Svatební koláčky zpět

Ingredience:
hladká mouka750 gcukr100 gsůl1 menší lžička
studené mléko250 mldroždí (necelé 2 kostky)70 gmáslo500 g
vejce2 ksžloutky3 ks
Na dokončení:
máslo dle potřebyrum dle chutinasekané oříšky dle potřeby
cukr dle chuti
hladká mouka 750 g, cukr 100 g, sůl 1 menší lžička, studené mléko 250 ml, droždí (necelé 2 kostky) 70 g, máslo 500 g, vejce 2 ks, žloutky 3 ks, máslo dle potřeby, rum dle chuti, nasekané oříšky dle potřeby, cukr dle chuti

Příprava

Sice mi chvíli trvalo, než jsem se po svatbě dostala do běžného režimu, ale jsem zpět. A rozhodně vás nemohu ochudit o recept na svatební koláčky, které se nám opravdu povedly. Jsou i po několika dnech vláčné a chutnají opravdu skvěle. Připravila jsem pro vás i recept na všechny náplně, které jsme do nich dělaly. Speciální dík patří mé mamce, která náplně vyladila do posledního detailu a ségře Martě a kamarádce Elišce, které je s námi do noci pekly.

Do mísy navážíme mouku, cukr a sůl. Směs promícháme a přidáme ve studeném mléce rozpuštěné droždí.  Dále přidáme rozšlehaná vejce, žloutky a nastrouhané ztuhlé máslo. Vše v robotu dobře zpracujeme. Těsto rozdělíme na 4 díly a uložíme v potravinářské fólii do lednice (nejlépe přes noc).

Teď si připravíme náplně. Na tuto dávku těsta je zapotřebí cca 750 g náplně.

Maková náplň:

Mletý mák uvaříme s trochou mléka, dochutíme cukrem krupice, vanilkovým cukrem, skořicí, hřebíčkem, strouhaným perníkem a strouhanou čokoládou nebo kakaem. Dle chuti můžeme přidat i trochu džemu.

Tvarohová náplň:

Tvaroh necháme vykapat několik hodin (nebo přes noc) přes plátno. Poté ho smícháme s cukrem krupice, vanilkovým extraktem, citronovou kůrou, žloutky, trochou másla, muškátovým květem, špetkou soli. Rozinky namočíme do rumu a dáváme pak jednu rozinku až na náplň, protože se pak lépe balí.

Povidlová náplň:

Smícháme švestková povidla, rum, badyán, vanilkový extrakt, skořici (já dala i trochu perníkového koření) a zahustíme strouhaným perníkem.

Ořechová náplň:

Rozpustíme cukr s vodou (3 lžíce cukru na 3 lžíce vody) a smícháme se strouhanými ořechy, rumem a trochou smetany ke šlehání.

A teď už jdeme na těsto. Vyválíme jeden plát na sílu cca 4mm , ostatní pláty zatím necháme v lednici. Studené těsto je vláčné a dobře se s ním pracuje. Na vázané koláčky nakrájíme čtverečky o velikosti 3-4 cm. Můžete také vykrajovat kolečka a náplň do nich zabalit, je to na vás, my dělali klasiku. Na připravené čtverečky zdobícím sáčkem nastříkáme připravenou náplň. Na tvarohovou dáme navrch rozinku předem namočenou v rumu – šátečky se budou lépe vázat.

Rovnáme na plech s pečícím papírem, pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů, až začnou růžovět. Před koncem pečení koláčky namáčíme v rozpuštěném másle s rumem, vrch obalujeme v oříškách smíchaných s cukrem a dáme ještě na malou chvíli do trouby dopéct (1 minuta).

2016-06-14 Dezerty

Autor:

Počet porcí
40
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostsvatba
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI