Sušené ovocné plátky pro děti zpět

Ingredience:
jablka1 kgšvestky200 gvoda1 dcl
jablka 1 kg, švestky 200 g, voda 1 dcl

Příprava

Moje téměř dvouletá dcera zůstala zatím "ochuzena" o klasické bonbóny a lízátka, ale nějaké to mlsání jí ráda dopřeju - ovšem ve zdravější formě. Ovocné kůžičky jsou pro nás víc než vítanou alternativou a co víc, má je moc ráda! 

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a poškozených částí. Švestky omyjeme a vypeckujeme. Ovoce nakrájíme na kousky a vhodíme do kastrůlku, podlijeme 1 deci vody a dusíme pod pokličkou cca 10 minut do změknutí. Rozmixujeme tyčovým mixérem, směs vylijeme na pečící papír a rozetřeme na rovnoměrnou sílu cca 0,5 cm. Sušte cca 2-3 hodiny na 120 st. Že je usušeno poznáte, když je celý plát na omak suchý a neboří se Vám nikde do ovocné vrstvy prsty. Pokud Vám trouba suší nestejnoměrně - tj. kraje už budete mít suché a prostředek stále mokrý, jednoduše stáhněte i s pečícím papírem z plechu, ostrým nožem, rádýlkem nebo kolečkem na pizzu odkrojte, co je suché, sloupněte z papíru a zbytek zase vraťte do trouby dosušit. Použít můžete libovolné ovoce, jako základ jsou ideální jablíčka a k nim můžete (ale nemusíte) přidat cokoliv dalšího. Vhodné je cokoliv - hrušky, meruňky, švestky... v případě drobného ovoce - malin, ostružin, rybízu aj. použijete jen šťávu bez semínek a nemusíte před dušením podlívat vodou.

2015-08-26 Dezerty

Poznámka

Z uvedeného množství surovin připravíte ovocné plátky na 1 plech. Poslední várku jsem stříhala nůžkami, bylo to rychlejší, jak krájení. Pozor ať si plátky nevysušíte či nespálíte. Na omak by měla být hmota suchá, však pořád "gumová".

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladěti
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
děti
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI