženě lákají k jejich použití do koláče. K přípravě strouhaného koláče, jak už název napovídá, budete potřebovat především struhadlo. Výhodu to má tu, že díky struhadlu připravíte jak těsto, tak i jablečnou náplň do koláče. Je to zase trochu změna od klasického válení těsta a rozhodně vás tento koláč chuťově potěší.

Nejprve si připravíme těsto. Do mísy si prosejeme mouku, přidáme prášek do pečiva, mléko, žloutek a na kostky nakrájený tuk. Těsto propracujeme, aby se všechny ingredience spojily a vzniklo těsto. Propracované těsto pak zabalíme do potravinové folie a dáme na cca půl hodiny do lednice.

Mezitím si oloupeme jablka a nastrouháme na hrubém struhadle. Ořechy si nahrubo nasekáme.

Těsto si vyndáme z lednice. Plech si vyložíme pečícím papírem. Těsto rozdělíme na polovinu. První polovinu těsta pak pomocí struhadla (hrubá část) nastrouháme na pečící papír, rozprostřeme ta, aby byl plech zcela pokryt těstem. Na vrstvu těsta pak poklademe jablka, do kterých jsme vmíchali dvě lžíce vanilkového prášku a posypeme dvěma lžícemi třtinového cukru. Na jablka pak dáme rozinky a nasekané ořechy. Poslední vrstvou bude druhá polovina těsta, kterou na koláč opět nastrouháme. Nakonec koláč posypeme dvěma lžícemi třtinového cukru a dáme do rozpálené trouby. Troubu jsme si předehřáli na 180 stupňů. Pečeme cca 45 - 50 minut. Poté necháme koláč zchladnout a před podáváním můžeme poprášit cukrem.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2017-10-23 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI